2022’de Fişi Çekilecek Android Telefonlar

Android telefonlar ile ilgili bu haber sizi çok yakından ilgilendiriyor olabilir. Nedeni ise 2022 sonunda 3G bağlantılı telefonların artık kullanılamayacak olması…

Android telefonlar dünya genelinde çok kullanılan bir telefon türüdür. Şu anda dünya genelinde 5G şebekelerinin kurulumuna devam edilirken, mevcut eski teknolojiler tarihe karışıyor. Yıllardan beri artık çok fazla tercih edilmeyen ve güvenli olmayan 2G bağlantı seçeneği ile olan telefonlar rafa kaldırılmıştı. Gelecekte benzer bir durum 3G şebekelerinde de yaşanacak. Özellikle ABD ve Avrupa’da ağlar, artık 3G hizmetlerini emekliye ayırmaya hazırlanıyor.

3G Neden Kapatılacak

Operatörler, 3G servislerini kapatarak bu kaynakları 4G ve 5G için kullanmak istiyor. Bu sayede 4G ve 5G için daha fazla spektrum kullanabilecek ve hizmetler iyileştirilecek.

Eğer yalnızca 3G destekleyen eski bir telefonunuz varsa, gelecekte yeni bir telefon almanız gerekebilir. Dünyanın büyük bir bölümünde 5G’nin yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte 3G’nin devri de sona eriyor. Haliyle 3G akıllı telefonlar da artık rafa kaldırılıyor.

Eski Android Telefonlar Değiştirilecek

Günümüzde neredeyse tüm telefonlar 4G ve 5G desteği ile birlikte geliyor. Ancak eski telefon sahiplerinin 3G’nin fişinin çekilmesi sonrasında 4G ve 5G’yi kullanabilmek için yeni bir telefon almaları gerekebilir. Bununla birlikte internet üzerinden hizmet sağlayan pek çok ürün de 3G ile bağlantı sağlıyor. 3G’nin kaldırılmasının bu cihazlar üzerinde de olumsuz etki yaratabileceği belirtildi.

Sıra 4G’ye Mi Geliyor?

Teknolojinin çok hızlı bir değişim geçirmesi kullanılan ürünlerin kısa bir zamanda eskimesine neden oluyor. Hali hazırda kullanımda olan 4G’nin de 6G yaygınlaştıktan ve yüksek kullanım oranına ulaştıktan sonra fişinin çekilmesi gündeme gelebilir.

3G ağlar kullanımdan kaldırılacağı için 2022’de onlarca cep telefonu modelini çalışmayı durdurabilir. Eski telefonlar büyük olasılıkla metin yazma, internete bağlanma ve telefon görüşmesi yapma özelliğini kaybedecek.

Bu arada, fişi çekilecek cihazlar sadece cep telefonları değil. 3G kullanan bazı tıbbi uyarı cihazları, tabletler, akıllı saatler ve ev güvenlik sistemleri de son günlerini yaşıyor.

Bazı Android Telefonlar Artık Veda Ediyor

Telekomünikasyon şirketleri AT&T, Verizon ve T-Mobile, gelecek yıl 4G (LTE) ve 5G hizmetlerine yoğunlaşacaklarını duyurdu. Bu nedenle, 3G hizmetini sona erdirecekler. Bu cihazların Türkiye’de de ilerleyen zamanla da hizmetini sonlandırması bekleniyor.

Söz konusu şirketler arasında hizmetini ilk önce sona erdiren AT&T olacak ve Şubat ayında 3G desteğini kesecek. Bunun yanı sıra, T-Mobile/Sprint, Mart ve Temmuz ayları arasında hizmete son verecek. Verizon ise 2022’nin sonuna kadar müşterilerine süre tanıyor.

Bununla birlikte, siber güvenlik uzmanları bu konuda önemli bir duyuru yaptı. Uzmanlar, 3G desteği kesilecek bu cihazların siber saldırılara karşı da savunmasız hale geleceğini açıklıyor.

Türkiye’de Son Durum

Ülkemizde 3G’ye geçiş 2009 yılında gerçekleşirken, daha yüksek hızlı internet erişimi ancak 2016’da, 4,5G şebekeleri ile mümkün oldu. GSMA (GSM Association) verilerine göre Türkiye’de SIM kart sayısı, nüfusun %90’ına tekabül ediyor. Türkiye’de 2019 itibariyle 74,8 milyon 3G/4G ağ bağlantısı bulunuyor.

2G/3G ağlarının kaldırılmasına dair son resmi açıklama ise, Nisan 2016’da 4,5G’nin (LTE Advanced) tanıtımında, o zamanki BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan tarafından yapılmıştı. Sayan, 2G’nin 2026’da, 3G’nin ise 2029 yılında kaldırılacağını belirtmişti. 2G’nin gün batımı için Türkiye’deki operatörlere baktığımız zaman ise, 1998 yılında ihalesi yapılan ve 25 yıllık verilen 2G’nin imtiyaz sözleşmesinin Turkcell ve Vodafone için 2023 yılında, Avea ve Türk Telekom için ise 2026’da biteceğini görüyoruz.

2G ve 3G ağlarının kaldırılmasına dair yaygın bir görüş, bu durumun 4G’ye geçişe ve 4,5G şebekelerine olumlu yansıyacağı yönünde. 2G’den boşalacak olan spektrum, birtakım yasal düzenlemelerin de yapılması durumunda 4G’nin genişletilmesi için kullanılabilecek. Bununla birlikte günümüzde şehirden kırsal kesimlere gidildiğinde veri erişiminin sıklıkla EDGE’e geçtiğini gözlemleyebiliyoruz. Bu da geçiş sürecinde 4G kapsama alanının halen çok daha genişletilmesi gerektiğine işaret ediyor.

GSMA 2025 yılına kadar Türkiye’nin de 5G teknolojisine geçiş yapmış olacağını, bu süre zarfında 3G kullanımının biteceğini, 5G kullanım oranının ise %13’lere varacağını öngörüyor. GSMA’nın yakın zamanda yayınladığı “The Mobile Economy” raporuna göre 2019 yılının sonunda toplam 18 ülke 5G’ye geçmiş olacak. Aynı rapor, Türkiye’yi 2014-2017 yılları arasında GSM teknolojilerinde en büyük ilerlemeyi kaydeden ülkelerden biri olarak gösteriyor. Rapor, 2015’te 800 MHz spektrumun açılmasıyla operatörlerin 4G kapsama alanını 2017 yılına kadar nüfusun %90’ına ulaştırmış olduğunun altını çiziyor. 2600 MHz’nin kullanılabilir olmasıyla ise indirme hızlarının üç yıl içinde üç katına çıktığını ifade ediyor.

iPhone Kullanıcıları da Güvende Değil

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’a sıkı sıkıya bağlı olanlar 2022’nin sonunda güncelleme almayı bırakacağı için iPhone kullanıcıları da güvende olmayacak.
Kullanıcılar, cihazları için resmi onarım talebinde bulunamaz.

iPhone 4 [8GB], iPhone 4S [8GB], iPhone 5 ve iPhone 5C gibi diğer cihazlar da gelecek yıl üretimden kaldırılacak.

2022’de Çalışmayı Durduracak Android Telefonlar;

Exit mobile version