Türk Telekom’dan Türkiye’de Çığır Açacak İlk: 5G ile Çevrim İçi Ameliyat

Türk Telekom, 5G altyapısına entegre ettiği yeni nesil yerli ve milli interaktif platformu sayesinde, farklı illerde bulunan Türk cerrahlarını gerçek bir ameliyat ortamında buluşturdu. Prof. Dr. Lütfi Tunç ve ekibi tarafından 5G bağlantılı akıllı gözlük kullanıldı. Böylece, Ankara Acıbadem Hastanesi’nde gerçekleştirilen çevrim içi ameliyat ile Türkiye’de bir ilke imza atıldı.

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, 5G bağlantılı akıllı gözlük hakkında konuştu. Çok düşük gecikmeli ve yüksek kaliteli görüntü aktarımı ile interaktif ameliyat gerçekleşti. Hem telekomünikasyon hem de sağlık sektöründe dijitalleşme adına çığır açacak, önemli bir çalışmaya imza attıklarını belirtti.

Türk Telekom, değer üreten yenilikçi projeleri ile Türkiye’nin dijital dönüşümünü hızlandırıyor. Böylece, 5G ile çevrim içi uzaktan gerçek bir ameliyatın gerçekleştirilmesini sağladı. Üroloji uzmanı Prof. Dr. Lütfi Tunç, Ankara Acıbadem Hastanesi’nde “Thuflep Omega” adı verilen bir prostat ameliyatını gerçekleştirdi. Düşük komplikasyon oranı sağlamak ve ameliyattan daha iyi sonuç almak için özel cerrahi tekniğini kullandı. Ameliyat, 5G bağlantılı akıllı gözlükler ile farklı şehirlerde bulunan doktorların da anlık takibi ile gerçekleşti.

“Sağlık alanında çok önemli bir çalışmayı başarılı bir şekilde gerçekleştirdik”

Laparoskopik – robotik cerrahi ve lazerle iyi huylu prostat ameliyatları konularında deneyimli ve uluslararası sağlık literatürüne geçmiş teknikleri olan Prof. Dr. Lütfi Tunç, cerrahların eğitimi için yeni nesil teknolojilerin kullanılabilmesinin çok önemli olduğunu belirtti. “Türk Telekom’un sağladığı yeni nesil 5G ileri teknoloji altyapısı sayesinde, gecikmesiz görüntü aktarımı ile mesafeleri aradan kaldırdık. Böylece, sağlık alanında çok önemli bir çalışmayı başarılı bir şekilde gerçekleştirdik” dedi. Tunç, bu teknolojiyi kullanmanın cerrahi eğitime çok büyük katkısı olacağını ifade etti. Ayrıca, gecikmesiz görüntü ve ses aktarımı sayesinde de cerrahların operasyonları daha iyi takip edebileceklerini söyledi.

5G bağlantılı Akıllı Gözlükler ve interaktif platformlar ile daha güçlü Teletıp uygulamaları

5G ile sağlanan daha yüksek bant genişliği ve daha düşük gecikme gibi özelliklerin Teletıp çözümleri için kritik öneme sahip. Yusuf Kıraç, 5G iletişim teknolojileri sayesinde, sağlık çözümlerinin farklı bir noktaya ulaştığını belirtti. Kıraç, “Gerçekleşen çevrim içi uzaktan ameliyatta, interaktif platform ve akıllı gözlükler kullanıldı. İşlemi gerçekleştiren cerrahın kullandığı 5G bağlantılı akıllı gözlük sayesinde çok düşük gecikmeli ve yüksek kaliteli görüntü aktarımı sağladı. Böylece, farklı şehirlerdeki doktorların operasyonu anlık olarak takip ettikleri ameliyat gerçekleşti. Mediatriple’ın, gerçekleşen ameliyatta, yeni nesil yayıncılık çözümleri sağladı. Yerli firma  yerli ve milli olarak geliştirdiği interaktif platformu Türk Telekom’un 5G altyapısına entegre ederek kullandı” dedi.

Kıraç, dijital ekosistemini geliştirme çalışmalarımız kapsamında; eğitim, akıllı fabrika, bulut oyun gibi dünyada ve Türkiye’de birçok ilki başardıklarını açıkladı. Ayrıca, “Türk cerrahlarımız, 5G üzerinden interaktif olarak yapılan gerçek bir ameliyata farklı şehirlerden katıldılar. Böylece, ameliyatı başarı ile gerçekleştirdiler. Sağlık sektöründe önemli bir dijitalleşme adımı olan bu çalışmanın bir parçası olduğumuz için mutluyuz” dedi.

Exit mobile version