Uzun kullanım testleri, tüketicilerin bir teknoloji ürününü tercih etmeden önce merakla bekledikleri içerikler arasındadır. Özellikle uzun yıllar boyunca sunulan MacBook Air gibi tüketici elektroniği ürünlerinde bu tip testlerin önemi çok daha fazladır. Bizler de 2018 yılı Aralık ayında satın aldığımız Apple MacBook Air Retina modelinin 1. Yıl dönümünde karşımıza çıkanları, arızasıyla çalışanıyla ele aldık.
Öncelikle söz konusu model,
- 13 inç ekran,
- 1,6 GHz Intel Core i5 işlemci
- Intel UHD Graphics 617 1536 MB
- Ve 8 GB 2133 MHz LPDDR3 RAM şeklinde bir donanımla geliyor.
Modelin detaylarını hatırlayacak olursak klasik metalik formu bir yana bırakan ilk MacBook Air. Ekran çerçevesinde Pro modelinde olduğu gibi siyah renk var. MacBook Air’de ekranının etrafını saran bir çerçeve hissi artık yok, çünkü siyah renk sayesinde çerçeve görünümü artık hissedilmiyor. Bununla birlikte modelin enlemesine ve boylamasına son derece kısa olduğu dikkatlerden kaçmıyor. İnce ekran çerçevesi, özellikle alt kısımda kendisini iyiden iyiye hissettiriyor. 13 inç Retina ekranla gelen model, 4 milyon pikselden fazla çözünürlük ve daha fazla (önceki MacBook Air’e göre yüzde 48 olduğunu kaydediliyor) renk sunuyor. Net ve ayrıntılı bir görsel deneyim sağlanıyor. Ayrıca klavye tuşları da öncül modellerden farklı bir tasarımla geliyor, daha düşük tuş yüksekliği ve hissiyat vadediyor. Trackpad kısmı daha geniş. Parmak izi okuyucusu mevcut. Klavyenin sağ ve sol kısımlarında da hoparlör açıklıkları bulunuyor.
Son derece tatmin edici saat hızlarında çalışan 8. nesil Intel Core i5 işlemcilerle geliyor. Daha hızlı açılış-kapanış süreleri, yüksek verimlik gibi performansın tanımını açan çeşitli anlamlarla gelen işlemcinin performansı tek kelimeyle muazzam. 8 GB RAM ve Intel UHD Graphics ile birlikte 128 GB SSD’ye (bizdeki model 128 GB’ydi, ek olarak 256 GB’lik bir alternatif daha var) sahip olan model, fotoğraflarınızı düzenlemek, internette gezinmek, sunum oluşturmak veya videoları görüntüleyip kurgulamak gibi günlük aktiviteleriniz için ihtiyaçlarınıza yanıt veriyor. SSD’sinin önceki nesile göre yüzde 60 daha hızlı olduğu belirtiliyor.
Peki bu belli başlı özelliklerin dışında 1 yılın sonunda ne gibi sorunlarla karşılaştık?
A tuşu soyuldu
Öncelikle klavyede ‘A’ tuşu deforme oldu. Tamamen silindi. En sık kullandığımız tuşun ‘A’ olduğunu da belirtebiliriz bu sayede. Daha dayanıklı olmalıydı, bu kadar erken beklemiyorduk. Ek olarak birçok tuşta aşınma sorunu var. Gözle görülmese de tuşlar hızla deforme olmaya devam ediyor.
Bazı tuşlarda kısa süreyle de olsa yapışma sorunlar yaşadık. Bu sorun, çoğu otorite tarafından da dile getirildi, nihai beklentimiz ise sonraki modelde tuş yükseklikleri ve tasarımın değişmesi. Apple, duy bizi.
Genel itibarıyla A, E gibi tuşlarda stabilite sorunları söz konusu diyebiliriz. Set olarak incelendiğince en çok A tuşunda tuhaflıklar var.
Ekranda tuş izleri var (yine mi? Evet!)
Tuşların ekrana yönelik verdiği zarardan hepimiz haberdarız. Bu zararın önüne geçilmesi adına modeli çalışır durumdayken fiziksel olarak kapatmadan önce,
Ekranla-klavye arasına bir kağıt konulabilir, böylelikle ekranda iz kalmaz. Isınma konusu, ekranda tuş izleri yapıyor ve kağıt ile bunun önüne geçilebilir. Açıkçası Apple’ın sorunu çözmesi için geriye son bir hamlesi kaldı. Eğer yıllardır devam eden ekranda klavye izi sorunu giderilmezse inovasyonun öncüsü yaftası bir tür komedi filmi halini alabilir.
Diğer bir görsel konu olarak Apple’ın Trackpad’inde renk atmaları, solmalar mevcut. Aynı zamanda bu kısmın yanında da küçük bir renk atmasıyla karşılaştık. Topraktan hiç yeni alüminyum çıkarmadan elde edilen Apple tasarımı yeni alaşım, kullanılan diğer alüminyum alaşımlar kadar güçlü, dayanıklı ve kusursuz deniyor. Geri kazanıldıktan sonra atom düzeyine kadar yeniden işlenen alüminyum talaşlarından üretilen kasanın renk atmaları konusunda bu kadar kısa sürede hayal kırıklığı yaşatması sürpriz oldu.
Soyulma yok ama…
Ön panelde genel olarak metal bölümde herhangi bir soyulma göze çarpmadı. En azından ilk yıl için beklenen de buydu. Ancak 2. Yılın sonunda bizleri nelerin beklediğini öngörmek şu an için zor.
Apple’ın yeni MacBook Air’inde ekran kapağı ve alt kısımlarda en ufak sorun yok. Gelelim donanıma.
MacBook Air’le ilgili en ilginç hayal kırıklıklarımızdan biri pil dayanıklılığı tarafında olmuştu. Modelin vadettiği 11 saat dayanıklılığı asla görmedik. Süre ortalama 7 saatti başlangıcından beri. Neyse ki 1. Yılın sonunda pil hala 7 saate yakın dayanıyor. Mobilite anlamında üzülmüyorsunuz.
Performans tarafında da sıkıntı yok. Açılış kapanış süreleri gayet iyi hala. 1 yılın sonunda gelen yeni işletim sistemiyle ufak da olsa gelişmeler bile var. Donmalar, yazılımsal hatalar oldukça az görüldü 1 yıllık sürede. Bir tamamen silinme yeniden kurulum zorunluluğu yaşanmadı. Ekranda soru işaretinin yanıp sönmesi gibi (diskin görülmemesi, vb) problemleri, RAM hataları, vb. olmadı. Umarız böyle devam eder.
Isınıyor…
MacBook Air, temel seviyedeki oyunlarda bile ve yüksek performans gerektiren işlerde ısınıyor. Hem de kısa sürede. İlk zamanlarında da ısınıyordu. Zira bu konuda ‘Pro’ kadar iyi olmadığını biliyoruz ve kabul da ediyoruz. Zorlandığı durumlarda küçük sesler, ısınmalar söz konusu diyebiliriz. Ancak tekrar etmek gerekirse ısınma ve ses nispeten normal düzeylerde.
Air ekranı gayet iyi. Ekranda birinci yılın sonunda küçük klavye izlerimiz var (daha önce de belirttiğimiz gibi) bunun dışında sorun var mı derseniz, açıkçası 2. Yılın sonuna doğru bir servis görme ihtimali var gibi. Çünkü klavye izleri ve küçük başka sorunları şu an için az olmakla beraber hissettiriyor. Bizler ekranla klavye arasına kağıt koyun diyoruz ama bu önlemi biz de uygulamadık, sonuçlar açık. En nihayetinde tüm kullanıcılara ‘kağıt’ önerisini yineleyelim. Maalesef (Ah Apple ah).
Renkler, canlılık, hız, performans her şey yerli yerinde demek mümkün.
Genel olarak MacBook Air Retina bizi biraz üzdü ilk yılında. Özellikle klavye konusunda ‘servis’ yaşatacağına eminiz şimdiden. Ekran da şüpheli. Ön panel tamamen değişebilir. Pil de belki 2. Yılın sonuna doğru değişecektir. Bu arada genelde klavye için servise giden Apple MacBook’ların pilleri de değiştirilebiliyor. Küçük bir ‘yenileme fırsatı’ denebilir bu durum için. Bakalım, 2. Senede görüşünceye dek hoşça kalın.
Bazı öneriler:
- Temiz tutun, ekranı ince bir bezle ara sıra temizleyin.
- Ekranla klavye arasındaki boşluğu temiz tutun, küçük bir diş fırçası yardımıyla burayı temizleyebilirsiniz.
- Klavye tuşlarını zaman zaman temizleyin.
- Kağıt kullanımını ihmal etmeyin.
- Taşınmasına dikkat edin, iyi bir kılıfın içinde muhafaza edin ve çantaya öyle yerleştirin.
- Kafelerde, vb. ortamlarda üzerine sıvı teması olmamasına özen gösterin.
- Uzun oyun seanslarında ses çıkaracaktır, kulaklık kullanın.
- Ekran parlaklığını ortalama değerlerde tutun, gözünüzü çok canlı görüntülere alıştırmamanız hem sağlığınız hem pil ömrü adına önemli
Keşkeler
- Apple’ın bu modelinde iPhone’u direkt şarj edebilecek teknoloji bile düşünülmemiş. Arada bir başka ürün kullanmanız gerekiyor. Komedi,
- USB portlarına hala ihtiyaç duyuyoruz ama yok; Apple kullanıcıyı bu kadar geri plana atmakla hata yapıyor.
- Ekranın üzerine hala kalıcı hale gelmiş klavye izleri ile karşılaşmak, sene 2020 oldu, komedi,
- Isınma ve ses sorunları olmamalıydı,
- Pil dayanıklılığı 10 saat olmalıydı,
- Tuşlar iyi ama hala istenilen pratiklikte değil. Tuş yüksekliği daha iyi olabilirdi,
- Tuşların tepki süresi yeterince iyi değil.
5 yıldız alan özellikler
- Muhteşem ses performansı
- Taşınabilirlik, kompaktlık, hafiflik
- Ekran kalitesi
- İşletim sistemi
- Bedava sunulan yazılımlar (Garage Band, vb.)
Yorum Yap