Peter Pan sendromu nedir, tedavisi nasıl olur? Bu sendromun adı, James Matthew Barrie’nin 1911 tarihli “Peter Pan ile Wendy” adlı romanından geliyor. Çocukluktan yetişkinliğe hiç geçmemiş gibi görünen, davranan kişilerin kendini içinde bulduğu bir sendromdur.
Bu sendromun bir parçası olan bireyler, çoğu insanın yetişkinlik yıllarında kaybettiği çocuksu özellikleri sergilemeye devam eder.
Bu yazıda Peter Pan sendromunun tanımını, belirtilerini, tedavisini ve daha fazlasını öğreneceksiniz.
Peter Pan Sendromu Nedir?
Peter Pan kompleksi olarak da bilinen Peter Pan sendromu, yetişkinlerin çocukluk davranışlarını sürdürmeye devam etmesi anlamına gelir. Peter Pan sendromlu bireyler, yetişkinliğin gerektirdiği davranışlarla hareket etmek yerine çocukluk döneminde kalmayı tercih ederler.
Bu sendromun içinde olan bireyler ilişkilerde de oldukça büyük sorunlar yaşar. Hırsları, beklentileri ve hedefleri normal insanlardan farklıdır. Sorumluluk almak onlara göre değildir.
Eşinizde eğer bu sendrom varsa eşinizin herhangi bir işi tek başına yapmakta zorlandığını fark edebilirsiniz. Bulaşıklar birikebilir, giyecek yeni bir kıyafet kalmayana kadar çamaşır makinesi kullanılmayabilir, ev işlerinde iş birliği yapmaktan kaçınılabilir.
Bu bireyler gelecek ile ilgili düşünmek yerine bugünü yaşamanın peşindedir. Uzun vadeli planlarla uğraşmazlar. Para harcama konusunda da pek dikkatli değillerdir. İlişkide meydana gelen sorunları ise yapıcı bir şekilde ele almazlar.
Peter Pan’in yanı sıra Wendy semdromu da var. Bu sendrom, Peter Pan ile aynıdır. Tek farkı, kadınlar için yapılan farklı bir adlandırmadır. Peter Pan ve Wendy sendromu olan insanlar çoğunlukla kendileri ile aynı sendroma sahip olan kişilerle ilişki kurma eğilimindedir.
Bu sorunu erken ele almamak, ilerleyen zamanlarda çok daha büyük bir sorun hâline gelmesine neden olabilir.
Peter Pan Sendromu Belirtileri Neler?
- İşe gitme isteksizliği ve devamlı işsizlik
- Duygusal tutarsızlık
- Kararsızlık
- Yapıcı eleştirileri reddetme
- Erteleme alışkanlığı
- Yükümlülükler yerine eğlenceye öncelik verme
- Çocukken yaşadığı evden ayrılmayı istememe
- Olgunlaşmamış insanlarla arkadaş olma
Peter Pan Kompleksi Neden Olur?
- Çocuğu aşırı kısıtlama
- Kaygı
- Aşırı korumacı ebeveynlik
- Bağlılık korkusu
- Narsisizm
- Hedefsizlik
- Yalnızlık
Peter Pan Sendromu Tedavisi Nedir?
Bu sendrom resmî bir teşhis olmadığı için buna özel bir tedavi de yoktur ancak danışmanlık bu sorunu atlatmada önemli bir rol oynayabilir. Bu sendromu yaşayan bireylerin bir terapistten zorluklarla nasıl başa çıkılacağı konusunda yardım alması gerekiyor.
Yorum Yap