Anakart modeli öğrenme işlemi programsız olarak gerçekleştirilebilir. Bu yöntem, program yüklemekten pek hoşlanmayan bilgisayar kullanıcıları için harikadır. Peki, programsız bir şekilde anakarta nasıl bakılır?
Bilgisayarın içerisinde RAM, ekran kartı ve harddisk olmak üzere çeşitli donanım bileşenleri yer alıyor. Bu donanım bileşenleri arasında anakart da bulunuyor. Anakart, PC parçalarının birbirleri ile iletişim kurabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Kullandığınız bilgisayarın içerisinde hangi anakart modelinin yer aldığını merak edebilirsiniz. Öte yandan yeni bir bilgisayar toplarken de anakartın hangi model olduğunu bilmek çok önemlidir çünkü seçeceğiniz PC parçalarının uyumlu olması gerekiyor.
Bilgisayarınızın içerisinde yer alan anakartın hangi model olduğunu öğrenmenin iki farklı yolu bulunuyor. Bilgisayar özellikleri öğrenme programları sayesinde anakart dahil olmak üzere bilgisayarınızdaki donanım bileşenleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Anakartı öğrenmenin diğer yönteminde ise herhangi bir program kurmak gerekmiyor. Bunun için yalnızca birkaç adım uygulamanız yeterlidir.
Anakart Modeli Öğrenme Adımları Neler?
- Görev çubuğunda bulunan arama butonuna basın.
- Msinfo32 yazın.
- “Sistem Bilgisi” aracının üzerine tıklayın.
- “Sistem özeti” bölümüne girin.
- “Sistem Modeli” kısmından anakartın modelini görebilirsiniz.
PC’nizin içerisinde hangi anakartın yer aldığını çok pratik bir şekilde öğrenebilirsiniz. Üstelik bunun için herhangi bir program kurmanıza da gerek yoktur. Birkaç adımı uygulayarak işlemi çok kısa sürede tamamlayabilmeniz mümkün.
Söz konusu donanım bileşeninin modelini öğrenebilmek için ilk önce görev çubuğunda yer alan arama butonuna tıklayın. Arama butonu, sol alt köşedeki Başlat menüsünün sağ kısmında yer alır. Bu butona bastıktan sonra arama kutucuğu açılacaktır.
Arama kutucuğunun üzerine msinfo32 yazın. Bu adımı uyguladığınızda arama sonuçlarında Sistem Bilgisi aracını göreceksiniz. Bu aracın üzerine tıklamanız durumunda bir pencere açılacak. Açılan pencere üzerinden “Sistem özeti” bölümünü görüntüleyin.
Sistem özeti bölümünde bilgisayarınızın sistemi hakkında birçok bilgi göreceksiniz. Anakartı öğrenmek için “Sistem Modeli” kısmına göz atmanız yeterlidir. Bu bölümden ayrıca işlemciden işletim sistemi sürümüne, RAM miktarından işletim sistemi üreticisine kadar pek çok bilgiye erişebilirsiniz.
Bilgisayarınızda yer alan donanım bileşenleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için bir program kullanabilirsiniz. Böylelikle bilgisayarınızın donanımına dair bilgi sahibi olabilirsiniz.