Android’de Zirvenin Yeni Sahibi Kim?

Akıllı telefonlarda rekabetin doruk noktada yaşandığı inovasyon alanlarının başında donanım geliyor. Artık donanım kelimesi başlı başına bir çılgınlık halini aldı. Bir zamanların 2 GB RAM’i artık 8 GB’lere kadar çıktı. İşlemci saat hızları en iddialı notebook’larla baş edebilir hale çoktan ulaştı. Pil performansı her geçen yıl daha yoğun optimize hareketleri ile karşımıza çıkıyor. Günü tamamlamanın ötesine geçen cihazlarla tanışıyoruz.

 

Günümüzde tek arka kamera diye bir konu kalmamış durumda. Bu noktada daha geniş açı, makro ve mikro lens özellikleri, diyafram aralığı ile ilgili özel fonksiyonlar ve yakınlaştırma esaslı birçok kameradan oluşan sistemlerin ‘yarışı’ ile karşı karşıyayız.

 

Tüketiciler durumdan elbette memnun. Hem yüksek profilli akıllı telefonlarda hem de orta segmentte oldukça iyi sonuçlar alabildikleri akıllı telefonlarla tanışıyor, deneyimden keyif alıyorlar. Ancak işin bir de ‘nirvana’ seviyesi var…

 

Günümüzde binlerce farklı akıllı telefon var. Popüler cihazların dışında şekillenen kapsam, olabildiğine geniş. Üstelik her geçen gün yeni model, hatta markalarla tanışıyoruz. Ancak zirvenin ortakları senelerdir aynı. Samsung, Huawei, Xiaomi, Apple ve Oppo markalarını akıllı telefonda zirve dendiğinde üst sıralarda görüyoruz. Bu durum uzun süre de böyle devam edeceğe benziyor. Peki Android’de en iyisi hangisi?

 

Bu karşılaştırma konusunda Huawei P40 Pro ile Samsung Galaxy S20 Ultra’yı ele alacağız. Çünkü her iki modelin de zirvede yer almayı hak edebilecek muazzam özelliklere sahip olduğuna dair yaygın bir kanı var. Peki veriler ve kullanıma dair deneyim neler söylüyor? Gelin birlikte bakalım…

 

Donanım

 

Huawei P40 Pro 128 GB depolama alanı ile geliyor. 8 GB RAM’e sahip. Kirin 990 5G ‘kod adlı’ işlemcisi oldukça verimli. 7nm mimarisi ile üretilen bu işlemci ile yüksek saat hızlarına çıkılabiliyor. Genel itibarıyla takılma, bekleme süresi, geç açılan uygulama gibi sorunlarla karşılaşma olasılığı düşük bir model.

 

5G desteğine sahip olması önemli. Ancak Türkiye’de 5G olmadığı için LTE desteğine sahip versiyon yer alacak teknoloji raflarında ve sanıyoruz ki daha çok online ticaret platformlarda.

Galaxy S20 Ultra serinin diğer modellerinden özellikleri bakımından ayrılırken kendi içerisinde de farklı varyantlara sahip. Model hem 12 GB RAM hem 16 GB RAM içeren iki farklı seçenek ile birlikte geliyor. Bu RAM seçeneklerine bağlı olarak modelin depolama kapasitesi de değişiyor. 12 GB RAM seçeneği 128 depolama alanı ile gelirken, 16 GB RAM seçeneği 512 GB depolama alanı sunuyor.

Telefon Samsung’un en yeni işlemcisi olan 7nm+ mimarili Exynos 990 yongası ile geliyor. Serinin diğer modellerinde de aynı işlemci yer alırken ABD ve Çin pazarında satışa sunulacak modelde 7nm+ mimarisine sahip Snapdragon 865’li bir model de satışa sunuldu.

Samsung’un yeni arayüzü One UI 2’yi kullanan Galaxy S20 Ultra Android 1 işletim sistemi ile gelecek. Yeni One UI 2 arayüzü sayesinde telefon kullanıcılara sezgisel kullanım noktalarında ve sadelik yönünde iyi bir deneyim sunmayı başarıyor.

Donanım tarafında S20 Ultra hem kapasiteler hem de işlemci saat hızlarında daha iyi.

Kamera

DxOMark ölçümlerine göre hem ana kamera hem selfie kamerasında sırasıyla 128 ve 103 puan alan Huawei P40 Pro, fotoğrafçılığın zirvesine yerleşti. Dünyanın en iyi fotoğraf kamerası seçilen Huawei P40 Pro’nun fotoğrafçılıkta devrim yaratan yetenekleri, koşullar ne olursa olsun profesyonel kalitede portre veya manzara fotoğrafları yakalamanıza, düşük ışıkta dahi olağanüstü fotoğraflar çekmenize imkan tanıyor.

Minsk, Belarus – March 27, 2020: Man holding in hands Samsung Galaxy s20 Ultra closeup

Huawei P40 Pro ile yeni nesil mobil fotoğrafçılığın sunduğu profesyonellik ve konfor tek bir karede toplanıyor. Kamera yetenekleriyle eşsiz anlar kurgulamak, fotoğraflarınıza istediğiniz yorumu yansıtmak hiç olmadığı kadar kolay ve eğlenceli. Bir fikir ve küçük ipuçlarıyla nefes kesen görüntüler yakalamak tahmin edildiğinden çok daha kolay. Biraz ışıkla oynamak, doğru yerde konumlanmak veya yerinde bir yakınlaştırma yapmak şahane fotoğraflar yakalamak için yeterli.

Cihazın 1/1.28 inç’lik sensörü düşük ışıklı ortamlarda çekim performansını önemli ölçüde artıran 50 Megapiksellik kamera donanımına sahip. Geliştirilmiş Leica Quad kamerası, 100x değerinde hem dijital hem de optik SuperSensing Zoom özelliklerini desteklemek için, daha güçlü bir SuperSensing Cine Kamera ve 3D derinlik algılama kamerasına sahip. Cihaz 10x optik yakınlaştırma özelliğiyle netliğini koruyan olağanüstü görseller elde etmenizi sağlıyor.

Dörtlü kamera sistemi ile gelen Samsung Galaxy S20 Ultra, bu kameraların konumlandırma tasarımı ile serinin diğer modellerinden hem de rakip telefonlardan ayrılıyor. Dörtlü kamera kurulumundan özellikle 100x gücünde zoom yapabilen Space Zoom kamerası modelin en dikkat çekici tarafı. Kamera yetenekleri ile zengin bir deneyim sunan telefonun ana kamerası ise tam 108 MP çözünürlüğünde.

Ana kamera OIS destekli geniş açılı ve 108 MP Super Speed Dual Pixel özelliği ile gelirken buna 3 farklı kamera daha eşlik ediyor. Kamera ilk planda yüksek çözünürlüğü ön plana çıkarken en dikkat çekici yanı ise 100x dijital zoom performansı. Son dönemde 30x dijital zoom yapabilen modeller görürken Samsung bu çıtayı hayli yükseğe çıkarıyor. Tanıtımda ve sonra yapılan incelemelerde 100x zoom hayli başarılı bulunurken mobil fotoğrafçılık anlamında son dönemin en dikkat çekici kamera performansını sunuyor.

S20 Ultra’da yer alan ikinci kamera ise 48 MP çözünürlüğünde ve periscope lens özelliği sunuyor. Bu kamerada ayrıca faz algılama ve OIS özellikleri de bulunuyor. Üçüncü kamera 12 MP çözünürlüğünde ultra geniş açılı olurken, dördüncü kamera ise ToF kameradan oluşuyor. Dördüncü kamera ile derinlik ölçümleme yapılırken böylece hem yakın hem uzak portre ve genel perspektifte ortaya iyi bir iş çıkıyor.

Fotoğraf tarafında performans üst düzeye çıkarılırken video kısmında da önemli yenilikler mevcut. Arka kamera ile 8K çözünürlükte 30 kare video kaydı yapılabilirken; 4K çözünürlükte ise 60 kare video çekilebiliyor. Modelin ön kamerası ise arka kamera kadar etkileyici bir performans sunuyor. 40 MP çözünürlük sunan ön kamera Dual Pixel ve lazer otofokus özellikler sunuyor ve 4K çözünürlükte 60 kare video kaydı yapabiliyor.

En nihayetinde ise Huawei’nin Samsung’u kamera tarafında geride bıraktığını görüyoruz.

Pil performansı

Huawei P40 Pro, 4200 mAh pil kapasitesiyle geliyor. 40W hızlı şarj gücü sunuyor. Kablosuz şarj tarafında 27W destek söz konusu.

Galaxy S20 Pro 5000 mAh kapasiteye sahip bataryası sayesinde oldukça uzun bir kullanım süresi sağlamayı başarıyor. Büyük kasası sayesinde geniş kapasiteli bir batarya sunabilen model ayrıca 45W’lık hızlı şarj desteğine de sahip. Kablosuz şarj tarafında ise 15W’lık bir desteğe sahip.

Pil performansında genel tabloda Galaxy S20 Pro önde. Kablosuz şarj gücünde Huawei P40 Pro’nun önde olduğunu ise söyleyebiliriz.

Tasarım

Huawei P40 Pro; önde tamamen ekran, sol üstte kamera açıklığı var. Oldukça ‘robotik’ bir görünüm diyebiliriz sanırım. Kameranın üzerinde de ekranın küçük bir kısmını görebiliyorsunuz, düşünsenize bir objeye zoom yapıp en can alıcı noktasını kameranın üzerindeki o birkaç milimetrelik alana sığdırabilirsiniz. Anormal bir hareket olurdu gerçekten.

Arka kısımda ise alt alta sıralı 3 lens ve yanlarında flaş var. Nispeten daha normal bir kamera sistemi ile geliyor.

 

Sonsuz ekranı, ultra ince çerçeveleri, büyük ekranı ile Galaxy S20 Ultra tasarım anlamında oldukça çekici bir hava veriyor. Ön tarafta delikli selfie kamerası ile gelen telefon hem ön hem de arka yüzeyinde Gorllia Glass 6 seviyesinde korunuyor. 6.9 inç büyüklüğündeki ekranı adeta iPad mini tadında bir kullanım sağlayan model 222 gram ağırlığında ve 166 mm uzunluğunda. Tasarım açısında ultra şık dursa da pek çok kullanıcı bu yönüyle telefonu ağır bulurken, tel el kullanıma da pek uygun olamıyor.

Her iki model de tasarımda bizden eşit puanlar alıyor.

Ekran

6.58 inçlik OLED ekranı 1200×2640 piksel çözünürlük sunuyor. Ekrana gelecek görüntüler Samsung’un en yeni modelinin ekranına göre daha düşük piksellerle sunuluyor. Ancak siz bunu pek fazla hissetmeyeceksiniz.

90Hz ekran yenileme hızı da yine önemli bir özellik. Oyun oynarken daha yüksek performans beklentilerine yanıt verebilir. Ancak ilginç bir şekilde yine Galaxy S20’nin gerisinde kalan bir başka ekran özelliği olduğunu görüyoruz.

6.9 inç boyutlu devasa bir ekran ile gelen Galaxy S20 Ultra, tam bir yıldız. 511 ppi seviyesinde piksel yoğunluğu sunan model 1440×3200 piksel çözünürlüğü sunuyor. HDR10+ desteğine sahip olan ekranda bu sayede film ve dizi izlerken kaliteli bir performans alınıyor. Oyun tarafında ise 120Hz tazeleme hızına sahip olması sayesinde yüksek grafik ayarlarında akıcı bir görsellik sağlanıyor. Sonsuz ekran deneyimi sunan telefon Dynamic AMOLED panel ile geliyor. Multimedya konusunda oldukça üst düzey performans sergileyen S20 Ultra 20:9 oranında en boy oranına sahip.

Samsung, ekran konusunda rakipsiz.

Fiyatlar

Özellikleri ve sunduğu performans ile en üst düzey akıllı telefonlar arasında yer alan Galaxy S20 Ultra’nın fiyatı ise son derece düşündürücü. Cihaz ülkemizde 10. 800 TL fiyat etiketine sahip ve bu rakam, Android ekosistemi açısından baz alındığında rakipsiz düzeyde yukarıda. Daha düşük bir fiyat etiketi ile sunulabilirdi derken Huawei P40 Pro yaklaşık 1000 TL daha pahalı. Açıkçası iki modelin de fiyatları cep yakıyor.

Son sözler…

Genel tablo birbirine yakın iki modele işaret ediyor. Huawei P40 Pro’nun kamera konusundaki son derece yüksek seviyedeki ‘öne çıkışı’ dikkate değer. Diğer yandan Samsung, kamera, pil ve donanımda daha iyi. Tasarım konusu ise bizce eşit.


 

Exit mobile version