Apple CarKey Yeni Otomobillere Gelecek

Apple CarKey özelliği, bu yaz yeni otomobil üreticileriyle işbirliği yaparak BMW'nin ötesine geçecek.

2020’de WWDC’de Apple, CarKey özelliğini duyurdu. Bununla sürücüler, belirli iPhone’larda ve Apple Saatlerde U1 çipiyle arabalarının kilidini açacak. Ne yazık ki, yalnızca seçili BMW modellerinde olduğu için bu işlev çok yavaş bir kullanıma sahip. Şimdi, yeni bir rapor bunun değişmek üzere olduğunu gösteriyor.

Apple CarKey Hyundai ve Genesis Araçlarına Geliyor

Bloomberg’den Mark Gurman’ın Power On haber bülteninde belirttiğine göre; Apple’ın CarKey özelliği BMW’nin ötesindeki ilk genişlemesi için ayarlaması oldu. Gurman, kendisine Hyundai ve Genesis serisinin modellerinin “yaz ayına kadar piyasaya sürüleceğini” söyledi.

Mark Gurman haber bülteninde şu ifadeleri kullandı:

Bir buçuk yıl önce duyurulan ve iPhone’unuzun Cüzdan uygulamasından arabanızın kilidini açmanıza ve çalıştırmanıza izin veren Apple özelliği olan CarKey’i hatırlıyor musunuz? Apple’ın bir süredir bu özelliği tartışmadığı ve yalnızca belirli BMW modellerinde çalıştığı göz önüne alındığında; aşina değilseniz şaşırmam. Bana bunun yakında değişeceği söylendi. Birkaç ay önce iOS 15’teki kod bulgularına göre; özellik için destek alacak sonraki arabaların Hyundai ve Genesis serisinden modeller olacağını duyuyorum. İşlevsellik yaza kadar kullanıma çıkacak.

Gurman, bu CarKey ortaklığının “Apple ve Hyundai’nin yaklaşık bir yıl önce Apple otomobilinin üretimi üzerindeki halk mücadelesini göz önünde bulundurursak biraz garip” olduğuna dikkat çekiyor.

Apple Car için Hyundai ile Anlaşıldığı İddia Edilmişti

Geçen yılın başlarında bir rapor; Hyundai ile Apple arasında Apple Car üretimi için bir anlaşmanın yakın olduğunu öne sürdü. Ancak bir ay sonra Bloomberg, Hyundai ve yan kuruluşu Kia Motors’un Apple ile kendi kendini süren bir araba hakkında görüşmediklerini söylediğini bildirdi.

Dosyalarda Hyundai ve Kia Motors, “otonom elektrikli otomobil geliştirme konusunda birden fazla şirketle görüştüklerini” kabul etti. O sırada Bloomberg, ortaklık hakkındaki bu raporların “geliştirme projelerini yıllarca gizli tutan ve tedarikçilerle olan ilişkilerini acımasız bir verimlilikle kontrol eden Apple’ı çileden çıkardığını” öne sürdü.

Apple CarKey Nasıl Çalışır?

CarKey ile sürücüler, fiziksel anahtarları iPhone’ları ile değiştirme şansına sahip. Apple’ın WWDC 2020 açılış konuşmasında gösterdiği gibi; NFC teknolojisini kullanarak aracınızın kilidini açmak için iPhone’unuzu arabanın kapı koluna yakın tutun.

İçine girdikten sonra, aracı çalıştırmak için iPhone’unuzu NFC okuyucuya veya kablosuz şarj cihazına yerleştirin. iPhone 11 veya daha yenisine sahipseniz, U1 çip sayesinde kapıların kilidini açmak veya arabayı çalıştırmak için iPhone’unuzu cebinizden çıkarmanız bile gerekmez.

Araba Anahtarı varsayılan olarak kimlik doğrulama gerektirmez. Bu nedenle yalnızca bir dokunuşla çalışır. Apple, işlemin güvenli olmasını ve iPhone’unuz ile arabanız arasında paylaşılan simgeye dayalı olmasını sağlar. İOS, dolandırıcılığı önlemek için konumunuzu ve Apple Kimliği bilgilerinizi kullanır.

Bununla birlikte, Ekspres Moddan memnun değilseniz; kilidi açmak ve arabayı çalıştırmak için Face ID. Ayrıca Touch ID kimlik doğrulaması gerektirecek şekilde devre dışı bırakabilirsiniz. Ayrıca Apple Watch’a araba anahtarları da eklenir. Böylece bu özelliğin kullanımını daha da kolaylaştırır.

iPhone’unuzun pili bitse bile, Araba Anahtarı Güç Rezervi modu aracılığıyla aracınız beş saate kadar çalışır.

Exit mobile version