Apogee DUET II

Sizin için özel olarak seçtiğimiz stüdyo ekipmanları, ülkemizin mix yanında analog mastering imkanı da sunan önemli stüdyolarından MobaseriSound’da test ediliyor. Test sürüşlerimizin yapıldığı yeri merak ediyorsanız, www.mobaserisound.com adresine tıklamanız yeterli!
 

Test ekipmanlarımıza başlamadan önce, Mobaseri Sound test ekibi olarak tüm şehit ailelerine ve depremde hayatını kaybetmiş vatandaşlarımıza baş sağlığı diliyoruz. Umuyoruz ki tüm ülke olarak son kederimiz olsun. Bu ay sizler için beş yeni audio ekipmanı test ettik. Bu ekipmanlarımız sırasıyla Apogee Duet II, Thermionic Culture Rooster, Joemeek OneQ, SP VTB-1 ve Icon Reoamp. Apogee ile başlıyoruz…
 
apogee düet 2
 
Apogee converter”ları ile ün yapan bir üretici. Amerikan menşeyli bu üretici kendine has soundu mevcut. Bir çok kişi tarafından çok beğenilen Apogee soundu; bence şirket ve cihaz renkleri ile doğru orantıda. Firma bir kaç patentli teknolojiye de sahip. Bir çok mix ve mastering uygulamasında tercih edilen Apogee converter’ları, ülkemizde de çok sevilen ve kullanılan ürünler arasında yer alıyor. ürün gamı genelde AD/DA converter üzerine olan Apogee şirketi, son yıllarda ses kartı üretimi ile de ürün gamını genişletti. İlk olarak ENSEMBLE ile tanıştığımız Apogee ses kartları Duet I ve hemen ardından ONE ile her bütçeye hitap etmeye başladı. Yeni AD/DA converter gamını Symphony ile yenileyen Apogee şirketi, DUET”i de bu yıl yeniledi.

 
Tasarım ve bağlantılar

Duet I Firewire iken Duet II, USB olarak tasarlanmış. Bizce bu tasarımın sebebi Apple ürünlerinin son yıllarda ekonomik sebeplerden dolayı Firewire protokolunu giriş seviyesi ürünlerinden kaldırmasıdır. Bizce bu değişim bir dezavantaj; sebebi ise Audio ve Video sinyal akısında Firewire protokolünün daha güvenli ve veri yolunun daha akıcı olması. Apogee bu sene yeni converter sistemiyle beraber DUET II ses kartını da yeniledi.Yeni dizayn ve yeni teknoloji ile beraber yeni Duet”in görünümüde değiştirilmiş. Cihaz tamamen Apple ürünlerinin dizaynını andıran bir yapıya sahip. DUET II”nin bağlantılarına gelince; iyi bir converter yerleşimi için öncelikle kasada yeterli yere sahip olmanız gerekli. Bu sebeble Apogee şirketi iyi komponentler yerleştirmek adına kulaklık harici giriş çıkışlarını bir Breakout bağlantısıyla dışarıya taşımış. Bu teknoloji sayesinde DUET II bir çok büyük kartın sahip olamadığı converter’lara sahip. Masa üstü kullanıma uygun tasarlanmış DUET II üzerinde bir adet büyük knob bulunuyor. çok fonksiyonlu bu knob; giriş seviyelerini ve çıkış seviyelerini kontrol ediyor. Bu da size eğer bir çift dinleme monitorü kullanıyorsanız; monitor istasyonu görevi sağlıyor.


 
Tam bu knob”un üzerinde bir adet oled ekran yer alıyor. Bu ekranda kartın tüm anlık fonksiyonlarını görebilir, girişve çıkış seviyelerini görebilirsiniz. Hemen alt bölümde iki adet yönlenebilen dokunmatik tuş konumlanıyor. Bir de dışarıdan besleme için DC girişi mevcut. Duet II”deki bazı önemli değişiklikler ise DUET I”de Unbalance olan sinyal DUET II’de balance yapılmış. Böylece +4 dbu çalışma imkanına sahipsiniz. çıkış sayısı ise 4 kanala çıkarılmış. Böylece kulaklık çıkışı ile Main Out”u ayırma olanağına sahipsiniz. Mikrofon girişi yine 48 volt desteği sunarken, faz çevrimi de söz konusu. Apogee patentli olan Soft Limiting, DUET II”nin artılarından. Kısa bir bilgi: Soft limiting size giriş seviyelerinizdeki anlık peak”leri yumuşak ve limiter etkisi hissettirmeden kontrol altına alma imkanı sağlıyor.

Ayrıca Apogee şirketi bu yeni ürünleri için geliştirmiş olduğu yepyeni ve gayet geniş fonksiyonlu Maestro 2 yazılımını da sunuyor. Mac OSX 10.7 için tasarlanmış bu yeni yazılımın oldukça etkileyici olduğunu söylemeden geçmeyelim.

 
Kayıt zamanı

Gelelim DUET II”nin kullanıcı etkilerine; DAC konusunda inanılmaz yol kat edilmiş. Bence bir ses kartının en önemli yeteneği DAC yani dijital ortamdaki sesi analog sinyale çevirirken ki yetenek. Ne tarz müzik üretiyorsanız fark etmez; mütiş ayrıntı ve çözünürlük söz konusu. Efektlerdeki detaylar ve sahne imajı çok başarılı. Pre Amp”lari ise size çok temiz bir kayıt olanağı sağlıyor.

Eğer elinizde iyi bir pre amp yoksa DUET II”nin pre katları sizi çok mutlu edecektir. Apogee bu yeni tasarımda yüksek frekanslara daha da detay eklemiş. DUET I 24Bit 96 khz çalışabiliyorken, DUET II 24Bit 192 khz çalışabiliyor. DUET I 32 buffer@ 96kHz = 4.6 ms, 64 buffer @ 44.1kHz = 7.23 ms çalışırken DUET II 32 buffer@ 96kHz = 3.6 ms 64 buffer@ 44.1kHz = 5.8 ms çalışma yeteneğine sahip. Bu da bir çok aranjör dostumuzu mutlu edebilecek özellik. Pre Amp kazancı ise 75db olarak sabitlenmiş. Bizce cihazın tek eksiği dijital giriş ve çıkışlar olmaması.
 


 
Sonuç

Sonuç olarak eski kardeşinden daha fiyatlı olsa da eğer daha büyük Apogee modellerine ulaşamıyorsanız, DUET II size Apogee kalitesini verecek bir cihaz. Piyasada bir çok rakibi olan DUET II hem Apogee sound’unu hem de preamplarını sevenlerin gözdesi olmaya aday. Bizden yüksek puan alan Apogee DUET II’nin Türkiye satış fiyatı: 719 USD + KDV .Mobaseri Sound olarak Compel şirketine veya bayisine uğrayıp DUET II’yi dinlemenizi tavsiye ediyoruz. Büyüleneceksiniz.

 

Exit mobile version