İşleri güçleri bilgisayar ve internet olan birçoğumuz, farkında olmadan hemen her gün gerek Youtube olsun gerek internet sitelerindeki diğer videolar olsun Live Stream video izliyoruz.
İnternetten video izlemek bundan 10 sene öncesine kadar lüks ve bir o kadar da sıkıntılı bir işti. Şimdi ise durum çok daha farklı. Artık cep telefonumuzu cebimizden çıkarıp, saniyeler içerisinde bir haber sitesinden video izleyebiliyoruz. Öte yandan dergimizin iOS uygulamasında da kendi hazırladığımız birçok video yer alıyor ve okurlarımıza sunabiliyoruz. Artık internetten video izlemek çok kolay.
Bu altyapı nasıl sağlanıyor? Stream denilen akıcı video izlemenin altında yatan teknoloji nedir? Bu makalede bu sorulara bir cevap veriyoruz.
İngilizce anlamı “Canlı yayın” olan “Live Stream” sizlere canlı yayın yapma seçeneği sunuyor. Daha çok TV yayınlarında gerçekleşen bu özellik artık sanal ortamda da artmış durumda… Peki Live Stream nedir? Nasıl kullanılır? Gelin birlikte inceleyelim…
Livestream Nedir?
Livestream web üzerinden yayın yapılabilen bir paylaşım sitesidir. Canlı olarak yayınları takip eder ya da kendi canlı yayın kanalınızı oluşturma imkanınız vardır. Livestream, kullanıcılarına profesyonel TV’lerle boy ölçüşebilecek araçlar sunmaktadır. Fotoğraf, çizim, grafik vb görsel unsurlar kullanabilmekte, birden fazla mekândan canlı görüntüyü aynı ekranda birleştirebilmektesiniz. Livestream, sitenize ya da blogunuza dahil edebileceğiniz video player de sunmaktadır. Başta Max Haot olmak üzere, Dayananda Nanjundappa, Phil Worthington ve Mark Kornfilt tarafından 2007 yılında Mogulus adıyla New York’da kurulmuştur.
Online hizmet ilgi görünce ABD’nin dışında Hindistan ve Ukrayna’da da ofis açmışlardır. Livestream, 2008 ABD seçimlerinde adından söz ettirmiştir. Her yıl Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’ndaki toplantıları aktarmış, Facebook’un “resmi yayıncısı” olmuştur. 2009 Eylülünden itibaren Pixie Lott, Eric Gales, David Gray ve Foo Fighters gibi müzisyenlere özel kanallar açtı; Facebook ve Twitter’e entegre edilen bu kanallarda sanatçıların konser ve imza günlerinin canlı olarak yayınlanması, online hizmetin popüler hale gelmesinde etkili olmuştur.
Livestream, her ölçekteki müşterileri için canlı yayın olanağı sağlamaktadır. Donanım, yazılım, switch, video ve ses mikseri, kablosuz HDMI kamera akışı aksesuarları, bulut tabanlı yayın ve video içerik yönetim platformu üretmektedirler.
Profesyonel üretim gerektiren müşteriler için profesyonel hizmet sunmaktadır.
Livestream’e Nasıl Üye Oluruz?
- İlk olarak Livestream’a giriş yaptıktan sonra üyelik için başvuru yapıyoruz.
- Daha sonra karşımıza gelen ekrandan kendi kanalımızı oluşturmak istediğimiz için BROADCAST butonuna tıklıyoruz.
- Ardından karşımıza gelen ekrana Channel Name yazarız. Diğer alt kısımdaki gerekli yerleri kendi doldurarak Channel Page yazan yerdeki adres bizim yapacağımız yayının izlenmesi için adres olarak ortaya çıkacaktır. Channel Name’i girdikten sonra ücretsiz olarak kayıt için Launch Free Channel’i seçiyoruz.
- Üyelik için gerekli bilgileri gireriz. First Name: kısmına bir isim, Last Name kısmına bir soyisim, Username kısmına bir takma isim gireriz. Ardından Email: ve Confirm Email kısmına mail adresimiz, Password ve Confirm Password kısımına belirleyeceğimiz şifremizi gireriz. Sonra Date of Birth kısmına gün, ay, yıl, olarak doğum tarihimizi yazarız. Gender kısmına ise cinsiyetimizi belirtiriz. Son olarak Fine Print: kısmını işaretleyerek SING UP butonuna tıklıyoruz.
- Sadece Webcam yayını için “WebCasting” hem webcam hem masaüstü yayını için “Procasting” Gelişmiş webcam ve masaüstü yayını için “Studio” seçeneklerinden birini seçiyoruz.
- Go to Account Center Tıklıyoruz.
Avantajları Nelerdir?
Sadece video izlemek isteyenler için “Watch” aynı zamanda yayın yapmak isteyenler için “Broadcast” olmak üzere iki farklı üyelik şeklinin bulunması. Çektiği videoyu paylaşmak isteyen insanlar için paylaşım sitesi. Herkesin üye olabileceği ücretsiz bir üyelik olması.
Birçok Kuruluş Bu Modele Geçiş Yaptı
BBC geçtiğimiz yaz düzenlenen Olimpiyatları 24 saat canlı olarak internetten stream olarak yayınladı. Bu bile stream video izlemenin internet dünyasında ne denli yol kat ettiğinin bir göstergesi esasında. öte yandan onlarca önemli etkinlik, televizyon kanallarından önce internetten video stream yoluyla izlenebiliyor. İlk akla gelen ise şüphesiz ki NASA”nın kanalı olan NASA TV.
İnternet üzerinden yayın yapan bu kanal, birçok mekiğin kalkış etkinliğini veya ISS”e parça takılması gibi önemli etkinlikleri an be an video stream yoluyla tüm dünyaya sundu. Bu sistem sadece mevzubahis etkinliklerde değil, birçok alanda kullanıcıların imdadına yetişiyor. İnternet üzerinden yayın yapan kanallar, dizi ve film izleme servisleri vs. hepsi video stream dünyasının nimetlerinden faydalanıyor.
Stream bir video izlemek için eskiden çok güçlü bir CPU”ya ihtiyaç duyulurdu. Zira hem karşı sunucudan gelen görsel veri paketlerini alıp işleyecek hem de içerisindeki sayısal video karelerini doğru sıralamayla gösterecek ve bu sayısal verileri ekrana yansıtacak bir CPU, büyük bir işlem kapasitesi gerektiriyordu. Artık hemen her CPU bu işlemi kolayca yapabiliyor. Peki sunucudan gelen sayısal veriler nasıl aynı anda milyonlarca kişiye iletilebiliyor? Bu sorunun da cevabı multicasting, yani çoklu yayınlamada yatıyor.
Youtube Bu Modele En İyi Örnek
Medya sunucusundan sunucuya iletilen veriler gelen talepler doğrultusunda multicast router”lara aktarılıyor. Bu router”lar, yapıları gereği birden fazla noktaya veriyi sağlıklı bir şekilde iletebiliyor (Youtube gibi günde milyonlarca kullanıcıya hizmet veren bir sitedeki multicasting router”ların ne kadar güçlü olduğunu şimdi daha net düşünebiliyoruz.
Ne var ki Kullanıcı olarak bize gelen veriler, direkt multicasting router”dan gelen veriler değil. Eğer öyle olsaydı bir videoyu aynı anda binlerce kişi izleyemezdi. Sistem bu sorunu aşmak için multicasting router”ların yayını çoğaltmasını sağlayan bir yapıya sahip.
Ara kontrol noktasında yayın, çoğaltması işlemine tabi tutularak bir anda onlarca farklı kopyaya sahip oluyor. Hızlı işlemciler, hızlı bellekler yani genel olarak hızlı teknoloji, bu işlemi salise mertebesine taşıdığı için de, kullanıcı olarak bu çoğaltmasına işleminden haberimiz bile olmuyor. Böylece biz, kullanıcı olarak sadece “Oynat” tuşuna basarak anında videonun kendi ekranımızda yayınlanmasını sağlayabiliyoruz.
Yorum Yap