TV karşısında geçirilen zaman, seyretme amacı ve beklentiler herkes için farklıdır. Bu nedenle satın alınacak iyi TV’yi belirlemek için belirli kıstasları hesaba katmak en iyisi. Üstelik bütçeyi de dengeli bir şekilde ele almak lazım. Çünkü pek ihtiyaç duymayacağınız özelliklerle donatılmış yüksek fiyatlı bir TV’de karar kılmak, aslında fazladan harcama yapmanız anlamına gelir. Zira tüketici elektroniğinde ihtiyaca uygun ürünlerin belirlenmesi her zaman en mantıklısı.
Amaç ve beklentilerde çıtayı yukarıya çeken TV’lere ‘premium’ diyoruz. Fiyatları geniş bir skalada karşımıza çıkıyor. Bu kesinlikle iyi bir şey. Bu sayede iyi bir TV’ye erişilebilir fiyatlarla sahip olma imkânı ile karşılaşıyoruz. Çok daha fazlasını isteyenler için de seçenekler hiç olmadığı kadar fazla. En nihayetinde NewTech ekibi olarak premium TV’lerle ilgili geniş skalayı sizler için minimize ettik ve belirli fiyat aralıklarında tercih edebileceğiniz modelleri bir araya getirdik. İşte en son trendler eşliğinde premium TV’ler…
LG GX 65 inç OLED TV
Bu model arka aydınlatma gerektirmeyen benzersiz OLED görüntü teknolojisini minimalist bir tarzla birlikte sunuyor. Bu tarzla, televizyonun görüntü kalitesinin ultra ince bir forma entegre edilmesi sağlanıyor. Yeni seride bulunan 65 inç’lik modelin sadece 20 mm inceliğinde olduğunun altını çizmek gerekiyor. Böylelikle TV, galerilerdeki sanat eserleri gibi duvara asılabiliyor. Favorimiz olan 65 inç haricinde 55 ve 77 inç ekran seçenekleri de mevcut.
Yeni 3. nesil α (Alpha) 9 AI İşlemci ile geliyor. Şirketin üçüncü nesil işlemcisi, yeni TV’lerde görüntü ve ses kalitesini daha da artırmak için ek işlem gücü ve gelişmiş derin öğrenme algoritmaları kullanıyor ve bir önceki versiyonun özelliklerini katlayarak devam ettiriyor. 3. Jenerasyon α9 işlemci, geliştirilen yeni özelliklerle izleyicilerin filmleri, spor karşılaşmaları, oyunları ve diğer içerik türlerini daha gerçekçi bir şekilde izlemelerini sağlıyor. Ek olarak yüksek kaliteli ses ve gecikmesiz performans için eARC ve ALLM gibi en yeni HDMI özelliklerini destekliyor.
Samsung UE-65RU7090
4K UHD’nın sunduğu geniş izleme açısı, TV’nin incecik kenar şeritleri sebebiyle daha da genişlemekte. Miracast ve Bluetooth ile kablosuz bağlantı sağlayabilir, ayrıca DLNA tarayıcısı sayesinde de kablosuz veri aktarımı gerçekleştirebilirsiniz. 49″, 55″ ve 65″ seçenekleriyle tasarlanan ekrandaki Nano Cell Color teknolojisi, renk doğruluğunun en yüksek düzeyde olmasını sağlamakta.
4 adet HDMI, 2 tane USB girişiyle tüm cihazlarınızı televizyona bağlamanız mümkün. Ses ve görüntü performansının yanı sıra LG’nin bu modelindeki en çarpıcı özelliklerden biri de, doğal dil işleme ve ses tanıma becerisi olan yapay zeka teknolojisi. Böylece sesli komutlarla kanal değiştirebilir, televizyonun ne zaman kapanacağını ayarlayabilirsiniz.
Panasonic TX-65HZ1000B
Panasonic’in en iyi görüntü kalitesine sahip 4K OLED TV modellerinden biri. Aynı zamanda ses gücüyle öne çıkıyor. 3D Dolby Atmos veya Vision uyumluluğu var. Bu kusursuz görüntü kalitesi, Dolby Atmos ses sistemi ile bir araya geldiğinde insanın kendisini bir sinema salonunda hissetmemesi elde değil. Hatta kendinizi filmin tam merkezinde bulabilirsiniz.
Master HDR, HDR 10+, 1000Hz, çeşitli modlar ve çok düşük enerji tüketimi diğer çarpıcı detayları. 65 inç TV, sofistike tasarımıyla da iddialı. Oyun modu da oldukça başarılı. İnce ve parlatılmış yüzeyi haricinde bu ürüne estetik bir anlam yükleyen başka detaylardan biri de arka kısmındaki kablo kanalları. Böylece bütün kabloları bu kanalların içerisine yerleştirip kablo kalabalığından kurtulabilirsiniz.
Philips OLED+ 934 TV
En iyi görüntü kalitesi için OLED+ teknolojisi ile gelen yeni Philips OLED+ 934 TV, zarif tasarımda çıtayı arşa çıkarıyor. Dolby Vision Atmos teknolojisi ile gelmesinin yanı sıra İngiliz Bowers & Wilkins tarafından geliştirilmiş entegre hoparlörleri beraberinde getiriyor. Bu İngiliz, tam anlamıyla sıra dışı, örneğin Jaguar marka otomobillerin ses sistemlerini de geliştiriyor. Çarpıcı görüntü ve ses teknolojilerine ek olarak Philips OLED+ 934 TV, birçok otorite tarafından tasarımı ile ödüle layık görülmüş bir ürün. Tek dezavantajı ise elbette yüksek fiyat etiketi.
Sony A8F/AF8 OLED
Görüntü işleme hızı ve kalitesi rakiplerine kıyasla daha başarılı olan Sony A8F/AF8 OLED, mükemmel fotoğraf kalitesi ile öne çıkıyor. Üstün hareket kontrol kabiliyeti sayesinde OLED’de canlı renklerin ve akıcı kontrastın tadını çıkarmanızı sağlıyor. Ses sistemi de tam puan alan Sony A8F/AF8 OLED’in eksiklerinden biri işletim sisteminin ara sıra çöktüğüne dair şikayetler. Aynı zamanda HDR parlaklığında da rakiplerine kıyasla yetersiz kalabiliyor.
B&O BeoVision Horizon
Bütçeleri çılgın seviyelere çıkaralım mı? Bu 100 bin TL üzeri fiyatlı 4K çözünürlük sunan 65 inç ekranlı modelde tasarım baş döndürücü. Oturma açınıza göre kendisini konumlayabilen hareketli alt panele ve ekrana oturan ultra güçlü ses çıkarma özelliğine sahip hoparlöre sahip. Her ne kadar duvara monte etme opsiyonu olsa da, TV yere konmak için tasarlanmış (TV masasından bağımsız kılınan bir cihaz). LG ile işbirliği ile geliştirilen model mükemmel bir OLED görüntü kalitesi sunuyor.
Hangi çözünürlük, hangi ekran boyutu?
Burada önemli olan bir başka nokta ise ekran çözünürlüğüdür. Bu terim, Televizyon ekranındaki görüntüyü meydana getiren parçacık (piksel) miktarını simgelemektedir ve bu oran ne kadar yüksek olursa, gerçeklik de o derece artacaktır. Bir televizyonun teknik özellikleri listesinde karşılaştığımız 4K UHD (2160 piksel), Full HD (1080 piksel) ve HD (720 piksel) kavramları, o televizyonun çözünürlük seviyesini ifade eder. Hangi televizyonun alınacağına karar verilirken, televizyonun koyulacağı odanın büyüklüğü de dikkate alınmalıdır. Yatak odasında veya mutfakta kullanılacak ise, 32 inç (81 ekran), 23 inç (58 ekran) veya 19 inç (49 ekran) sizin için idealdir.
Bundan 20 sene önce bir televizyon almaya kalkışsaydınız Atari’nin bağlanabileceği scart girişine sahip olması yeterliydi. Artık değil…
Android OS yüklü bir TV mi satın alacaksınız? İşte 4 muhteşem ipucu
1- Evrensel kumanda kurulumu yapın
Kumandadan “Home” tuşuna (Ev resimli tuş) basılır ve “Kaynak” üzerine gelinir. Evrensel kumanda kurulumuna giriş sağlanır ve başla seçilir.
2- Televizyonun resim boyutunu değiştirin
Resim boyutunu değiştirerek daha iyi bir görüntü deneyimi yaşayabilirsiniz. Televizyon kumandası üzerinde bulunan Menü (Home) tuşuna basın, açılan ekranda Ayarlar’ a giriş yapın. Görüntü’ ye giriş yapın. Resim Boyutu Ayarları’na okeyleyin. Ayarlamak istediğiniz resim boyutunu seçin. Hepsi bu.
3- İnternet’i (Tarayıcı) ana ekrana eklemek
İnternet tarayıcısını ana ekrana eklemek, çoğu kullanıcının rutin aramalar için akıllı telefon ya da bilgisayarından bağımsız bir yol keşfetmesi ile eşdeğerdir. Bu sayede daha geniş ekranda ilgili sonuçları görebilirsiniz. Televizyon kumandası üzerinde bulunan Menü (Home) tuşuna basın ardından APPS’egiriş yapın. Açılan APPS ekranın sağ üst köşesinde bulunan Ayarlar’ a giriş yapın. İnternet uygulaması üzerine gelin ve Ana ekran a Ekle’ yi seçin. Uygulamayı istenilen sıraya getirip okeyeyin.
4- Daha sessiz bir kumandaya hazır mısın?
Kumandadan işlem yaparken ses mi geliyor, Bu özelliği kolayca kapatabilirsiniz. Genellikle kumandanın Home tuşuna (Ev resimli tuş) basılarak Ayarlar’a Giriş Sağlanır. Ses menüsüne giriş sağlanır. Uzman ayarları menüsüne giriş yapılır. Uzman ayarları içerisinde “Ses Geri Bildirimi” bulunur. Ses geri bildirimi “Kapalı” seçilir veya istenilen ses seviyesi seçilir.
Değişim ve dönüşüm devam ediyor…
Teknoloji hızı arttı. SD’den HD kalitesine ulaşmak 40 yıl sürdü, HD’den 4K’ya gelmek ise 20 yıl. Göstergeler 10 yıl içinde işlerin çok daha yoğun şekilde değişeceğini, gözün görebileceğinin en iyisinin huzurlarımıza çıkacağına dair kuvvetli işaretlerle dolu.
Teknolojiyi izlemeye devam edin…
Dijital yaşamın olmazsa olmazı
İstatistiksel verileri göz önünde bulundurursak Türkiye’de günlük TV izleme süresinin yaklaşık 3 saat olduğu söylenebilir. Elbette bu, sadece geleneksel TV yayınlarının izleyicileriyle yapılmış bir ölçümün neticesi. Halbuki televizyon bugün yalnızca ulusal yayınları izlemenizi sağlayan basit bir araç olmayıp, teknolojinin yıllar içinde ne denli geliştiğini gözler önüne seren gelişmiş fonksiyonlarla doludur.
Örneğin, televizyon sayesinde yayınların içeriğini ve zamanını kendiniz belirleyebilir, bunları dilediğinizde durdurabilir ve sonra tekrar başlatarak izleyebilirsiniz; hatta baştan değil, kaldığınız yerden! Diğer yandan sadece izlemekle yetinmeyip, gerçeğiyle rekabet eden görüntü ve ses kalitesi yardımıyla neredeyse kendinizi izlediğiniz yapımın içinde bulabilirsiniz. İşte televizyon, bu denli zengin bir eğlence, haberleşme ve iletişim imkanları sunuyor.
Televizyon satın alırken bunlara dikkat!
Bundan 20 sene önce bir televizyon almaya kalkışsaydınız Atari’nin bağlanabileceği scart girişine sahip olması yeterliydi. Halbuki artık standart TV izleyicisinin dahi seçimlerine yön veren çözünürlük, ekran boyutu, ses kalitesi, pratik arayüz, renklerin canlılığı ve benzeri çok sayıda kıstas ile karşılaşmaktayız.
Bir televizyon almaya karar verirseniz tercihinize yön verecek en büyük etkenin, kullanım alışkanlıklarınız olması gerekir. Mesela televizyonu yalnızca dizi, film vb. izlemek amacıyla kullanmakta iseniz, iyi bir görüntü ve ses kalitesine sahip standart bir televizyon beklentilerinizi karşılayacaktır.
Fakat lineer yayınlar haricinde daha fazla film, daha fazla dizi alternatifiniz olmasını arzu ediyorsanız tercihinizi akıllı televizyonlardan yana kullanmalısınız. Ardından yapmanız gereken şey ise, bütçenizin ne kadarını bu ürüne harcayabileceğinize karar vermek olacaktır.
Her televizyonun teknolojisi, farklı oranda enerji tüketimi gerektirmektedir. İhtiyaçlarınız ve bütçeniz doğrultusunda satın alabileceğiniz en kaliteli ürünlerden birini seçmeden evvel, son olarak enerji sarfiyatlarını karşılaştırmanız faydalı olacaktır. Mesela, LED TV’ler LCD TV’lerden daha düşük enerji tüketmektedir. Nitekim televizyonun elektrik tasarrufuna yapacağı katkı, ona harcadığınız fiyatın yanına bile yaklaşmıyorsa, doğrusu bütçenizi zorlamanızın bir manası yok.
OLED mi QLED mi?
Görüntü kalitesinin, en yüksek düzeyde olduğu bir TV almayı planlıyorsanız; QLED görüntü teknolojisiyle çalışan TV’lerden birini veya OLED ile geliştirilmiş TV’leri seçmelisiniz. Bilhassa koyu renk tonlarında oldukça gerçeğe yakın, canlı ve net bir görüntü sunan bu TV’ler, ne yazık ki yüksek maliyetlere sahip. Ekran boyutu 49 inç ile 75 inç arasında değişmekte olup, çok sayıda farklı ekstra özelliği de bünyesinde bulunduran OLED ve QLED TV’ler’in başlangıç fiyatı 5.000 TL’dir. Tabii modeller değiştikçe fiyat da artmakta ve on binlerce TL’ye kadar çıkmaktadır.