Akıllı Telefon ile Vlog Çekiminin Altın Kuralları

Akıllı telefonla başarılı vloglar için nelere dikkat etmeliyiz? Bu rehberimizde sizlere vlog çekimin altın kurallarından bahsedeceğiz.

Female food blogger recording video blog about cooking and preparing smoothie with recipe in app online

İster içerik üreticisi olun ister güzel anılarınızı saklamak isteyin Vlog çekimleri hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldi. Peki iyi bir Vlog çekimi için nelere dikkat etmeliyiz?

Teknolojinin gelişimi ile artık her anımızı kaydetme ve güzel bir anı olarak saklama şansına sahibiz. Birçoğumuz bunu profesyonelliğe döküp içerik üretimi anlamında yapıyor olsa da güzel anıları biriktirme ve amatör olarak bunu bir hobiye dönüştürenlerin sayısı da bir hayli fazla. Vlog çekimi için birçoğumuz cep telefonlarımızı kullanmak istiyoruz. Bunun en büyük nedeni ise çok daha pratik ve hızlı bir kullanım sunmasından kaynaklanıyor. Peki kolayca ulaşabileceğimiz cep telefonlarımızla Vlog çekmenin altın kuralları neler?

Vlog Çekimi için Kaliteli Lenslere Sahip Bir Kamera

Fenomen olmak özellikle Z kuşağının öncelikli hedeflerinden biri. Bununla birlikte çok geniş bir yaş aralığının deneyim, bilgi veya yetenek odaklı ışıltılarını vloglarda sergileyip kitlelere erişmek istediği de bir gerçek.

YouTube’da video yayınlamaya karar verme süreci çoğu kişi için son derece kolay. Özellikle ‘mükemmeliyetçi’ yaklaşımlara sahip kimseler ise karar aşaması ile aksiyona geçme safhası arasında uzun haftalar, aylar, hatta yıllar kaybedebiliyor. Oysa ki YouTube’da vlog yayınlamak sanıldığı kadar zor değil. Öncesinde ne yapmak istediğinize karar veriyor ve akıllı telefonunuzu yanınıza alıp yola koyuluyorsunuz.

Kullanacağınız akıllı telefonun hem ön hem de arka kamerada yüksek çözünürlük sunması vlog pratiğinin en önemli unsuru. Megapiksel değerinin yanında kaliteli lenslere sahip olan akıllı telefonların hem gün ışığında hem de farklı ışık seçeneklerine sahip ortamlarda çok daha iyi sonuçlar almanıza olanak sağlıyor. Daha fazla insan ve manzara yakalayarak etkileyici özçekimler ve videolar çekme imkanı sunan modeller öne çıkıyor. Geniş açıdan, yakın çekimlere kadar her detayı kusursuz olarak yansıtmanızı sağlayan modeller de elbette.

Çözünürlük Seçenekleri, Stabilizasyon ve Odaklanma

Çözünürlük ve odaklanma gibi özellikler birçok akıllı telefonda standart hale gelmeye başlasa da bazı modellerde istenen performansları yakalamak zor olabiliyor. 4K çekeceğiniz bir video daha net sonuçlar verebileceği gibi montaj aşamasında da size geniş çözümler sunuyor. Hızlı odaklanma adından da anlaşılabileceği gibi çekmek istediğiniz anı yakalama fırsatı yaratırken stabilizasyon video çekimlerinde daha akıcı görüntüler elde etmenize yardımcı oluyor.

Farklı Çekim Modları

Vlog çekerken kimi zaman kapalı alanlarda görüntüler almamız gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda geniş açı kullanımı işinizi bir hayli kolaylaştırır. Diğer taraftan bazen hem ön hem de arka kamerayı aynı anda kullanma ihtiyacı hissedebiliyoruz. Resim İçinde Resim modu ile bir taraftan etrafı gösterirken diğer taraftan da kendiniz olanı biteni anlatmak isteyebilirsiniz. Kameralar arasında hızlı geçiş yapılabilen ve kullanıcılara profesyonel bir kayıt deneyimi sağlayan modeller vlog için ideal.

Ayrıca, Bluetooth üzerinden bağlanan kablosuz kulaklıklar, video çekimi sırasında kablosuz mikrofon olarak kullanılabilir. İçerik üreticiler bu sayede video çekerken daha iyi ses alarak zahmetsiz bir vlog deneyimi yaşıyor.

Yarı Yolda Bırakmayan Pil Ömrü

Tabi tüm bunları gerçekleştirebilmek için iyi bir batarya kapasitesi ve performansını da es geçmeyelim. Kullanacağınız telefonun bu çekimler için size gerekli zamanı sağlayacak kadar iyi bir bataryaya sahip olması şart.

Vlog için En İdeal Akıllı Telefonlar

Orta segment ve üzeri akıllı telefonlar, sahip oldukları video kaydı ve mikrofon özellikleri ile tatmin edici sonuçlar çıkarmanızı sağlayabilir. iPhone 13, Huawei P50 Pro gibi Premium modellerle sofistike vloglar kaydedersiniz. Bununla birlikte özellikle ses tarafında beklentileri daha iyi şekilde karşılamak da isteyebilirsiniz. Ayrıca basit ışıklandırmalar kullanarak seviyeyi daha da yukarı çekmeniz mümkün.

Bu tip gereksinimler, geniş bir fiyat skalası üzerinden temin edilebiliyor, böylelikle hemen her YouTuber adayı, kendi bütçesine göre çözümlere ulaşıyor.

1- Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung’un en tepe modelinde kullandığı kameralar gerçekten de sınıfının en iyilerinden… Ana kamera 50 MP çözünürlüğe sahip. İkinci kamera 12 MP çözünürlükte. Daha önce bir akıllı telefonda görmeye alışkın olmadığımız şekilde bu telefonda iki adet telefoto lens yer alıyor. Her ikisi de 10 MP çözünürlüğe sahip.

Sayıları kenara bırakırsak, bu telefonun gelmiş geçmiş en iyi zoom kalitesine sahip kameralardan birini taşıdığını söylemek gerekiyor. Bu model size ilginç bir vlog özelliği sağlıyor… Önde selfie kamerasına ilaveten sahip olduğu özel modla birlikte aynı anda hem ön hem de arka kamerayla çekim yapabilirsiniz, böylece eşsiz vlog’lar ortaya çıkarabilirsiniz.

2- Huawei P 50 Pro

Huawei P 50 Pro, şimdilik Google ekosisteminin dışında yer alsa da bu durum onun en iyi kameraya sahip telefonlarda biri olamayacağı anlamına gelmiyor. Dahası paranın satın alabileceği en iyi kamera özelliklerine sahip modeller arasında gösteriliyor demek boşa olmaz.

“Yok artık” demeye hazır olun; 50+40+13+64 MP olmak üzere 4’lü kamera sistemi ile geliyor. Önde 13 MP kamerası 4K video kaydına imkan tanıyor. Birçok moda da sahip olan ön kamerası vlog meraklıları için ideal. İşte tam aradığımız şey!

3- iPhone 13 Pro Max

Apple’ın uzun yıllardır süregele ‘ben vlog çekiyorsan buradayım’ tutumu, genel itibarıyla her yıl sonbahar aylarında sunulan üst segment modellerde çıtayı olabilecek en tepe oktaya çekiveriyor. Bu kapsamda en yeni model (her ne kadar iPhone 14’e de yaklaşsak da) muazzam sinematik modu ve daha fazlası ile 13 MP’lik gerçek bir ön kamera ikonu sunuyor. iPhone 13 Pro Max, hem ön hem arka kamera sistemi, akıllı telefonun sıra dışı performansı ile birleştiğinde vlog meraklıları için öne çıkan alternatifler arasındaki yerini alıyor.

4- OnePlus 9 Pro

OnePlus, 9 Pro modelinde kamera işini ciddiye alıyor ve en iyi sensörlerden gücünü alıyor. Dahası Hasselblad imzası taşıyan mükemmel kameraları, hareketli anlarda da birçok rakibini darmadağın etmeyi biliyor. Gerçekçi renkleri sınırları zorlayak sunan akıllı telefonda ilginç modlarla vloglarınızı daha çarpıcı hale getirmeniz de olanak dahilinde.

Vlog için Çözünürlük İşte Şimdi Önemli!

Kullanacağınız akıllı telefonun hem ön hem de arka kamerada yüksek çözünürlük sunması vlog pratiğinin en önemli unsuru. Megapiksel değerinin yanında kaliteli lenslere sahip olan akıllı telefonların hem gün ışığında hem de farklı ışık seçeneklerine sahip ortamlarda çok daha iyi sonuçlar almanıza olanak sağlıyor.

Vlogger’lar çok seviliyor…

Duygu Özaslan, Danla Bilic, Çağla Şikel gibi fenomenler vlogger olarak öne çıkıyor. Bu isimler genellikle kendi hayatlarından enstantaneleri kurgulayıp konulaştırıyor.

YouTube Creator Academy ile tanışın

Yeni başlayanlar için YouTube Creator Academy zengin içerikleri ile öne çıkan bir eğitim platformu durumunda. İçerik Üreticisi Akademisi olarak bilinen platform, YouTube’un kendi içerisinde yer alan bir micro-site formunda. creatoracademy.youtube.com üzerinden erişilen platform, hızlı başlangıç kılavuzu, kanal optimizasyonları, para kazanma yolları, içerik stratejisi, uyulması gereken kurallar gibi başlıklarda kapsamlı videolar sunuyor.

Vlog için İpucu

Vlog çekerken kimi zaman kapalı alanlarda görüntüler almamız gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda geniş açı kullanımı işinizi bir hayli kolaylaştırır.

Vlog Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Exit mobile version