Çinli teknoloji devi Huawei, kendi işletim sistemi Harmony OS işletim sistemine geçmeye hazırlanıyor. Eylül ayının başlarında Huawei Technologies, önümüzdeki yıl tüm akıllı telefonları için Android işletim sisteminden Harmony OS işletim sistemine geçmeye hazırlandığını duyurdu.
Huawei’in tescilli işletim sistemi (OS) hakkında bilmeniz gerekenler:
HARMONY OS NEDİR?
Harmony (Çince’de Hongmeng olarak bilinir), Huawei’nin 2012’de kurucusu Ren Zhengfei başkanlığındaki üst düzey yöneticilerinden oluşan küçük bir grubun bağımlılığını nasıl azaltacağına dair beyin fırtınası yapmak için kapalı bir toplantı düzenlediğinde geliştirmeye başladığı bir işletim sistemidir. Android, şirketi gelecekteki bir ABD yasağına karşı savunmasız hale getirebilir.
Bu yasak geçen yıl Mayıs ayında yürürlüğe girdi ve yeni Huawei cihazları Android’in resmi sürümünde Google hizmetlerine erişimi kaybetti.
Yaklaşık üç ay sonra Huawei, Harmony OS’u resmen açıkladı.
O zamanlar Shenzhen merkezli şirket, Google’ın Android’i en iyi seçenek olmaya devam ettiğinden ve mevcut uygulama ekosistemini korumak istediğinden, Harmony’yi akıllı telefonlarına yüklemeyi planlamadığını söyledi.
Farklı elektronik ürün türleri için ayrı işletim sistemleri kullanan Google ve Apple’ın aksine, Huawei’nin Harmony’si şirkete göre farklı cihazlar ve kullanımlar için uyarlanabilir.
Şirketin geçtiğimiz Ağustos ayında piyasaya sürdüğü bütçe markası Honor‘un akıllı ekranı, Huawei’nin işletim sistemi üzerinde çalışan ilk ürünüydü.
Çinli akıllı telefon devi, Harmony’nin lansmanında işletim sistemini 2020’de yerli bilgisayarlarda, akıllı giyim ürünlerinde ve otomobillerde olacağını söyledi. Ayrıca 2021’de akıllı hoparlörlerde ve kulaklıklarda bu işletim sistemi yer alacak. Huawei, 2022’den sonra sanal gerçeklik gözlükleri gibi daha fazla cihazda sunmayı planladığını söyledi.
Huawei’nin tüketici iş grubu CEO’su Richard Yu Chengdong, geçen Ağustos ayında şirketin 2019 Geliştirici Konferansı’nda Huawei’nin açık kaynaklı Harmony’yi yeni nesil akıllı telefonlar ve nesnelerin interneti için dünyanın en gelişmiş işletim sistemi haline getirmeyi amaçladığını söyledi.
G SUITE ARTIK GOOGLE WORKSPACE OLDU
HARMONY OS ÇİNCE ADI HONGMEN NE ANLAMA GELİYOR?
Hongmeng adı Çincesi olmayanlar için pek bir şey ifade etmese de Çin’de dikkatleri üzerine çekmiştir. Batılı teknoloji şirketlerinin rastgele görünen isimlerinin aksine, Çinli teknoloji şirketleri büyük ölçüde yerel geleneklerden yararlanıyor. Bazıları yemek kitaplarından veya hayvanat bahçesinden isim seçmeyi tercih ediyor.
Hongmeng OS, yaratılıştan önceki dünyayı, ilkel kaosu sembolize eden Çin mitolojisinden bir karakterin adını almıştır. Bazıları için kelimenin özel bir anlamı vardır: kaostan kurtulmak ve sıfırdan yeni bir şeye başlamak.
Bu, Huawei’nin ürünlerini efsanevi canavarlar ve Çin efsanelerinden gelen yerler adı altında kaydettirme geleneğini sürdürüyor. Huawei’nin Kirin mobil çipi, adını Qilin adlı efsanevi şanslı bir canavardan aldı. Şirketin sunucu çipi, balıktan dönüşen dev bir kuş olan Kunpeng olarak adlandırılıyor.
HARMONY OS, ANDROID’IN BAŞKA BİR SÜRÜMÜ MÜ?
Harmony OS, Android’in başka bir sürümü olmasa da Android işletim sisteminde çalışan tüm uygulamaları çalıştıran bir işletim sistemi…
Geçen Ağustos ayında Harmony’nin lansmanında Yu, işletim sisteminin akıllı telefonlar için her an hazır olduğunu söyledi: Android uygulamalarını Harmony’ye taşımak çok kolay ve yalnızca bir veya iki günlük çalışma gerektirir.
Harmony ile mevcut pazar liderleri, Google’ın Android’i ve Apple’ın iOS’u arasındaki farkın büyük bir kısmı, her işletim sisteminin temeli olan çekirdek adı verilen bir şeyde yatmaktadır. Çekirdekler, temeldeki donanımla etkileşimleri yönetir, kaynakları tahsis eder ve programların nasıl yürütülüp çalıştırılacağını tanımlar. Android ve iOS monolitik çekirdeklere dayalıdır, yani sistemi çalıştırmak için gereken her şey çekirdek içinde mevcuttur.
Harmony ise Huawei’nin tüm cihazlarında kullanılmak üzere tasarlanmış mikro çekirdek tabanlı bir işletim sistemidir. Her şeyin aynı yerde olması yerine, bir mikro çekirdek daha modülerdir.
Bu Lego’lara benzer: Huawei ürün pazarlama kıdemli müdürü James Lu’nun Filipinler merkezli teknoloji sitesi Revu’ya verdiği demeçte, sistem daha küçük bileşenlere bölünebilir. Gelecekteki cihazları desteklemek ve belirli özellikleri etkinleştirmek için tekrar bir araya getirilebilir.
Basitçe söylemek gerekirse, mikro çekirdekler daha hafiftir çünkü bir cihazda yalnızca temel işlemleri çalıştırırlar. Geri kalan her şey, çekirdeğin dışında işlemler olarak çalışan sistemin diğer bölümlerine bırakılır. Bu, mikro çekirdeklerin daha uyarlanabilir olduğu anlamına gelir: geliştiricilerin her yeni cihaz için bunları özelleştirmesine gerek yoktur.
Temel ve cihaza özgü işlemler arasındaki bu ayrım, Huawei’nin akıllı telefonlardan akıllı hoparlörlere, giyilebilir cihazlara ve araç içi sistemlere kadar cihazlar arasında paylaşılan bir ekosistem oluşturma hedefinin anahtarıdır.
Yu, geçtiğimiz Ağustos ayında işletim sisteminin lansmanında Google’ın ve Apple’ın monolitik çekirdek mimarileriyle farklı cihazların parçalandığını ve farklı işletim sistemlerinde çalıştığını söyledi:
Bu çok karmaşık. İşletim sisteminin gelecekteki geliştirme yönü mikro çekirdektir: Akıllı çağ için tüm senaryoları kapsayan bir gelecek işletim sistemi sağlamamız gerekiyor.
Yorum Yap