Akıllı Telefon Rekabetinde Yeni Perde (2021)

Akıllı telefon sektörü 2021 yılını ve beklenen modelleri konuşmaya şimdiden başladı. İşte en son gelişmeler…

Akıllı telefon pazarı 2020 yılını geride bırakırken, 2021 için yeni model hazırlıklarını yapmaya çoktan başladı. Her markanın bilinen amiral gemisi modellerinin devamı niteliğinde tanıtılacak yeni modeller, enteresan özellikleriyle dikkat çekecek yenilikler ve inovatif gelişmeler de sektörün içerisinde dile getirilmeye başlandı.

Bizler de NewTech okurları için akıllı telefon pazarında 2021 yılı için ses getirecek modelleri, en son dedikoduları ve üzerinde çalışılan teknolojileri araştırdık. Elbette buradaki olası modellerin birçok yönden değişkenlik gösterebileceği ve sık sık güncellenmesi gerektiğini de siz okuyucularımıza hatırlatmak istiyorsunuz.

Şimdi gelin, hep beraber 2021 yılının akıllı telefon beklentilerine göz atalım.

Huawei Mate X2

Huawei’nin yeni nesil katlanır akıllı telefon modeli olması beklenen Mate X2, Teton kod adına sahip. Bir önceki nesil Mate X ile arasında ciddi bir tasarım farkı bulunuyor. Buna göre Huawei, dışa katlanır akıllı telefon fikrinden vazgeçerek Mate X2’de içe katlanır bir model geliştirmeyi hedefliyor. Bu telefon hakkında da henüz başka bir bilgi bulunmuyor.

Nokia 7.3 5G

Nokia, uygun fiyatlı 5G destekli akıllı telefon modellerinin sayısını arttırmayı hedefliyor. Bu bağlamda en dikkat çeken modellerden biri Nokia 7.3 5G modeli olacak gibi görünüyor. Bu telefonla ilgili en yaygın söylentiler, cihazın Qualcomm Snapdragon 690 5G ya da MediaTek Dimensity yongasetini kullanacağına yönelik. İlâveten Nokia, uygun fiyatlı ve 5G destekli başka modeller için de çalışmalarını sürdürdüklerini, ayrıca gelecekte daha fazla Qualcomm yongaseti içeren modellerle tüketicinin karşısına çıkacaklarını duyurdu.

Nokia 9.3 PureView ya da Nokia 10

Nokia cephesinde yeni bir amiral gemisinin geliştirilmesine devam edildiği sektörde uzun süredir konuşulan konular arasındaydı, ancak bugüne kadar firma hiçbir sızıntı yapmamayı başardı. Kasım ayında Nokia’nın bir etkinlik düzenlemesi ve söz konusu Nokia 9.3 PureView modeliyle ilgili ipuçları vermesi bekleniyordu; ancak bu da gerçekleşmedi. Yakın zamanda gerçekleşen bir sızıntı, Nokia 10 adını taşıyan yeni bir akıllı telefonun varlığına işaret ediyor. Dedikodular şu an için Şubat 2021 tarihini gösterse de kesin bir bilgi bulunmuyor.

Samsung Galaxy S21

Samsung Galaxy S21 modeli için görsel sızıntıları, cihazın mevcut arka kamera yapısının telefona entegre edildiğini bizlere gösteriyor. Bu da daha uygun fiytlı bir Samsung Galaxy S21 modelinin geliştirilmekte odluğunu gösteren önemli ipuçlarına işaret ediyor. Modelin 6,2 inç düz bir ekrana sahip olması beklenirken, firmanın aynı zamanda S21+ adını taşıyacak daha büyük bir modelle de karşımıza çıkması bekleniyor. Yeni modelin 2021 yılının Ocak ya da Şubat aylarında yeni modellerin tanıtılması bekleniyor.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Samsung’un yeni nesil akıllı telefonu şimdiden pek çok sızıntıyla sektördeki varlığından söz ettiriyor. Telefonun, Şubat ayında gerçekleştirilecek bir lansmanla duyurulmasını bekliyoruz. Yeni Samsung Galaxy S21 Ultra modelinin üst segment kamera özellikleriyle donatılması ve yüksek kapasiteli pile sahip olması yüksek olasılıklar. Ek olarak Exynos’un 5 nm üretim süreciyle ortaya çıkardığı yeni nesil işlemcilerin kullanılması bekleniyor. Telefon arka kamera muhafazası ise yenilikçi ve farklı bir tasarım vadedecek gibi.

Apple iPhone SE Plus

Yeni nesil iPhone SE’nin tanıtılmasıyla beraber daha büyük boyutlu bir SE modelinin hazırlandığına ilişkin dedikodular oluşmaya başladı. Bildiğiniz üzere iPhone SE, daha önceki iPhone 8’in gövdesini kullanıyor. Bu sebeple, daha büyük bir iPhone SE modeli için iPhone 8 Plus gövdesinden faydalanılabilir. Şu an iPhone 12 mini, güncel Apple modelleri içerisinde en küçük ve uygun fiyatlı model olmakla beraber hala herkes için ulaşılabilir durumda değil. Apple’ın burada oluşan uygun fiyatlı iPhone beklentisini karşılamak isteyip istemeyeceği yanıtı 2021 için merakla beklenen sorular arasında.

Apple iPhone 13

Apple’ın iPhone 12 modellerini piyasaya sunmasının üzerinden fazla zaman geçmeden, gelecek nesil iPhone için dedikodular da başladı. Bu söylentilere göre Apple, ekran altında Touch ID sensörü bulunduracak bir modelin hazırlığı içerisinde. Tasarım tarafında ise iPhone 12 görünümünün devam ettirileceği konuşuluyor. Elbette daha fazla bilgi ortaya çıktıkça, sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda özellikle yılın ikinci yarısında daha detaylı bilgiler gündeme gelecek.

OnePlus 9, One Plus 9 Pro ve One Plus 9E

OnePlus yeni akıllı telefonların tanıtılması konusunda oldukça düzenli davranmaya devam ediyor. Buradan hareketle, 2021 yılı için ortaya çıkması muhtemel üç yeni OnPlus modeli üstünde durulabilir. Bunların sırasıyla OnePlus 9, 9 Pro ve 9E isimlerini taşıyacakları söyleniyor. Telefonlara ilişkin render görüntüleri sızdırıldı ve One Plus 9 Pro modelinin Samsung Galaxy S20 FE’ye oldukça benzerlik gösterdiği görülüyor.

LG’den yeni amiral gemisi geliyor

LG’nin yeni amiral gemisi modeli hazırlığında olduğu sektörde bir süredir konuşuluyor. Henüz bu amiral gemisi modeliyle ilgili kayda değer bir sızıntı yok. Genel olarak sektördeki dedikodular, yeni amiral gemisinin bir LG-V akıllı telefon ailesine mensup olacağı yönünde. LG’nin bu gizemli modelinin 2021 yılının ilk çeyreğinde tanıtılması muhtemel.

Diğer yandan LG’nin Velvet akıllı telefonu için bir devam modeli hazırlığında olduğu konuşuluyor. Buna göre LG Velvet 2 adını taşıması beklenen modelin güncel bir Snapdragon 700 sersi işlemciye sahip olması ve önceki modele göre iyileştirilen donanımıyla sunulması bekleniyor. Telefonun 2021 yılı Mart ayındaki Snapdragon lansmanında duyurulması beklenirken, şu an için telefona ilişkin çok az bilgi bulunuyor.

Samsung Galaxy Z Flip 2/3

Samsung, gelecek nesil katlanır akıllı telefon modelleri için çalışmaya devam ediyor, o yüzden 2021 yılında yeni modellerin tanıtılması bekleniyor. Şu anda en çok dikkat çeken bilgi, Samsung’un katlanır akıllı telefonlarını Galaxy S ailesinden ayırarak farklı bir ürün ailesi olarak piyasaya süreceği yönünde. İlâveten daha akıcı görsel deneyim için 120 Hz teknolojisinin kullanılacağı da yine dikkat çeken diğer bilgiler arasında yer alıyor. Telefonun, Haziran 2021 civarı tanıtılması bekleniyor.

Samsung Galaxy Z Fold E

 

Samsung’un katlanır akıllı telefon modellerini artırma plânına ilâveten daha uygun fiyatlı katlanır modeller için de çalıştığı konuşuluyor. Burada Galaxy Z Fold E, uygun fiyatlı katlanır modellerden biri olabilir. Telefonun dışına entegre edilmiş daha küçük bir ekranla beraber Samsung’un maliyetleri azaltacağı belirtiliyor. Söylentiler, 1100 dolar fiyat etiketine sahip olacağı yönünde…

Xiaomi Mi 11

Xiaomi’nin beklenen yeni akıllı telefon modeli Mi 11’in üst seviye Qualcomm teknolojisiyle donatılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Xiaomi’nin muhtemel yeni nesil üst segment akıllı telefonu için başka bir bilgi henüz bulunmuyor ancak detayların kısa bir süre içerisinde ortaya çıkması bekleniyor.

Katlanır Xiaomi modeli

Geçmişte bazı katlanır akıllı telefon prototipleri ortaya çıksa da bugüne dek Xiaomi’den ciddi bir katlanır model hamlesi gelmemişti. Şirketin şu anda Samsung Display ile görüştüğü ve katlanır modelleri için donanım tedarik etme hazırlığında olduğu konuşuluyor. Bu noktada Xiaomi’nin tıpkı Samsung Galaxy Z Flip’e benzer bir model hazırlığı içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan MiUI içerisine yerleştirilmiş bazı kodlar, katlanır bir telefon hazırlığında olduklarını bizlere gösteriyor.

Kısa liste

2021 yılının iddialı akıllı telefonlarını içeren kısa liste.

–           Xiaomi Mi 11

–           Nokia 7.3 5G

–           Nokia 9.3 PureView – ya da muhtemel diğer ismiyle Nokia 10.

–           Huawei Mate X2

–           Samsung Galaxy S20 ve Galaxy S20+

–           Samsung Galaxy S21 Ultra

–           OnePlus 9, OnePlus 9 Pro ve OnePlus 9E

–           Samsung Galaxy Fold E

–           Samsung Galaxy Z Flip 2/3

–           Apple iPhone SE 2 Plus

–           Apple iPhone 13

–           Katlanır Xiaomi modeli


 

Exit mobile version