2021’de Karşılaşacağımız Teknolojik Yenilikler

Dijitalleşmenin olağanüstü bir hızla yükseldiği 2020’de genel itibarıyla halihazırdaki teknolojilere dair inovasyonlarla karşılaştık. Donanım, yazılım gibi segmentler açısından geliştirmeler dikkat çekerken yeni ihtiyaçların karşılanmasına dönük beklentilerde de artış kaydedildi. Örneğin daha fazla gizlilik, daha yoğun hijyen ve sağlık gibi alanlara yönelik Ar-Ge faaliyetlerinde artış görüldü.

Diğer yandan farklı ihtiyaçlara çözüm maiyetindeki yeniliklere dair araştırmalar da hiç olmadığı kadar öne çıktı. Sayısız prototip ürün sunulurken 2020’li yılların ‘son derece farklı bir ivmeyle seyredecek olan’ 2. yarısı öncesinde heyecan dolu teknolojilerin parlayan ışıklarına tanıklık edildi.

Peki 2021’de karşımıza ilk kez çıkacak teknolojiler neler? Ne gibi ‘derinlemesine’ yeniliklere merhaba diyeceğiz?

İşte bu soruların yanıtlarını sizler için araştırdık…

5G ile birlikte yeni iş ve hizmet alanları

Daha hızlı ve daha güvenilir internet, yalnızca web sayfalarını daha hızlı yükleyebileceğimiz ve videoların Youtube’da başlatılmasını beklemek için daha az zaman harcayabileceğimiz anlamına gelmez. 3G’den itibaren mobil bağlantıda art arda gelen her ilerleme, internet için yeni kullanım durumlarının kilidini açtı. 3G, web taramasını ve veri odaklı hizmetleri mobil cihazlarda kullanışlı hale getirdi; 4G, bant genişlikleri arttıkça video akışı ve müzik platformlarının büyümesine yol açtı ve 5G, aynı şekilde, mümkün olan açısından daha fazla kapı açacak.

Kısacası, 5G ve diğer gelişmiş, yüksek hızlı ağlar, burada tartıştığımız diğer tüm eğilimleri her zaman, her yerde erişilebilir kılar. Büyük Veri kaynaklarına gerçek zamanlı erişime dayanan karmaşık makine öğrenimi uygulamaları, otomasyon yoluyla sahada aktif olabilir. Bunun harika bir örneği, balıklarının bakımı ve beslenmesini otomatikleştirmek için 5G ağı kullanan Norveçli balıkçılık operatörü Salmar.

Görüntü tanıma algoritmaları, hangi balıkların fazla veya yetersiz beslendiğini tespit etmek ve onları sağlıklı tutmak için gereken yiyecek ve ilacı otomatik olarak dağıtma esasıyla kullanılıyor. Bu tür girişimler, işletmelerin işgücü genelinde otomasyonu artırmaya çalıştığı 2021’de giderek daha önemli hale gelecek.

VR/AR ile sağlık kontrolleri ve yeni yaklaşımlar

Yukarıdaki terimler, bilgisayarda oluşturulan görüntüleri doğrudan kullanıcının görüş alanına yansıtmak için gözlük veya kulaklığın kullanıldığı teknolojileri kapsar. 2021’de mevcut dünya durumunun getirdiği zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olacak yeni formlarda görebiliriz. Büyük ölçüde bu gelişim, viral bulaşma riskinin söz konusu olabileceği tehlikeli durumlardan kaçınmamızı temel alacak. Örneğin, tıbbi muayeneler ve teşhisler daha fazla sayıda uzaktan yapılacak. Hatta inovatif gelişmeler de karşımıza çıkacak.

Optikçilerin kullanmaya başlayacağı bir çözüm bu aşamada oldukça ilgi çekici, yüksek çözünürlüklü kameralar insan gözünün net görüntüsünü verebildiğinden, görme testlerinin VR teknolojisi ile gerçekleştirilmesi gibi son derece inovatif bir sağlık adımı ile karşı karşıya kalacağız. Hatta bir artırılmış gerçeklik (AR) aracı, size sunulan gözlük çeşitlerine göz atmanıza ve evinden çıkmak zorunda kalmadan kendi yüzünde neye benzediğini görmenize olanak tanıyacak.

Eğitimde VR ve AR araçlarının kullanımında da bir artış göreceğiz. Bu, -tamamen olmasa da- kalabalık sınıf koşullarında çalışma ihtiyacımızı azaltacak. Viral bulaşın söz konusu olabileceği koşullarla ilgili daha fazla veri elde edildikçe, enfeksiyonun yayıldığı alanlarda hareket ettiğimizde gerçek zamanlı uyarılar aldığımız AR araçları kullanılacak. Kamusal alanda bir kapı koluna dokunduğumuzda ellerimizi yıkamamız gerektiğini hatırlatmak gibi basit adımlar hayat kurtarmamıza ve etrafa hastalık yaymamıza engel olabilir.

Giyilebilir sinema

Koronavirüs bazı şeyleri tek kelimeyle ‘bloke’ etti. Örneğin sinema sektörü resmen dibe battı 2020’de. Filmler vizyonda değil internet platformlarında ya da TV’de yer bulabildi. Bu durum bu şekilde devam eder mi bilinmez ama gelirler ve genel itibarıyla dönüşüm kaotik ölçüdeydi. 2021’in bu açıdan sinemayı dönüştürmeye hazırlandığı müjdesini verebiliriz. Öne çıkan kavram ise giyilebilir sanal sinema.

Oldukça fütüristik bir fikre dayanan giyilebilir sanal sinema, Wifi’a bağlı şekilde 1080p çözünürlüklü video izleme deneyimini esas alıyor. Esası ise dış dünyadan steril kalmaya dayanıyor. Sinema salonlarındaki rahatsız edici bildirim sesi facialarının bile olmadığı size özel sinema deneyimi vadediliyor.

Bunun için özel gözlükler ile birlikte güçlü efektler ve daha rafine ses özelliklerini algılarınıza taşıyacak inovatif kulaklıklar geliştiriliyor. Dahili depolama alanı sayesinde 2-3 boyutlu içeriklerin her an yanınızda olacağı bu fütüristik deneyim, sadece yüklenecek filmleri değil Wifi bağlantısı sayesinde Netflix gibi streaming platformları üzerinden izleme imkanı da sunulabilir.

Dijitalde görünmezlik

Halihazırda kullandığımız mobil uygulamalardan sosyal medya ağlarına kadar hemen her dijital ortamda takip ediliyoruz. Genel itibarıyla sizin farkında olmadan verdiğiniz izinlerle sağlanan bu ‘takip semptomu’ kimi zaman istemeseniz de gerçekleşebiliyor. Bu durumun temel nedeni ise gerek teknoloji şirketlerinin gerekse yasal mevzuatlarının konuyu derinlemesine bir anlayışla ele almaması. 2021 ise dijital mahremiyete dair yeni gelişmelere gebe.

İnternetin hiç olmadığı kadar yaygınlaştığı 2020’nin ardından 2021’de bu alandaki güvenlik önlemlerinde kapsamın hiç olmadığı kadar farklılaşması öngörülüyor. Şeffaflık ve izlenebilirlik, dijital mahremiyet açısından çok önemli unsurlar ve 2021’de bu konuların farklı kamusal yasalarla gündeme gelmesi muhtemel görünüyor. En nihayetinde bu yıl gizlilik konusunda daha kapsamlı gelişmeler göreceğiz.

Evcil robotlar

Koronavirüs ilginç bir dönüşümü de beraberinde getirdi. Yasaklar nedeniyle eve daha uzun saatler boyu hapsolan evcil hayvanlar. Dışarı çıkma isteği ile yanıp tutuşan köpekler için evde daha fazla zamanın geçirilmesi gerekti uzun aylar boyunca. Tabii ki de dışarı çıkarıldılar ama kısıtlamalar onları da etkiledi. Tüm bu gidişatın sancılı geçtiğine şüphe yok.

Petoi Bittle ve Sony’nin meşhur evcil köpeğini biliyoruz. Ancak şu da bir gerçek ki çok rağbet görmediler. İşte bu tip eğlenceli teknolojilerin daha gelişmiş yetenekleri ile birlikte 2021’de trend halini alması bekleniyor. Eğlencenin yanı sıra eğitici bir deneyim de sunacak olan robotik evcil hayvanlar, yapay zeka teknolojisinin nimetlerinden yararlanırken en yakın arkadaşınız olmayı da başaracaklar.

Akıllı tarımın teknolojik işçileri

Tarımsal arazilerin önemi hiç olmadığı kadar yüksek. Zira beslenme gereksinimine yönelik geleceğe dönük tahminler şüphe uyandıran bir dizi gelişmeye de işaret ediyor. En basitinden kahvenin ya da et ürünlerinin gelecekte daha az bulunacağı söyleniyor. Kahvesizlik mi? Korkunç değil mi…

Neyse ki geleceğin tarlaları kesinlikle onlara emanet! Akıllı tarım robotları alanındaki inovasyon ve gelişim hızı birçok segmentin katbekat üzerinde. Bu teknolojinin tarımın gittikçe daha önemli hal aldığı, her metrekare toprağın en iyi şekilde işlenmesine duyulan gereksinimin gittikçe arttığı günümüzde olası risk unsurları ile mücadelede en iyi çözüm olacağına inanılıyor.

Örneğin Cambridge Üniversitesi’nde geliştirilen Vegebot’lar, tarladaki ürünlerin hasat zamanını tespit edebiliyor. İnsan müdahalesi olmaksızın zamanı geldiğinde hasat işlemini başlatan robotlar, bunun için üründen alınan verimi artıran bir kesme sistemi de kullanıyor. Birçok denemenin devam ettiği akıllı tarım robotları alanının 2021’in yükselen teknolojileri arasında konumlanacağına duyulan inanç bir hayli fazla.

Teknolojide hız kavramı günümüzde olağanüstü seviyelere ulaşmış durumda, üstelik dur durak bilmeden tam gaz devam ediyor.

Anahtar kelime: İnovasyon

İnovasyon, yüksek profilli kompleks yazılımlara, donanıma dair sayısız argümana ve daha fazlasına sirayet ederek gelişimin önünü açarken yakın geleceğe yönelik tahminler de yavaş yavaş günyüzüne çıkıyor…

2021 yılı için çok sayıda teknolojik değişiklik bekleniyor. Sağlık, bilim, kültür ve iş alanlarını da kapsayacak şekilde teknoloji ile ilgili sayısız başlıkta birçok yenilikle karşılaşacağız…


 

Exit mobile version