Apple’ın Podcast Stratejisi 

Yazan: Raşit Tosun 

Apple, dinleyicilerin Apple Podcast’te yer alan milyonlarca ücretsiz programlar sunuyor. Ayrıca bunun yanı sıra favori içerik oluşturucuları premium abonelikleri de keşfedebilecek Apple Podcast Abonelikleri’ni duyurdu. Bu son derece ‘trend’ bir konuya dair gecikmiş bir hamle olsa da yüzümü güldürdü.  

Mayıs ayından itibaren, 170’ten fazla ülke ve bölgede yer alan dinleyiciler premium aboneliklere kaydolmaya başladı. İçerik oluşturucuların derlediği bu aboneliklerde reklamsız dinleme bulunuyor. Ayrıca ekstra içeriklere erişim ve yeni programlara erken veya özel erişim gibi çeşitli avantajlar da sunuyor. Tenderfoot TV, Pushkin Industries, PRX’ten Radiotopia ve QCODE gibi bağımsız sunuculardan önde gelen stüdyolara sahip. Ayrıca NPR, Los Angeles Times, The Athletic ve Sony Music Entertainment gibi önde gelen medya ve eğlence markaları da bulunuyor. Aboneler, çeşitli premium aboneliklerin keyfini çıkarmaya başladı bile.  

Milyonlarca Program İçeriyor

Eddy Cue, “Apple, 15 yıl önce içerik oluşturuculara dünyanın dört bir yanındaki yüz milyonlarca dinleyici için bilgi, eğlence ve esin kaynağı olacak ilk açık platformu sunarak podcast’leri yaygın hale getirdi. Günümüzde, Apple Podcasts dinleyicilerin keşfedip keyfini çıkarabilecekleri milyonlarca harika program içeriyor. Apple Podcasts Abonelikleri ile podcast yayınlarında yeni bir çağa öncülük etmenin gururunu yaşıyoruz. Bu yeni ve güçlü platformu dünyanın dört bir yanındaki içerik oluşturuculara sunduğumuz için büyük heyecan duyuyoruz. Ayrıca bu platformda neler yapacaklarını görmek için sabırsızlanıyoruz.” Dedi. Cue, Apple’ın en eski yöneticilerinden böylesi bir adımda yer alıyor olması çok hoş.

Kanallar, derlenmiş program gruplarından oluşuyor. Dinleyiciler favori içerik oluşturucularının yeni programlarını keşfetmek için ücretsiz kanalları dinleyebiliyor. Ayrıca ücretsiz programların yanı sıra ek avantajlar da içeriyor. Üstelik, ücretli kanallara ve freemium kanallara abone olabiliyorlar. 

.

Ayrıca, dinleyiciler, içerik oluşturucular tarafından derlenen kanalları da keşfetmeye başlıyor. Tıpkı programlarda olduğu gibi, dinleyiciler ücretsiz kanallara da göz atabiliyor. Böylece ek avantajlar sunan kanalları ve ücretli kanalları daha kolay bir şekilde bulunabiliyor. 

 

Apple Podcast Yeniden Tasarlandı

iOS 14.5 ile dinleyiciler yeniden tasarlanan Apple Podcasts uygulamasına erişmekte. Gördüğüm kadarıyla yenilenen Apple Podcasts uygulaması, En Popüler listeleri ve daha gelişmiş bir Ara sekme içeriyor. Apple Podcasts ayrıca takip etmeyi, dinlemeyi ve paylaşmayı kolaylaştırmak amacıyla her program için göz alıcı yeni sayfalar sunuyor.  

Yeni Akıllı Çal düğmesi, dinleyicilerin bölümlerden oluşan programları otomatik olarak en yeni bölümden başlamasını sağlıyor. Ayrıca, dizi halindeki programları ise her bir dizinin ilk bölümünden başlatmalarına yardımcı oluyor. Dinleyiciler artık diledikleri bölümü kaydedebiliyorlar. Böylece kaydedilen bölümler offline dinlemek için indiriliyor. Bu özellik sayesinde daha sonra Arşiv’den dinlenecek podcast’leri yer işaretlerine eklemek daha kolay hale geliyor. 

Bu arada yeni Apple Podcasts for Creators web sitesi, içerik oluşturucuların podcast yayıncılığı hakkında bilgi veriyor. Ayrıca en yeni haber ve özelliklerden haberdar olmalarını sağlıyor. Üstelik en iyi uygulamaları içeren ayrıntılı rehberleri keşfetmelerine yardımcı oluyor. Tüm içerik oluşturucular Apple Podcasts Connect kontrol paneline erişebiliyor.  

Apple Podcasts Connect, üst verileri düzenleme, programları dinleyicilere sunma zamanını planlayıp yönetebiliyor. Ayrıca programları kanallar halinde organize etme, birden fazla kullanıcıyı ve rolü yönetme gibi özelliklere de sahip. Üstelik yeni performans ölçümleri gibi yeni özellikleriyle program yönetimini daha kolay hale getiriyor.  

Programları kanallar halinde gruplayabilme gibi yeni özellikler ve sadeleştirilmiş kullanıcı arayüzü ile tasarlandı. Böylece Apple Podcasts Connect, içerik oluşturucuların programlarını yönetmelerini kolaylaştırıyor. 

 


Benzer İçerik: Spotify Yeni Podcast Aboneliği Sistemi İle Apple’a Rakip Oluyor


 

Podcast Yayıncılığı İlerliyor

Podcast’ler içerik oluşturucuların kendi seslerini dünyanın dört bir yanındaki dinleyicilere ulaştırabilmelerini mümkün kılıyor. Apple Podcasts Abonelikleri, içerik oluşturuculara en ilgili dinleyicileriyle aralarındaki bu ilişkiyi bir üst düzeye taşıyor. 

Örneğin Martina Abrahams Ilunga, You Had Me at Black’in CEO’su ve baş editörü: “Beş yıl önce başlayan bağımsız bir program olarak her zaman dinleyici topluluğumuzdan güç aldık. Ve dinleyicilerimiz daha fazlasını istiyor! Daha fazla hikaye, daha fazla bölüm. Ve daha erken. Apple Podcasts Abonelikleri, tüm bunlar için bize güç veriyor. Sunduğumuz abonelik kapsamında dinleyiciler yeni sezonları ve bölümleri herkesten önce dinleyebilecek. Ayrıca programımızın büyümesine ve sürdürülebilirliğine destek olacaklar.” Diyor. Apple’ın bu alanda yarattığı etki görülüp ‘dinlenmeye’ değer. 

Apple Podcasts Abonelikleri, yepyeni sesli hikaye anlatımı deneyimleri geliştiriyor. Ayrıca bunları keyifle dinleme özgürlüğü sağlayacak. Bu sayede podcast yayıncılığı hem içerik oluşturucular hem de dinleyiciler için memnuniyet verici oluyor.

Maggie McGuire, kayıttan sesli çocuk eğlence servisi Pinna’nın CEO’su: “Apple Podcasts Abonelikleri, çocuklara ve ailelelerine en iyi hikayeleri sunmamız için Pinna’ya güç verecek. Reklamsız içerik aboneliklerimiz; aksiyon maceralar, polisiyeler, komediler, oyun programları, müzikaller ve çok daha fazlasını içeren ödüllü orijinal dizilerimizden oluşan bir koleksiyona sahip olacak. Dünyanın dört bir yanındaki çocukları en sevecekleri podcast’lerle tanıştırmak için büyük heyecan duyuyoruz.” 

Dennis Kooker, Sony Music Entertainment’ta Global Dijital İş Birimi ve ABD Satışlarından Sorumlu Başkan: “Apple, abonelik modeline yaklaşımıyla içerik oluşturuculara öncelik veriyor. Ayrıca içerik oluşturucuların para kazanmalarına katkı sağlıyor. Tüm bunlar daha fazla yatırımı beraberinde getirecek. Ayrıca podcast hayranları için daha da iyi programlara zemin hazırlayacak.” 

Exit mobile version