Apple’ın ileri teknoloji Mac’ler için 32 çekirdekli bir işlemci üzerinde çalıştığı bildirildi

Bloomberg’in yeni raporuna göre Apple, 2021’in sonlarında bir Mac’te görünebilecek 32 adede kadar yüksek performanslı CPU çekirdeğine sahip yeni bir ARM tabanlı işlemci üzerinde çalışıyor. İşlemci, 2022’de yeni bir “yarı boyutlu Mac Pro” da görünebilir. Şirketin ayrıca, 16 adede kadar yüksek performanslı çekirdek ve dört güç verimli çekirdekli CPU tasarımları geliştirdiği yeni MacBook Pro ve iMac’ler tasarladığı bildirildi. Yeni işlemciler 2021 baharı kadar erken gelebilir. Gelecekteki Apple Silikon tasarımlarında 128 adede kadar özel çekirdekli GPU’lar da bulunabilir.

Apple, kendi çipleri ile çalışan ilk Mac‘lerini piyasaya sürdüğü için yaklaşan işlemcilerle ilgili yeni haberler geliyor. Yeni MacBook Air, MacBook Pro ve Mac mini‘nin her biri, şirketin dört yüksek performanslı çekirdek ve dört yüksek verimli çekirdeğe sahip bir CPU içeren M1 çipini kullandı. Ancak şirketin Mac Pro gibi daha güçlü makineleri Intel çiplerini kullanmaya devam ediyor. Apple, iki yıl içinde tüm Mac serisini kendi çiplerine geçirmeyi planladığını söyledi.

128 çekirdekli modeller üzerinde çalışılıyor!

Bloomberg, artan CPU çekirdek sayısının yanı sıra, Apple’ın daha fazla GPU çekirdeğine sahip yongalar üzerinde de çalıştığını bildirdi. Mevcut M1 yongası yedi veya sekiz GPU çekirdeği ile birlikte gelirken, Apple şu anda 16 ve 32 çekirdekli modelleri test ediyor ve 2021’in sonları veya 2022 için 128’e kadar çıkacak yongalar üzerinde çalışıyor.

Apple, 16 yüksek performanslı CPU çekirdeği içeren bir işlemci tasarımı üzerinde çalışmasına rağmen Bloomberg, seri üretimin nasıl gittiğine bağlı olarak, yalnızca sekiz veya 12 çekirdek etkinleştirilmiş olarak piyasaya sürmeyi seçebileceğini belirtiyor.

Apple’ın ARM tabanlı işlemcilere geçeceğini duyurmasından önce Bloomberg, Apple’ın sekiz yüksek performanslı çekirdek ve dört enerji verimli çekirdek içeren bir CPU ile bir işlemci üzerinde çalıştığını bildirmişti. Bu çekirdek kombinasyonuna sahip bir işlemci henüz resmi olarak açıklanmadı.

Apple’ın önümüzdeki iki yıl içinde tüm Mac serisini kendi çiplerine taşımaya yönelik iddialı planları düşünüldüğünde, geliştirme aşamasında daha güçlü yongalara sahip olduğu anlaşılıyor. İlk ARM tabanlı Mac’ler, güç verimliliği ve performans kombinasyonları bakımından etkiliydi, ancak Mac Pro gibi daha güçlü Intel tabanlı makinelerinin yetenekleriyle yarışmak, muhtemelen çok daha büyük bir zorluk olacak.

Exit mobile version