2020: kötü yıl, iyi cihazlar

Büyük teknoloji, 2020 yılında tüketici teknolojisinde nesilsel değişiklikler vaat etti. 2020’de aldığımız yeni Mac’ler ve yeni oyun donanımı, bilgi işlemde gerçekten gözle görülür derecede farklı ve daha iyi dönemler başlattı. “Bilgi işlem çağları” gibi görkemli ifadeler kullanmaktan hoşlanmıyoruz, ancak bunu ifade etmenin gerçekten başka bir yolu yok. Apple, Nvidia, Microsoft, Sony ve AMD aslında abartılı iddialarını dile getirdi. Genelde böyle olmaz. Biraz şaşırtıcı.

Yani evet, bu yılın küçük elektronik aletlerinde olağan hit ve ıskalar vardı. Ancak farklı olan, hitlerin gişe rekorları kırmasıydı.

Xiaomi MIUI 12.5 güncellemesi alacak telefonlar

APPLE M1 ÇİPİ

En büyük yıldız, Apple’ın yeni dizüstü bilgisayarlarındaki M1 çipi ve Mac Mini olmalı. Neredeyse MacBook Air’e mükemmel bir puan aldı. Normalde bir işlemci geçişi, yıllarca süren uygulama uyumsuzluğu sorunları anlamına gelir. Ancak çalışmayan uygulamaları bulmak için tuhaf uç durumlara gitmeniz gerekir. Normalde, eski çipler için tasarlanmış uygulamalar yavaş çalışır. Ancak bazı durumlarda M1’de daha hızlı çalışırlar. Normalde hız iyileştirmeleri ve pil iyileştirmeleri tek yüzdelik puanlarla ölçülür. Ancak bu dizüstü bilgisayarlar şaşırtıcı derecede hızlıdır ve sonsuza kadar dayanır.

Bunun ne kadar önemli olduğunu ifade etmek zor. Gerçek olamayacak kadar iyi göründükleri için test sonuçlarını birden fazla kez iki ve üç kez kontrol etmek gerekirdi. Windows PC’lerin nasıl yanıt vereceğini bilmiyorum. Şimdiye kadar, Windows on Arm’da çalışan taklit edilmiş uygulamalar yavaş ve hatalıydı. Intel tabanlı makinelerin ise M1’in pil ömrüne uyması pek olası değil. Tüm bilgisayar endüstrisinin çapalaması için zorlu bir mücadele olacak.

4K, HDR VE YÜKSEK YENİLEME HIZLARI

Sonra, hepsi aynı anda inmiş gibi görünen ve herhangi bir perakende sitesinde bulunması imkansız gibi görünen yeni oyun donanımı listesi var. Bu yıldan önce, 4K, HDR ve yüksek yenileme hızlarının hepsini aynı anda elde etmek en iyi ihtimalle zorlayıcı bir hedefti. 2020’den sonra, bilgisayar veya konsolda erişilebilir hale gelir (donanımı stokta bulup satın alabileceğinizi varsayarsak).

Hem Nvidia hem de AMD’nin yeni grafik kartları, oyuncuların genellikle grafik ayarlarında yapmak zorunda oldukları değiş tokuşları zorlar. Microsoft’un Xbox Series X ve S’inde yeni nesil lansman başlıkları bulunmamakla birlikte yetkin bir şekilde ve sessizce mevcut oyunların daha hızlı çalışmasını ve daha iyi görünmesini sağlamıştır. Ayrıca Microsoft’un Game Pass Ultimate abonelik hizmetiyle gelecek için tonlarca potansiyele sahipler.

2020 YILININ EN BEKLENENİ PLAYSTATION 5

Öte yandan Playstation 5, gerçekten yeni ve ilgi çekici deneyimler sunan yeni bir denetleyiciye sahip olarak hepimizi şaşırttı. Yaptıklarına hayranlık duymak ve direnci tetiklemek garip görünüyor. Ancak farkı gerçekten hissedebilirsiniz. PS5’in konsol olarak temelleri de güçlüdür. Elbette tasarım kutuplaştırıcı olmaya devam etse de.

Bir bütün olarak ele alındığında, yeni PC grafik kartları ve yeni konsollar gerçekten de bir dizi yeni nesil oyun deneyiminin başlangıcını temsil ediyor. Ve son kez büyük bir konsol yenilememizin aksine, hiçbiri kapıdan önemli ölçüde çıkmış gibi görünmüyordu.

2020 YILI TELEFONLARI

2020 yılının telefonları da harikaydı. Bin yıl önce olduğu için hatırlamak zor. Ancak Samsung’un Galaxy S20 serisi Mart ayında ilk amiral gemisi 5G telefonlar olarak piyasaya sürüldü. Samsung’un yaptığı her şeyin sessiz olduğunu söylemek tuhaf ama S20 ve S20 plus sessizce bu yıl en iyi Android telefonlar oldu.

5G BAĞLANTILI TELEFONLAR

5G, sonuç vermeyen bir “yeni nesil” yapma konusundaki en açık iddia oldu. Özellikle ABD’de 5G, ilk etapta sinyal bulabilenler için 4G’den yalnızca biraz daha iyidir. Öyle olsa bile, 5G dönemini başlatması amaçlanan telefonlar harikaydı. 5G’ye sahip oldukları için değil, sadece iyi yapılmış oldukları için.

IPHONE 12

Yeni iPhone’lar da harikaydı ve “5G artık gerçek” iddiasıyla birlikte piyasaya sürüldü. Ancak Samsung’un telefonlarında olduğu gibi, iPhone 12 serisi 5G’ye rağmen harika, bundan dolayı değil. Özellikle iPhone 12 mini, nihayet iPhone 5S’den bu yana her şeyin çok büyük olduğunu hissedenler için birinci sınıf bir telefon sundu.

SAMSUNG GALAXY Z FOLD 2

Cehennem, Samsung Galaxy Z Fold 2 nihayet orijinalin verdiği sözü tuttu. Overpriced ve blingy? Evet. Ama aynı zamanda katlanabilen gerçekten iyi bir tablet. Adını vermeyeceğim (ben değilim) en az bir Verge editörü tanıyorum ve bir tane satın alan ve onu seven.

Bir de yeni nesil bir şey olduğunu iddia etmeyen ama yine de iyi olan araçlar var. Asus ROG G14 Zephyrus oyun dizüstü bilgisayarı; GoPro Hero 9; DJI’nin Mini 2 drone’u OcuSync kablosuza kavuşuyor. Yeni Ronan gimballeri yerleşik odak tekerlekleri alıyor. Nintendo’nun Mario Kart Live Home Circuit uzaktan kumandalı AR arabaları; VanMoof S3 e-bisiklet; Sony’nin WH-1000XM4 kulaklıkları; ve Dell’in en yeni XPS 13 2’si 1 arada bilgisayarı. Amazon Echo ve Nest Audio gibi akıllı hoparlörler bile seslerini önemli ölçüde iyileştirirken, Apple sonunda HomePod mini ile makul bir fiyat noktasına ulaştı.

Keşke size bu yılki iyi cihaz dalgasını tutarlı bir eğilime neyin bağladığını söyleyebilseydik. Bunlardan herhangi birini salgınla ilişkilendirmek doğru olmaz. Burada bahsedilen her şeyin teslim süreleri, kilitlenmeden çok önce geliştirmeye başlayacakları şekildedir. Kesinlikle “yeni nesil” ürünleri açıklamaya layık hissettirmek için bir çaba vardı. Ancak bunun her şeyi açıkladığını düşünmüyoruz.

Dürüst olursak, bunun sadece şans olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda bir grup teknoloji olgunlaştı. Bir grup şirket onlarla bir şeyler yapmaya hazır hale geldi. Pek çok şeyin öngörülebilir şekilde kötü gittiği bir yılda, bu küçük şeyin tahmin edilemeyecek kadar güzel olması güzel. Aletler iyiydi.

Exit mobile version