Açık kaynak kodlu yazılımlar büyük bir çoğunlukla bağımsız geliştiriciler ve gönüllü topluluklar tarafından geliştirilen yazılımlardır ve bu yazılımların sayısı hiç de küçümsenebilecek seviyede değildir.
Microsoft tarafından geliştirilip dağıtılan ofis yazılım paketlerine dahi ücretsiz ve açık kaynaklı sayısız kaliteli alternatif geliştirilmiştir. Bunların birçoğu yeterince iyi bir şekilde tanıtılmadığı için henüz keşfedilmemiş olsa da en popüler olanlarını incelemeniz için bir liste hazırladık. Aşağıdaki listeden söz konusu yazılımlara bir göz atabilir, beğendiğiniz programları indirip kullanabilirsiniz.
Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar Listesi
- LibreOffice ve Open Office
- GIMP
- Brave
- Audacity
- Shotcut
Kaynak kodları herkese açık olarak yayımlanan popüler yazılımlar arasında bunlar vardır. Bu yazılımlarla ilgili detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.
LibreOffice ve Open Office
LibreOffice, dünyanın en popüler ofis yazılım paketi olan Microsoft 365’e ücretsiz bir alternatiftir. Bunun gibi bir diğer açık kaynaklı ofis yazılım paketi de Open Office’dir. Her ikisi de benzer araçlar sağlar. Microsoft’un Word, Excel, Math, PowerPoint gibi programlarına ücretsiz alternatif arayışındaysanız bu iki programdan birini tercih edebilirsiniz.
GIMP
GIMP, Adobe Photoshop yazılımına harika bir alternatiftir. Photoshop kadar zengin bir özellik yelpazesi sunmasa da Photoshop’un işlevselliğini sunmayı başarıyor.
Brave
Brave, Google’ın açık kaynaklı Chromium projesinden yola çıkılarak geliştirilen bir web tarayıcısıdır. İzleyicileri otomatik olarak devre dışı bırakır, rahatsız edici reklamları engeller ve rahat bir göz atma deneyimi sunar.
Audacity
Audacity, ses düzenlemek için en kullanışlı programlardan biridir. Windows, Linux ve macOS ile uyumludur. Gönüllü topluluk tarafından sunulan eklentiler sayesinde program çok daha etkili hâle gelebilir.
Shotcut
Açık kaynaklı video düzenleme programı arayışında olanlara harika bir çözüm olarak sunulan Shotcut, Adobe Premiere Pro gibi son derece yararlı özelliklerle her bakımdan ilgi çekici videolar oluşturmanızı sağlar.
Açık Kaynak Nedir?
Açık kaynak, herhangi bir yazılımın kaynak kodlarının herkes tarafından incelenebileceği ve düzenlenebileceği anlamına gelir.
Her yazılımın bir kaynak kodu vardır. Bu kodlar, programın çalışma biçimini belirler. Kapalı kaynak yazılımlarda kaynak koduna doğrudan erişmek mümkün değildir. Yazılım geliştiricisi eğer kodların ele geçirilmemesi için yeterince önlem almışsa normal bilgisayar kullanıcıları tarafından söz konusu kodlara erişilemez.
Program eğer açık kaynaklı olarak yayımlanmışsa kod bilgisi olan herkes o programın kodlarını inceleyebilir ve o kodlardan yola çıkarak programda değişiklik yapabilir. Bunun yerine kodlardan yararlanarak kendi programını da geliştirebilir.
Açık kaynak kodlu yazılımlar genellikle kodların herhangi bir amaçla kullanımına izin veren bir lisansa sahiptir. Bazıları da belirli koşullar altında kodları kullanabilir. Örneğin bir kişi kaynak kodlarından yararlanarak yeni bir yazılım geliştirdiğinde atıfta bulunmak zorundadır. Bununla birlikte yeni yazılım için lisans ücreti talep edilmemesi de sağlanabilir.
Her Açık Kaynak Kodlu Yazılım Güvenli mi?
Elbette ki hayır. Bir yazılımın açık kaynak olması, o yazılımı kesinlikle güvenli yapmaz. Kodları inceleyen sayısız kişi yazılımdaki bir güvenlik açığını keşfedemezken sadece kötü niyetli bir kişi tespit edip kullanıcıların aleyhine sonuçlanacak şekilde kullanabilir.
Kapalı kaynak kodlarına sadece yazılımın geliştiricilerinin eriştiği göz önünde bulundurulacak olursa açık kaynak kodlu bir yazılıma göre daha güvenli olduğu bile söylenebilir. Bu şekilde bilgisayar korsanları koda doğrudan erişim sağlayamadığı için güvenlik açıklarını tespit etmesi daha zordur.
Bunlar tabii ki kod bilgisi olmayan normal kullanıcılar için geçerlidir. Kaynak kodunu incelerken bir kodun nerede ne amaçla kullanıldığını anlıyorsanız ve olası açıkları tespit edebiliyorsanız zaten ortada sizin için bir sorun yoktur. Açık kaynaklı yazılımlara asıl kod bilgisine sahip değilseniz şüphe ile yaklaşmalısınız.