Apple, Qualcomm yerine kendi modemini geliştiriyor

Apple taktik değiştirme

Apple yonga şefi, şirketin bir hücresel modem yongası geliştirmenin erken aşamalarında olduğunu ortaya koydu. Qualcomm, bu nesil 5G özellikli iPhone 12’ler için modem çiplerini tedarik ediyor, ancak Apple zaten Qualcomm markasına olan güveninden uzaklaşmayı planlıyor.

Görünüşe göre mobil üreticilerde kimin kime tedarik ettiğinden ve her şeyden önce bileşenlerin üretiminde dizginleri kimin eline aldığından ve diğer şirketlerden bağımsız hale geldiğinden bahsederken belli bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Cupertino zaten Intel ile uyum sağladı. Bilgisayarlarında göreceğimiz kendi işlemcilerinden ilki olan Apple M1’i piyasaya sürdü. Ve şimdi Apple kendi mobil modemini geliştiriyor gibi görünüyor.

Apple yeni AirPods Max kulaklığını tanıttı

Apple, iPhone’larda ve iPad’lerde yıllardır kendi işlemcilerini kullanıyor ve Mac’ler ve MacBook’lar da 2022’ye kadar kendi kendine üretilen çiplere dönüştürülecek. Konsept değerini kanıtlıyor gibi görünüyor, çünkü teknoloji devi, gelecekte şirket içinde geliştirilecek donanım bileşenlerine daha da fazla güveneceğini açıkladı. Bu her yerde pek iyi gitmiyor.

APPLE DONANIM MÜDÜRÜ JOHNY SROUJI AÇIKLADI

Apple donanım patronu Johny Srouji şirket içi bir etkinlikte, “Bu yıl, bize daha fazla stratejik değişiklik sağlayan ilk hücresel internet modemimizi geliştirmeye başladık,” dedi. Bunun gibi uzun vadeli stratejik yatırımlar, yeni ürünleri mümkün kıldı. Grubun gelecekte de yenilikçi teknolojilerle dolu bir boru hattına sahip olmaya devam etmesini sağladı.

Hareket çoktan yapılmıştı: 2019’da Apple, modem bölümünü Intel’den bir milyar dolara devraldı. Çalışanları çip uzmanı Qualcomm’dan defalarca kaçırdı. İkincisi şimdiye kadar, örneğin mevcut 5G özellikli iPhone 12 modellerinde de kullanılan hücresel bileşenleri sağlamıştır.

APPLE İLE QUALCOMM ARASINDAKİ ANLAŞMA DEVAM EDİYOR

Srouji, kendi geliştirdiği modem yongalarının Apple cihazlarında ilk kez ne zaman kullanılacağını açıklamak istemedi. Qualcomm ile altı yıllık bir lisans anlaşması 2025’e kadar devam ediyor.

APPLE TEDARİKÇİLERİ ŞOK EDİYOR

Apple için, daha fazla kurum içi geliştirilmiş donanıma geçiş mantıklı çünkü bu şekilde şirket, tedarikçilere olan bağımlılığını azaltıyor. Cihazların tek tek bileşenlerini daha da iyi koordine edebiliyor. En iyi senaryoda, bu daha yüksek performans ve daha düşük maliyetlerle sonuçlanır.

Ancak tedarikçiler için bu kötü bir haber. Bloomberg’den alınan verilere göre Qualcomm, satışlarının yaklaşık yüzde on birini Apple’dan elde ediyor. Duyurudan sonra, çip üreticisinin payı zaman zaman yüzde 6’nın üzerinde düştü. Intel hisseleri, Apple’ın iMac bilgisayarları için daha da hızlı işlemci çipini duyurmasının ardından bu hafta benzer şekilde yükseldi.

Exit mobile version