Baş ağrısı, her insanın yaşayabileceği doğal ve geçici durumlardan biri olarak bilinir ancak bu ağrıların sık sık tekrarlaması ve neredeyse kişilerin sosyal hayatını etkilemesi ise bir problemin belirtisi olabilir. Ağrıların tekrarlaması ise ağrının kronikleştiğini gösterir ve günlük hayatta kısıtlılığa neden olur. Bu durumun çözümü ise etkin tedavi yöntemleridir.
Baş Ağrısı Neden Oluşur?
Baş ağrısı, çeşitli hastalıkların ilk belirtisi olabileceği gibi sosyal hayattaki yanlış yapılan davranışlar sonucunda da tetiklenebilir. Baş ağrısı sebepleri hakkında bilinçli davranarak bu konularda tedbir alınmalıdır.
Hastalık veya rahatsızlık ile ilişkili nedenler;
- Aşırı ilaç kullanımı
- Beyin hasarı
- Beyin tümörü
- Kafa içi basıncının değişmesi
- Enfeksiyonlar
- Beyin kan damarları ile ilgili sorunlar
Davranış ile ilişkili nedenler;
- Aşırı telefon/bilgisayar kullanımı
- Aşırı ağrı kesici ilacı kullanımı
- Aşırı kafein tüketimi
- Horlama
- Şişmanlık
- Uyku bozuklukları
- Depresyon
- Karamsarlık
- Yüksek kaygı düzeyi
Uzun Süre Bilgisayar/Telefon Kullanımı Neden Baş Ağrısı Yapar?
Teknolojinin insan yaşamındaki yerinin artması sonucu telefon ve bilgisayar gibi cihazların aşırı kullanılmasına bağlı olarak bazı rahatsızlıklar oluşmaktadır. Bunlardan en sık karşılaşılanı ise baş ağrısıdır. Bilgisayar, tablet, telefon gibi teknolojik aletlerle uzun vakit geçiren kişiler, yayılan elektromanyetik dalgalardan etkilenmekte ve bunun sonucunda nöropsikiyatrik şikayetler görülmektedir.
Teknolojik aletleri yoğun şekilde kullanan kişilerde görülen diğer problemler ise uyku problemleri, sersemlik ve hafıza değişiklikleri olarak sıralanıyor. Cihazların kontrolsüz şekilde kullanılmasının sonucunda ise migrene yol açtığını gösteren çalışmalar mevcuttur.
Kişiler bu süreçte hem fiziksel hem de zihinsel değişikliklere uğruyor. Kontrolsüz kullanım sonucunda baş ve eklem ağrısının yanı sıra gerginlik hali, stres, sıkıntı, baş dönmesi, sersemlik hali ve işitme kaybı da görülüyor.
Baş Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlk olarak bu problemi kişilerin baş ağrısı teşhis ve tedavi sürecini hızlandırmaları için uzman doktorlar ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Uzman doktor, bu süreçte ilk olarak belirtileri ve hastalık öyküsünü dinledikten sonra fiziksel muayeneyi gerçekleştirir. Ağrının oluşma nedenine bağlı olarak basit ağrı kesiciler, rahatlatıcı ve kaygı giderici antidepresanlar reçete edilebilir. Hastalıkların migren veya küme tipi baş ağrısı ile ilişkisi var ise kişi nöroloji birimine yönlendirilir.
Depresyon, hipertansiyon ve epilepsi gibi ağrıyı tetikleyen diğer rahatsızlıklar için de ilaç tedavileri uygulanır. Hastaların baş ağrılarını azaltmak ve varsa teknoloji bağımlılığını tedavi etmek için şu terapilere başvurulabilir;
- Davranış değiştirme
- Diyalektik davranış terapisi
- Bilişsel davranışçı terapi
- Kişisel veya grup terapisi
- At terapisi
- Rekreasyon tedavisi
- Sanat terapisi
- Gerçeklik terapisi
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Baş ağrısının etkilerini azaltmak için tedavinin yanı sıra bazı uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalar, uzman doktor tarafından sizlere bildirilerken bazıları şu şekilde sıralanabilir;
- Soğuk pres uygulaması: Alın bölgesine soğuk pres uygulaması yapılabilir. Buz kompresinin 15 dakika boyunca kafa bölgesinde tutulması ve ardından 15 dakika ara verilmesi gereklidir. Bu şekilde tekrarlayan işlemler yapılabilir.
- Karanlık Ortam: Bilgisayar veya telefonlardan yayılan parlak ve titreşen ışıklar baş ağrısını tetikleyebilir. Bu durumun etkilerini azaltmak için karanlık bir ortamda bulunmak gereklidir. Bilgisayar ekranının parlama önleyici ürünler ile kapatılması da bir çözüm yoludur.
- Gevşeme Uygulamaları: Kas gevşetme, meditasyon, yoga ve germe hareketleri baş ağrısını azaltır.
- Masaj: Boyun bölgesine masaj yapılması hem fiziksel hem de zihinsel rahatlamaya neden olur. Stresten ve uzun süre çalışmaktan kaynaklanan baş ağrıları hafifletilir.
- İlaç Kullanımı: Uzman hekim tarafından reçete edilen ilaçların doğru ölçüde ve doğru saatlerde aksatılmadan kullanılması önemlidir.
Yorum Yap