Raspberry ürünleri teknoloji dükkanları sallamaya son sürat devam ediyor. Yeni piyasaya sürülen Pi4 sayesinde pek çok kişinin dikkatini çekmeyi başaran marka, muhteşem özellikler sunuyor. Yeni geliştirilen Pi 4’ü test merkezimizde ağırladık. İlk başta 1 GB’lik depolama alanıyla piyasaya giren Raspberry ürünleri artık daha yüksek depolama alanına ve donanıma sahip. Siz de kişisel bir bilgisayara sahip olmak ve farklılık yaratmak isteyenlere hitap ettiğini belirtelim.
Tasarımı açısından ele aldığımızda minimal çizgilerle gelen Pi 4 modeli en başta 1 GB’lık depolama alanına sahipti. Son çıkan ürünün özelliğine baktığımızda depolama gücünün tam 4 kat daha arttığını görmekteyiz. Yeni eklenen özelliklerle beraber Pi 4 artık 4 GB’lık depolama alanlarıyla piyasaya sunuluyor. Her ne kadar ürünün özelliklerinde artış olup 4 kat depolama alanı artsa bile fiyatında çok fazla bir artış olduğunu söyleyemeyiz.
Raspberry’nin diğer tüm modellerinde olduğu gibi Pi 4 modelinde de DDR4 RAM kullanımı yine tercih eden teknoloji tutkunlarına sunuluyor. Bugün gelinen noktada ürüne dair yapılan yorumların çoğu ürünün fazlasıyla tercih edileceğini kanıtlar nitelikte karşımıza çıkıyor. Yüksek performansı sayesinde teknoloji tutkunlarını cezp etmeyi başaran bir ürün olduğunu söyleyebiliriz. 2012 senesinden beri piyasada her zaman kendisini göstermeyi başaran Raspberry, ürünleri ile piyasada dev olmayı başarmıştır. Raspberry Pi 4’ü almaya karar verirseniz tamamen size özel olarak hazırlanmış bir bilgisayarla karşılaşacaksınız. Ürünü aldıktan sonra kendi isteklerinizi ve zevklerinizi belirleyecek kendi kasanızı kendiniz belirleyebileceksiniz.
Ürünü Raspberry’nin diğer ürünlerinden ayıran özelliklerin başında; 2 farklı HDMI çıkışına sahip olması gelmektedir. Raspberry ailesinin 4. Güzide ürünü olan Pi 4, tek seferde iki farkı monitör çalıştırabilme özelliğine sahip olduğundan dolayı pek çok kişinin ilgisini çekmeyi başardı.
Ailenin 4. Ürününü kendisinden önceki 3 ürünle karşılaştırdığımız zaman 4K desteği gözümüze çarpıyor. Pi 4, Gigabit Ethernet portuna sahip olmakla beraber Bluetooth 5.0 desteğini, USB 3.0 ve son olarak da Type C portlarına yönelik desteği sağlamasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Raspberry’nin 3. Modeli ile Pi 4’ü karşılaştırdığımız zaman ise güç açısından Pi 4’ün 2 kat daha fazla önde olduğunu söyleyebiliriz. Ürünün boyutunun kibrit kutusundan az daha büyük olduğundan dolayı koca bir bilgisayarı ya da laptopu taşımak zorunda kalmayacağınız ürün Avrupa ülkelerinde oldukça sevildi. Boyutunun küçük olması nedeniyle birçok kişinin gözbebeği konumunda olan Pi 4’ün bazı olumsuz noktaları da yok değil.
Özellikle Türkiye açısından Pi 4’ü değerlendirdiğimizde bazı olumsuzluklarla karşı karşıya olduğumuzu bilmek gerekiyor. Türkiye’de ürünün değeri 500 TL’nin daha üstünde oluyor. Yeni geliştirilen kartın eski kasalarla uyumsuz olması da almayı geri planda bırakan noktalar arasında karşımıza çıkıyor. Buna rağmen çok yakın bir zaman içerisinde Pi 4’ün şu anda kullandığımız bilgisayar ya da laptopların yerini kolayca alabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle taşımasının kolay olması ve donanımının gelişmesi bana bu yönde olumlu baktırıyor.
Artılar
Özelleştirilebilirlik
Depolama alanı
Kompakt
4K desteği
Eksiler
Fiyat
Yorum Yap