Android Q Mercek Altında

Google’ın en yeni işletim sistemi Android Q ile ilgili yenilikler ve daha fazlası.

 

Android Q için genel beta sürümü, 13 Mart 2019’da Pixel, Pixel 2 ve Pixel 3 serisi için başlatıldı. Yaz aylarında ‘final versiyonu’ ile son kullanıcıyla buluşmaya başlayacak olan işletim sisteminde hangi yenilikler öne çıkacak? İşte yanıtlar…

“Deep Press”

AndroidQ’deki yeni Deep Press, telefonunuzun ekranında daha sert bir şekilde basarak işlemleri daha hızlı gerçekleştirmenize olanak sağlıyor. Bu olabildiğince heyecan verici olsa da hala önemli bir sorumuz var: Birden fazla basınç seviyesini tespit edebilir mi? Cevabını bekleyip görmek zorundayız.

Bildirimler için sohbet balonları

Bu teknik olarak Beta 1’de bulunan bir özellikti, ancak yalnızca geliştirici seçeneklerinde bir özellik aktif hale getirildikten sonra kullanılabiliyordu. Artık varsayılan olarak ve biraz daha gösterişli bir şekilde geliyor.

Son zamanlarda tüm bildirimleri Facebook Messenger benzeri sohbet baloncuklarına döndüren bir özellik keşfedildi. Etkinleştirildiğinde sohbet baloncukları, Messenger’daki gibi çalışıyor. Bunları ekranınızın etrafında hareket ettirebilir ve başka şeyler yaparken sol veya sağda kalmalarını sağlayabiliyorsunuz, balonu tıklamak bildirimlerinizi gösterir ve bu da uygulamayı açmak zorunda kalmadan mesajlara cevap vermek gibi şeylere olanak sağlar.

Piksel Temaları uygulaması

Android Q Beta 2’de, XDA Geliştiricileri, “Piksel Temaları” olarak adlandırılan yeni bir APK keşfetti. Uygulama çoğunlukla boş, ancak içinde bulunan birkaç öğe birden fazla vurgu rengi, düğme şekli ve uygulama simgesini gösteriyor. Adından da anlaşılacağı gibi, Piksel Temalar, resmen hazır olduğunda Google’ın kendi Pixel telefonları ile sınırlı olacak.

Geri düğmesi yeni bir hareketle değiştiriliyor

Google, uygulamalar arasında daha yumuşak ve daha basit bir geçiş gerçekleştirmeyi deniyor; bir hareket tabanlı telefona sahip kişiler için iyi bir haber.

Daha iyi yüz tanıma özelliği

Huawei, OnePlus ve Samsung gibi üreticiler kendi yüz tanıma sistemlerini sunuyorlar, ancak Android Q’nun özel donanım sensörleri için yerel desteği olacak gibi görünüyor. Bu hamle, daha fazla üreticinin daha güvenli bir yüz tanıma yöntemi kullanmasını kolaylaştıracak.

 

Android Q ayrıca üçüncü parti bir çözüme olan ihtiyacı ortadan kaldıran, sistem çapında bir ekran kayıt özelliğine sahip olacak. Yapı ayrıca, “Sessizce göster” ayarı dahil olmak üzere bildirim kanalları için yeni seçenekler sunacak.

 

Operatörlere yeni olanaklar

Operatörlerin telefonunuzdaki SIM kart üzerinden aşağıdakileri yapmasına izin veriliyor:

 

İzinlere büyük değişiklikler geliyor

Google’ın yayınladığı blog yazısına göre, konumunuzu isteyen uygulamalar artık her zaman, yalnızca uygulama kullanılırken veya hiç kullanılmadığında konum erişimine izin vermek isteyip istemediğinizi soran yeni bir pop-up gösterecek.

Yeni tema seçenekleri

 

Telefonlarımızı en üst düzeyde özelleştirebilmek, Android’i bu kadar harika yapan şeylerden biri ve Android Q ile bu konuda heyecan verici bir deneyim yaşayabiliriz. Tüm kullanıcı arayüzünün vurgu rengini değiştirebilmek mümkün. Şu anki seçenekler arasında varsayılan mavi, yeşil, mor ve siyah sayılabilir.

 

Geliştirilmiş bir paylaşım menüsü

Android’in paylaşım menüsü bir süredir karışıktı. Çekirdek işlevsellik iyi olsa da hangi telefon olduğundan bağımsız olarak düzenli bir şekilde yavaş açılıyordu. Neyse ki, Android Q da bunu işaret ediyor. Paylaşmak demişken, Android “Kısayol Paylaşımı” adlı bir şey de getiriyor.

 

Dahili ekran kaydı

Android için en çok istediğimiz özelliklerden biri olan dahili ekran kaydı Android Q’nun ilk betasıyla geldi. Ekranınızdaki bir videoyu isteğe bağlı bir seslendirme ve ekrandaki görsel göstergelerle doğal olarak kaydetmenize olanak sağlar.

 

Katlanabilir telefonlar için destek

2019, katlanabilir telefonların piyasaya çıktığı yıl oldu ve bu yeni cihazların deneyiminin olabildiğince iyi olmasını sağlamak için Google’ın Android Q’su katlanabilir özellikler ve için optimize edilmiş durumda.

Koyu tema, masaüstü modu ve daha fazlası

 

Ekran ayarlarında “Koyu Tema Ayarla” adı verilen yeni bir seçenek, bu karanlık modu her zaman açık, her zaman kapalı ya da günün saatine göre otomatik olarak açıp kapatmanıza izin verecek. Etkinleştirildiğinde, Hızlı Ayarlar, ses kontrolleri, Ayarlar sayfası, başlatıcısı ve daha fazlası için etkileyici bir koyu temanın yürürlüğe girdiğini göreceksiniz.

Android Q’da bulunan diğer şeyler, tamamen yenilenmiş izinler kullanıcı arabirimi, yeni geliştirici ayarları, bir tür masaüstü modu, geliştirici ayarlarında gömülü yerleşik bir ekran kaydedici, yeni erişilebilirlik özellikleri ve daha fazlasını içeriyor.

Android Q nasıl adlandırılacak?

Android Q, şimdilik bu isimle biliniyor, ancak nihai sürüm açıklandığında ismi Q ile başlayan bir tatlı olarak duyurulacak. Q ile başlayan çok fazla tatlı yok, ancak bazı olasılıklar şöyle;

Yazı: Ferhat Öğüt

Bu yazı, Newtech dergisinin, Mayıs ayı sayısından alınmıştır.


 

Exit mobile version