Artıları ve Eksileri ile Modern Zamanın Yansıması PlayStation 5

Sony Interactive Entertainment (SIE), PlayStation 5’in yeni nesil konsol tasarımını ve platforma gelecek olan geniş oyun listesinin bulunduğu yeni detayları 11 Haziran 2020 tarihinde paylaştı. Milyonlarca oyuncunun izlediği canlı yayın etkinliğinde SIE, PS5’in donanımı ilk defa gösterdi. Kalın ve iki renk tonlu tasarımıyla daha önceki PlayStation konsollarından radikal bir şekilde ayrışan PS5, iki seçenek ile sunulacak: Ultra HD Blu-ray disk okuyucunun bulunduğu standart model ve disk okuyucu bulunmayan dijital model ile oyuncular için seçim şansı söz konusu. Fiyatlandırma ise şimdilik belirsiz.

İlk dakikalar…

PlayStation 5 tanıtımına ilginç bir şekilde PlayStation 4 oyunlarının videolarından oluşan bir kolajla başlanıldı. Bu durum insanları ilk başta “ellerinde sergileyecek yeterince şey yok mu acaba” gibi sorulara yöneltse de kısa süre sonra yeni görüntülerle karşılaştık. PlayStation 4 kolajında gördüğümüz oyunlardan birisi olan GTA V’in genişletilmiş ve geliştirilmiş hali 2021 yılında bizlerle buluşacak. Geliştirilmiş ve genişletilmiş Grand Theft Auto V versiyonu 2021 yılında yayınlandığı zaman PS5 sahipleri için ilk 3 ay ücretsiz olacak.

Tahminlere göre yeni oyun modları ve hikayeler ile zenginleştirilecek olan GTA V, PlayStation 5 için görsel iyileştirmeler de alacak. Açıkçası yapımın bu kadar sene sonrasında bile ‘büyük bir lansmanda’ ana sahnede boy göstermesi akıl almaz bir başarı.

PlayStation 5’te gördüğümüz ilk oyun Spider Man: Miles Morales oldu. Her ne kadar çok detaylı bir video görmemiş olsak da hem oynanış açısından oldukça zengin ve zevkli, hem de grafik açısından olağanüstü bir Spider Man oyunu bizleri bekliyor gibi.

Sony’nin açılış oyunu olarak Spider Man’i seçmesi oldukça başarılı bir hamle. Çünkü Spider Man PlayStation 4’teki başarısının ardından on binlerce oyuncuya ulaşmış ve konsolun en iyi yapımlarından biri olarak kabul edilmişti.

Daha sonra ise yine çok sevilen bir seri olan Gran Turismo’nun yedinci oyunu ile karşılaştık. Gran Turismo her zaman güçlü ve göze hoş gelen grafikleri ile bilinen bir oyun olmuştur. Görünüşe göre Gran Turismo 7, bu geleneği bozmayacak.

Araçların içindeki ve dışındaki detaylar, ekipmanlar gibi büyüleyici özellikler oyuncuları oldukça etkilemeyi başardı. İzleyenleri endişelendiren konulardan biri ise Gran Turismo 7’de araçların aldığı hasarlarla alakalı bir görüntü olmaması oldu. Her ne kadar Gran Turismo serisi büyük kazalar ve paramparça olmuş araçlarla bilinmese de en azından araçların birbiriyle çarpıştığında yüzeylerinde oluşacak hasarları az da olsa görebilmeliydik. Ancak her şeye rağmen, oyun oldukça güzel görünüyor ve oynamak için sabırsızlanıyoruz.

Ratchet and Clank Rift Apart ve Project Athia gösterileri

Gran Turismo’nun ardından aynı şekilde büyüleyici bir oyun olan Ratchet and Clank Rift Apart’ı gördük. Oyunla alakalı en beğenilen şeyler oynanıştaki ve atmosferdeki çeşitlilik oldu. Oyunda mekanların değişimi ve animasyonlar gerçekten harikulade gözüküyor. Çevreyle girilen etkileşimler, düşmanların hareketleri, kıyafetleri gerçekten çok çok iyi hazırlanmış. Tam bir yeni nesil konsol oyunu diyebiliriz.

Sonrasında Square Enix’ten Project Athia’yı gördük. Grafikler oldukça başarılı görünse de maalesef oynanışla alakalı pek bir şey gösterilmedi.

Tabii ki konsolla alakalı özelliklerden de bahsedildi. PlayStation 5, 4K Blu-Ray sürücüye ve Ray Tracing özelliğine sahip olacak. Bunlara ek olarak kontrolcünün zaten bilinen özelliklerine de tekrar bir bakış attık. Sonra ise inanılmaz grafikleriyle NBA 2K21 ve Resident Evil 8’in de dahil olduğu irili ufaklı birkaç oyun daha görmeye devam ettik.

Tanıtımda yer verilmeyen ancak PlayStation 5’e geleceğini bildiğimiz oyunlara da bir göz atalım:

Assassin’s Creed Valhalla

 

Kassandra ve Alexios ile Antik Yunan’da maceradan maceraya koştuğumuz başarılı oyun Assassins’s Creed Odyssey’in ardından kuzey topraklarında bir Viking akıncısını oynayacağımız Assassin’s Creed Valhalla, PlayStation 5’te oynanabilir olacak.

The Lord of the Rings: Gollum

Yüzüklerin Efendisi evreni, birçok insanın hayranlıkla okuduğu, izlediği ve oynadığı bir evren. Yeni nesil oyun deneyimiyle bizlere merhaba diyecek olan serinin yeni oyunu The Lord of The Rings: Gollum 2021 yılında hem PC’ye hem de PlayStation 5’in de dahil olduğu bütün konsollara çıkış gerçekleştirecek.

Battlefield 6

Birinci Dünya Savaşında geçen Battlefield 1 ve İkinci Dünya Savaşında geçen Battlefield 5’in ardından, Battlefield 6’nın hangi dönem ve hikâye ile bizi karşılayacağını henüz bilmiyoruz. Ama yapılan açıklamaya göre Battlefield 6, PlayStation 5 platformunda oynanabilir olacak.

Grand Theft Auto 6

Her ne kadar GTA 6 resmi olarak tanıtılmamış da olsa, PlayStation 5’de oynayacağımıza kesin gözüyle bakılıyor. Belki kısa sürede erişemeyeceğiz fakat Rockstar Games’in GTA 6 için PlayStation 6’yı beklemesi oldukça büyük bir hayal kırıklığı olurdu.

Tasarım beklentileri karşıladı mı?

Konsolun dış görünüşü konusunda oyuncular tam olarak ikiye bölündüler. Kimi oyuncular bu yenilikçi tasarımı oldukça beğenirken, kimisi de abartılı ve saçma buldu. Ayrıca PlayStation 5’in bir de dijital versiyonu olacağını öğrendik. Buna benzer bir hamleyi daha önce Microsoft, Xbox denemişti. Optik okuyucu bulunmayan dijital versiyonda oyunlar sadece internetten indirilerek oynanabilecek.

Eleştirilen konular nelerdi?

Oyun severlerin en çok şikâyet ettikleri konu, God of War ve The Last of Us gibi üst düzey oyunları görmemiş olmalarıydı. Ayrıca hali hazırda PlayStation 4’te de grafik açısından mükemmel görünen ve bu tanıtımda da zaten çok iyi olan grafiği ile övünen Spider Man, izleyiciler için yeterince önemli bir yenilik arz etmemiş oldu. Ek olarak oyun severler, yakın zamanda demosunu gördüğümüz Unreal Engine 5’i de bu tanıtımda görmek istiyorlardı.

Türkiye’de yaşayan oyuncuları üzen şeylerden birisi de tahmin edeceğiniz gibi PlayStation 5’in fiyatı olacak. Avrupa ve Amerika’da yaşayan insanlar için oldukça karşılanabilir ve uygun olan yaklaşık 450 Dolarlık fiyat etiketi, Türk Lirası kazanan ve Türkiye’de yaşayan insanları oldukça üzüyor.

450 Doları TL’ye çevirdiğimizde oluşan yaklaşık 3070 TL’lik ham geliş fiyatına, eylül öncesi dönemde olan %50’lik gümrük vergisi, %18’lik KDV, %20’lik ÖTV, %1’lik Kültür Bakanlığı payı ve %10’luk TRT payı eklendiğinde, satıcının koyacağı kâr payı hariç önümüze 7200 TL gibi bir fiyat çıkıyor. İnsanlar da doğal olarak ve de haklı olarak böyle bir fiyat ödeyecekleri ürünün çok daha iyi olmasını bekliyorlar.

Oyuncuların normal şartlarda beğenebileceği özellikler ya da umursamayacağı eksiklikler, bu fiyatı ödedikten sonra daha da göze batar hale geliyor. Dolayısıyla bu da Türk oyuncuların PlayStation 5’i incelerken biraz daha sert davranmasına yol açıyor.

Grand Theft Auto V ve Grand Theft Auto Online’ın gelişmiş ve genişletilmiş sürümleri

Tüm zamanların en büyük oyun serilerinden olan Grand Theft Auto, SIE ve Rockstar Games’in yakın işbirliği sayesinde PS5’e geliyor. Grand Theft Auto V ve Grand Theft Auto Online’ın gelişmiş ve genişletilmiş sürümleri 2021’in ikinci yarısında PS5 için çıkacak. Teknik iyileştirmeler, görsel yükseltme ve performans geliştirmeleri ile birlikte GTAV & GTA Online, PS5 donanımının ve yeni özelliklerinin tüm avantajlarını kullanacak, her zamankinden daha güzel ve daha hassas olacak. Ayrıca, Grand Theft Auto’nun tek başına oynanabilir versiyonu da indirilebilir olacak ve çıktığı zaman tüm PS5 sahipleri için ilk 3 ay ücretsiz olacak. Bir kez alındığı zaman, oyunun indirme hakkı alınmış olacak ve PlayStation Plus üyeliğiyle birlikte PS5 sahipleri GTA Online’ı dilediği kadar oynayabilecek. Son olarak, bugünden itibaren, GTAV PS4 sahipleri 2021 yılında oyunun PS5 versiyonu çıkana kadarki her ay 1 milyon GTA doları alacaklar.

PS5 özel oyun listesinde Marvel’s Spider-Man Miles Morales, Gran Turismo 7 ve Horizon Forbidden West gibi çok büyük oyun serileri ile sektörün önde gelen üreticilerinin tamamen yeni oyunları yer alıyor.

Yeni PS5 aksesuarları

SIE Worldwide Studios ve ikinci parti firmaların PS5 oyunları

Üçüncü parti yayıncı ve geliştiricilerin PS5 oyunları

*Geliştirme aşamasında

Sony Interactive Entertainment CEO’su Jim Ryan

“PlayStation 5 ile, oyunların nasıl olacağına dair beklentileri yeniden tanımlayacak olan, gerçekçi yeni nesil oyun deneyimini ulaştırma konusunda önemli bir sıçrama yapıyoruz. Dünyalar daha zengin ve daha güzel olacak, mümkün olmadığını düşündüğünüz şekilde duyularınızı cezbedecek ve tüm bunları şimşek hızındaki yükleme süreleri sayesinde pürüzsüz bir şekilde deneyimleyeceksiniz. Bugünün gösterisi sadece yeni nesilde neler geleceğinin kısa bir bakışıydı. Topluluğumuza, PS5’in çıkış döneminde bu maceranın bir parçası oldukları için teşekkür ediyoruz.”

Genel olarak PS5’in iyi yönleri;

-Yeni nesil oyunlara ve oyunculuğa giriş yapıyoruz.

-Oyunların grafikleri muhteşem görünüyor.

-Xbox ve PlayStation arasındaki rekabet görünüşe göre oyunculara yarayacak.

Kötü yönleri;

-Türkiye özelinde pahalı bir fiyatla gelebilir,

-İlginç ve kimileri tarafından gereksiz görülen tasarımı


 

Exit mobile version