Apple 2021 Yılında Neler Yaptı?

Apple bir dizi yeni servis, ürün gamının önemli bir kısmında güncellemeler, yazılımsal geliştirmeler, artan prestij ve finansal başarılarla dolu bir yılı geride bırakıyor…

Apple, 2021 yılını birçok yeni ürün, hizmet ve güncelleme ile kapatıyor. Aynı zamanda satış adetlerinden abone sayılarına, birçok alanda aralıksız şekilde yükselen başarı grafikleri güçlü finansal yapısıyla destekleniyor. Apple, teknoloji dünyasının rakipsiz şirketi olma vizyonunu sürdürürken azınlıklar, kadın hakları, engelli kişiler, yeterince tanınmayan sanatçılar gibi konulara da önem vermeyi sürdürdü. Sosyal sorumluluk yönünü ihmal etmeyen şirket, sadece iPhone ya da Mac ürün gruplarından ibaret olmadığını kanıtlıyor böylelikle.

Peki 2021’de neler öne çıktı, neler yaşandı? Ay-ay hatırlamaya, Apple’ın 2021 yılı karnesini incelemeye ne dersiniz? Yılın ilk günleri ile başlıyoruz…

İşte Apple Şirketinde 2021 Yılında Yapılanlar

Ocak

Apple yeni girişimiyle ırksal eşitliği savunuyor

Apple’ın 100 milyon ABD doları tutarındaki Irksal Eşitlik ve Adalet Girişimi eğitimde ve ekonomide eşitsizlikle mücadele için yeni projeler başlattı.

Apple’dan şeffaflığı artırma ve gizlilik alanında yeni adımlar

Apple, Veri Gizliliği Günü’nde kullanıcıların verilerini kontrol altında tutmalarına yardımcı olmak için “Verinizin Bir Günü” raporunu yayınladı. Gelişme, tam da WhatsApp’ın skandal kararının arifesinde geldi, insanlar Facebook şirketine adeta nefretle yaklaşırken Apple’a sevgi gösterileri…

Şubat

iPhone 12 Pro ile çekildi: “Memleket”

Apple, Siyahların Tarihi Ayı için 30’dan fazla Siyahi fotoğrafçıyı iPhone12 Pro’da çektikleri memleketlerine ait kareleri paylaşmaya davet etti. Kampanya büyük ilgi gördü.

Mart

Kadın Sağlığı Araştırması ön verileri yayınlandı

Harvard Chan Shcool’daki Apple Kadın Sağlığı Araştırması ekibi, kadınlar ve menstrüel semptomları hakkındaki ön araştırma güncellemesini yayınladı.

Temiz enerjiye $4,7 milyar dolar Yeşil Tahvil

Apple’ın yeni tamamlanan yenilenebilir enerji projeleri yerel topluluklara temiz enerji sağlarken karbon emisyonlarını azaltıyor.

Apple’den öğretmenler için ücretsiz öğrenim araçları

Apple Teacher Portfolio’yu kullanıma sunan Apple, Herkes Kreatif İşler Yapabilir programının yanı sıra Okul ve Derslik uygulamalarını da güncelliyor.

Bağımsız Onarım Sağlayıcısı programı tüm dünyada

Yakında 200’ü aşkın ülkede sunulacak Apple Bağımsız Onarım Sağlayıcısı programı, Apple ürünlerinin satıldığı ülkelerin hemen hemen hepsini kapsayacak.

Apple ve tedarikçileri yenilebilir enerjiye hız veriyor

Apple’ın dünya genelindeki 110’dan fazla imalatçı iş ortağı Apple için yaptıkları üretimlerinde yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiyor.

Nisan

Apple AirTag

Apple AirTag’i tanıttı. iPhone ve diğer Apple aygıtlarıyla birlikte çalışan AirTag, önemli eşyaları takip edip bulmayı sağlıyor.

iMac çarpıcı renk seçenekleri, M1 çip ve 4.5K Retina ekran ile sunuluyor

Apple yepyeni iMac modelini tanıttı. Olağanüstü tasarımıyla iMac, M1 çipe ve şimdiye kadar bir Mac’te sunulan en iyi kameraya, mikrofonlara ve hoparlörlere sahip.

Yeni nesil Apple TV 4K

A12 Bionic ve yepyeni Apple TV Remote ile, oturma odanızdaki en iyi aygıt şimdi daha da iyi hale geliyor.

Mor renkli iPhone 12 ve iPhone 12 mini

Apple, en popüler iPhone modelleri olan iPhone 12 ve iPhone 12 mini için mor renk seçeneğini sundu.

Yeni iPad Pro

Bugüne kadarki en gelişmiş iPad Pro, iPad ile yapabileceklerinizin sınırlarını zorluyor. Üstelik Apple tasarımı M1 çip ile sunuluyor.

Mayıs

App Store, 2020’de toplam 1,5 milyar ABD dolarının üzerinde şüpheli işlemi durdurdu

Apple, dolandırıcılık yapan geliştiricileri ve kullanıcıları tespit edip bunlara karşı yasal işlem başlatarak App Store’un müşteriler için güvenli ve güvenilir bir ortam olmayı sürdürmesine yardımcı oluyor.

Apple, engelleri olan kişiler için tasarladığı güçlü yazılım güncellemelerinin önizlemesini sundu

Apple; mobilite, görme, işitme ve bilişsel beceri engelleri olan kişiler için tasarladığı güçlü yazılım özelliklerini duyurdu.

Haziran

Geliştiriciler memnun

Apple geliştiricilerinin App Store ekosistemindeki fatura ve satışları 2020 yılında yüzde 24 arttı.

iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey ve watchOS 8

Apple iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey ve watchOS 8’deki güçlü yeni gizlilik korumalarının önizlemesini sundu.

Geliştiricilere yeni araçlar ve teknolojiler

Apple, geliştiricilerin daha ilgi çekici uygulama deneyimleri yaratmalarına yardımcı olmak ve yüksek kaliteli uygulamalar üretmeyi daha da kolaylaştırmak için geliştirdiği yeni araçlarını ve teknolojilerini duyurdu.

Apple, 2021 Apple Tasarım Ödülleri’nin kazananlarını duyurdu

Altı yeni ödül kategorisinde, dünyanın dört bir yanındaki geliştiriciler inovasyonları için ödüllendirildi.

Ağustos

Apple, klasik müzik yayın servisi Primephonic’i satın aldı

Apple, mükemmel bir müzik dinleme deneyimi sunan ünlü klasik müzik yayın servisi Primephonic’i satın aldı.

Eylül

Apple Watch Series 7

Apple, önemli oranda daha büyük bir ekran alanına ve daha ince kenarlara sahip yeni bir Hep Açık Retina ekran sunan Apple Watch Series 7’yi duyurdu.

Yeni iPad (9.nesil)

Yeni iPad (9.nesil) tüm gün süren pil ömrünü ve olağanüstü değerini koruyarak daha da yüksek performans sağlayan A13 Bionic’e sahip.

Yeni iPad mini

Apple dört harika renk seçeneğiyle sunulan, daha büyük 8.3 inç Liquid Retina ekranlı güçlü yeni iPad mini’yi duyurdu.

iPhone 13 ve iPhone 13 mini

iPhone 13, şık ve dayanıklı bir tasarıma, daha iyi fotoğraf ve videolar için gelişmiş yeni çift kamera sistemine sahip ve Sinematik modu sunuyor.

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max

Bugüne kadar bir iPhone’da sunulan en gelişmiş pro kamera sistemi, ProMotion özelliğine sahip Super Retina XDR Ekran, pil ömründe büyük bir artış, A15 Bionic ve çok daha fazlası.

Ekim

HomePod mini

Etkileyici bir ses deneyimi sunan HomePod mini, iPhone ile birlikte kusursuz şekilde çalışıyor, akıllı Siri özellikleriyle geliyor ve tüm akıllı evlerin temelini oluşturuyor.

Yeni nesil AirPods

Üçüncü nesil AirPods, yeni konturlu tasarımıyla güçlü ses özellikleri ve sihirli bir kablosuz kulaklık deneyimi sunuyor.

M1 Pro ve M1 Max

Apple, Mac için geliştirdiği yeni çığır açıcı M1 Pro ve M1 Max çipleri tanıttı.

Apple, MacBook Pro ile oyunun kurallarını değiştiriyor

Apple, tamamen yeniden tasarlanan MacBook Pro’yu tanıttı. Yeni MacBook Pro, gücünü Mac için tasarlanan ilk profesyonel çipler olan yepyeni M1 Pro ve M1 Max’ten alıyor.

Apple 2021 Finansal Bilançosu

Apple, 2021 mali yılının 26 Aralık 2020 günü sona eren ilk çeyreğine ait finansal sonuçları Ocak ayında açıkladı. Şirket, bu üç aylık dönemde gelirinin önceki yılın aynı üç aylık dönemine göre yüzde 21 artış göstererek tüm zamanların rekoru olan 111,4 milyar ABD dolarına ulaştığını, seyreltilmiş hisse başına gelirin ise yüzde 35 artarak 1,68 ABD doları seviyesine geldiğini duyurdu. Uluslararası satışlar bu çeyrekteki gelirin yüzde 64’ünü oluşturdu.

27 Mart 2021 tarihinde sona eren 2021 mali yılı ikinci çeyreğine ait finansal sonuçlara göre şirket, Mart çeyreğindeki gelirinin 89,6 milyar ABD dolarına ulaşarak rekor kırdığını, üç aylık seyreltilmiş hisse başına gelirinin ise 1,40 ABD doları seviyesinde olduğunu duyurdu. Uluslararası satışlar bu çeyrekteki gelirlerin yüzde 67’sini oluşturdu.

2021 mali yılının 26 Haziran 2021 tarihinde sona eren üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarda şirket, Haziran çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki gelirini yüzde 36 artırarak 81,4 milyar ABD doları gelir kaydettiğini, üç aylık seyreltilmiş hisse başına gelirinin ise 1,30 ABD doları seviyesinde olduğunu duyurdu.

Ve yılın son açıklaması geçtiğimiz aylarda geldi. Apple, 2020 yılına göre yüzde 29’luk artışla 83.4 milyar dolarlık rekor sayılabilecek bir üç aylık gelir açıkladı. Apple’ın faaliyet geliri 20.5 milyar dolar oldu ve hisse başına kazanç ise 1.24 dolar olarak duyuruldu. Analistlerin gelir tahminlerinin bir miktar gerisinde kalınmakla birlikte iPhone satışlarında dikkate değer artış kaydedildi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artış görüldü. Mac ve Apple hizmetlerindeki gelirler de rekor düzeylerdeydi.

Bütüncül yaklaşım

Apple, teknoloji dünyasının rakipsiz şirketi olma vizyonunu sürdürürken azınlıklar, kadın hakları, engelli kişiler, yeterince tanınmayan sanatçılar gibi konulara da önem vermeyi sürdürdü.

Exit mobile version