Apple, iPhone 13 ve Mac Beklentileri 

2021’nin son aylarına girilirken Apple’ın bir dizi önemli yenilikle teknoloji dünyasında sıradaki “trendlere” imza atması bekleniyor… 

Ziyafet vermek, günümüzün önemli bir prestij kaynağı. Bu teori uzun süre boyunca Apple adına yılın belirli bölümlerini prestij için üretim baskısına dönüştürüyordu. Son yıllarda bu durum değişti, teknoloji şirketi ekosistemin hem prestij hem başarı formülünü keşfetti.Böylece, art arda muazzam cihazlar sunmaya devam ediyor. 

2020 yılı sadece teknoloji tutkunları açısından değil, büyük küçük tüm markalar açısından iniş ve çıkış dolu bir yıldı. Pandemi sürecinin getirdiği ağır kısıtlamalar ve tedarik zincirinin devamlılığına yönelik çabalar bugün hâlâ devam ediyor. Buna rağmen, üreticiler ciddi dersler çıkararak yollarına devam ediyor. 

Bu süreçte pek çok markanın lansmanlarını ertelediğini gördük. Daha önceden duyurusunu yaptığı ürünlerinin piyasaya sunumunu geciktirdiğini gözlemledik. Apple açısından değerlendirdiğimizde; şirket elinden gelenin en iyisini yaptı. Hem üretim tarafında hem de lansman tarafında sevenlerini üzmeyen yeniliklerle karşımıza çıktı.  

Peki 2021’nin son aylarına girilirken Apple’ın planları neler? iPhone, iMac, Macbook ve Mac Pro dünyasında neler olacak? 

Mac Dünyasında Neler Olacak? 

Dijital modanın trend belirleyicisi kati suretle Apple. Mac ise bu alanda gerçek bir ikon ve yeni modelleri de her zaman merak yaratıyor. Apple’ın geçtiğimiz yıl bilgisayar pazarındaki en büyük bombası, Intel işlemcilerden vazgeçmesi oldu. Böylece, kendi üretimi Apple M1 işlemcilerini giriş seviyesi modellerinde kullanmaya başladı. Döneme yönelik tüm sızıntılar ve raporlar bizlere Apple’ın M1 işlemcisine biçtiği rolün çok daha büyük olduğunu gösteriyor. Apple yeni işlemcisini daha fazla iMac ve Macbook Pro modelinde kullanmak istiyor.  

Apple, uzun yıllardır Mac modellerinde anlaşılmaz bir vizyon değil, süreklilik halinde birbirine yakın. Fakat bir öncekinden daha güçlü özellikler vadediyor. Apple’ın yeni M1 işlemcisini 21,5 inç ve 23 inç’lik iMac modelleriyle buluşması muhtemel. 23 inç ekrana sahip modelin ince kenar çerçeveleri sayesinde daha kompakt bir tasarıma sahip olması da güçlü olasılıklar arasında.  

14 inç mi Geliyor? 

Tıpkı iMac’te olduğu gibi Apple’ın taşınabilir serisi Macbook’lar da birtakım güncellemelerden nasibini alacak. Araya hemen tatlı bir dedikodu girelim… Yayınlanana raporlarda en fazla öne çıkan detay, Apple’ın 14 inç ekran boyutuna sahip yeni bir Macbook hazırladığı yönünde. Buna göre Apple’ın 13 inç ekran boyutuna sahip Macbook’ları artık 14 inç boyutunda olacak ve ince kenar çerçeveleri sayesinde 13 inç ile boyut yönünden ciddi bir farkı olmayacak. 

Apple’ın bir süredir M1 serisi işlemcileri giriş seviyesi modellerde kullandığını biliyoruz, fakat Apple artık M1 işlemcisinin daha fazla Macbook modelinde kullanılması için kolları sıvamış görünüyor. Yeni işlemci ve yeni ekrana ilaveten touchbar’ın yeni modellerde olmayacağı iddiası da gündemdeki yerini koruyor. 

Ortamların kaslı çocuğu Mac Pro tarafında da ciddi güncellemeler yapılması bekleniyor. Şu anda bildiklerimiz, Apple’ın 32 çekirdekli CPU ve 128 çekirdekli GPU’ya sahip, oldukça gelişmiş bir Mac Pro modeli üstünde çalışıldığı yönünde… Ancak görünüşe bakılırsa 2022’den önce bu modeli görmemiz biraz zor olacak. Yine de Apple’ın bilgisayar tarafında; özellikle Macbook Pro ve iMac tarafındaki M1 işlemci kullanma isteğini göz önünde bulundurursak, Mac Pro için de M1 işlemci kullanımı fikrinin hiç de uzak olmadığını söyleyebiliriz. 

Yeni Nesil iPhone 13 Modelleri  

iPhone 12 hayatımıza gireli çok da uzun bir zaman olmuyor öyle değil mi? Hatta kimi noktalarda stokta iPhone 12 bulmak bile başlı başına bir mesele hâlini alabiliyor. Bununla birlikte mobil dünyada iPhone 13’ün dedikoduları konuşulmaya başlandı. Öyle ki bu dedikodular sınırları aşıp iPhone 14 hakkında tahminleri ve varsayımları bile içerir hale bile geldi… 

Şu an için öne çıkan bilgiler arasında 60Hz’den 120Hz’e yükseltilmiş ekran tazeleme hızı dikkatleri çekiyor. iPhone 13’de gerçekleşmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bununla beraber çentik yapısının değiştirileceği ve daha küçük boyutlu bir çentiğe geçiş yapılacağı konuşuluyor…  Kamera tarafında da 10x optik zoom seçeneğinin Apple kullanıcılarıyla buluşturulması bekleniyor. Ayrıca, bir Apple geleneği olarak yeni nesil iPhone modellerinin sonbaharda tanıtılması bekleniyor. 

AirPods Ailesi de Genişleyecek 

Apple’ın AirPods ailesinin son ferdi, geçtiğimiz Aralık ayında tanıtılan AirPods Max modeliydi. Bu, kulak üstü olarak adlandırdığımız türde bir modeldi. Görünüşe bakılırsa Apple cephesinde yeni AirPods çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. 

Tanıtılması beklenen yeni AirPods modelleri arasında spor kullanıma yönelik AirPods X modeli var. Nispeten daha uygun fiyatlı AirPods Pro Lite modellerinin olması bekleniyor. Elbette üçüncü nesil AirPods kulaklıklar da beklenen bir diğer model olarak önümüzde duruyor. 

Bütün bu kulaklıklar için söylentiler Mart ayını işaret ediyor. Hatta şirketin 16.03.2021 tarihinde bir duyuruyla yeni AirPods modellerini tanıtabileceği ifade ediliyor.  

BONUS: 

Apple Car Ne Zaman ve Kim Tarafından Üretilecek? 

Apple Car ortaya çıktığı 2016’dan bu yana hem teknoloji dünyasının hem de otomotiv endüstrisinin merakla izlediği konuların başında geliyordu. Ancak aradan geçen zamanla beraber Apple’ın bu proje üzerindeki hedefleri değişti. Hatta projede küçültmelere bile gidildi. Bütün bunlara rağmen Apple, kendi imzasını taşıyan fütüristik otomobil projesinden asla vazgeçmedi. 

Apple’ın en son Hyundai-Kia ile Apple Car için görüşmeleri sıkı bir şekilde sürdürdü. Hatta medyaya yansıyan bazı haberlere göre, bir dönem bu görüşmeler neredeyse durma noktasına gelmiş! Apple’ın burada Foxconn ile yaptığı iş birliğine benzer bir üretim sistemini Apple Car için Hyundai-Kia çatısı altında yapmak istediğini anlayabiliyoruz. 

Bu sebeple 2021 yılı içerisinde haber, Apple Car için üretici ortak seçiminin sonuçlanması şeklinde olabilir. Yine de Apple Car için birkaç yıldan daha fazla beklemek gerekecek…

Exit mobile version