2019’a Damgasını Vuran 19 Bilim-Teknoloji Olayı

1- Intel 28 çekirdekli işlemcisini tanıttı

Intel, iş dünyasının yükünü omuzlarına alacak en güçlü iş istasyonu işlemcisi Xeon W-3175X’i tanıttı. 3D film sanayisi başta olmak üzere tüm ağır dijital üretimlerle başa çıkmak için sunulan 28 çekirdekli işlemci aynı zamanda 3.1 GHz işlemci hızı, 4.3 GHz tek çekirdekli Turbo boost ve 38.5MB L3 kaşeye sahip.

2- Kuantum üstünlüğü çağına ilk adım 

Google ve Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı tarafından başı çekilen araştırmada, bilim insanları bilgisayar biliminde dönüm noktası kabul edilen kuantum üstünlüğüne eriştiklerini duyurdu. Google, geliştirilen yeni nesil kuantum işlemci ile yeryüzündeki en güçlü süperbilgisayarın 10,000 yılda yapabileceği hesaplamayı sadece üç dakikadan biraz daha uzun sürede tamamladıklarını savundu. Elde edilen başarı, kuantum işlemcilerin mevcut süperbilgisayar işlemcilerine oranla 1,5 trilyon kat daha hızlı işlem yapabilmesine kapı aralayacak.

3- MIT en karanlık siyahtan bile karanlık materyal üretti 

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), her türlü maddeyi gözün göremeyeceği kadar siyaha çeviren en karanlık maddeyi ürettiklerini açıkladı. “En karanlığın mühendisliğine doğru atılan yeni bir adım” olarak kabul edilen materyal, ışığın yüzde 99.995’ini emiyor. Öncesinde, en karanlık materyal olarak bilinen Vantablack ışığın yüzde 99.665’ini emebiliyordu. Bilim insanları, ultra karanlık pigmentlerin ileride uzay-havacılık sanayisinde önemli atılımlara kapı aralamasını bekliyor.

4- İlk kez bir organ drone ile hastaya ulaştırıldı

Geleceğin en önemli teknolojilerinden birini temsil eden drone’lar, ABD’de yapılan ilk başarılı deneyde bir hastanın hayatını kurtardı. Maryland Üniversitesi havacılık ve uzay mühendislerinin başını çektiği operasyonda, Baltimore kentinde yer alan Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne drone ile böbrek ulaştırıldı. 44 yaşındaki hastanın birkaç gün sonra taburcu edildiği hastanenin doktorları, drone ile organ taşımacılığının helikopter ve uçak ile taşınma zorunluluğu ortadan kaldırarak sayısız hayat kurtaracağını belirtti.

5- İnsan-beyin arayüzüne ilk adım: Neuralink 

Elon Musk’in kurucusu olduğu Neuralink firması, ultra yüksek bant genişliğine sahip beyin-bilgisayar arayüzüne dair ilk bilgileri sundu. Beyne nakledilecek mikroskobik lifler ile beyin-makine arayüzü oluşturmayı amaçlayan Neuralink, böylece nöronlar ile dış dünya arasında geri bildirin ilişkisi kurmayı başarabilecek. Gelecekte insana üstün zeka kazandırmayı amaçlayan bir teknolojiyi temsil eden Neuralink, ilk aşamada beyin hastalıklarının tedavisini ve beynin korunarak geliştirilmesini hedefliyor.

6- Çin’de rekor mesafeden beyin ameliyatı yapıldı 

Mobil dünyanın 2020’de tanık olacağı en büyük gelişme olacak 5G ile yapılan deneyde, Çinli bilim insanları 3,000 km ötedeki bir Parkinson hastasına beyin ameliyatı uyguladı. Çin PLA Genel Hastanesi, China Mobile ve Huawei iş. birliğiyle gerçekleştirilen ameliyat, Pekin’deki yatalak hastaya Hainan eyaletinde yer alan doktorlar tarafından yapıldı. Doktorların bilgisayar üzerinden beyne implant yerleştirdikleri üç saatlik ameliyat, 5G teknolojisi sayesinde minimum gecikme süreleriyle gerçekleştirildi.

7- Adından söz ettiren ilk katlanabilir telefon görücüye çıktı 

Samsung, mobil cihaz dünyasının yıllardır merakla beklediği bir teknolojinin öncüsü olarak ilk katlanabilir telefonu Galaxy Fold’u görücüye çıkardı. Mobil cihazlara yeni bir kategori ekleyen Galaxy Fold, hem akıllı telefon hem de tablet olarak kullanılabiliyor. Katlanmış hali ile akıllı telefon özelliklerini başarıyla sunan Galaxy Fold, yeni nesil mobil içerikler arasında yer alan sunumlar, film deneyimi ve artırılmış gerçeklik (AR) işlevleri için geniş ekran deneyimi sunuyor.

8- Samsung bilinen en hızlı işlemciyi sundu 

Mobil cihaz alanında sadece katlanabilir telefon ile yetinmeyen Samsung, 2019’da dünyanın ilk 512GB akıllı telefon işlemcisini de sundu. Evrensel Flash Bellek (eUFS) 3.0 içeren işlemci, Samsung’un yeni nesil telefonlarında kullanılacak. İşlemci ile mobil cihazların sahip olacağı okuma ve yazma hızlarının sırasıyla saniyede 2,100MB ve saniyede 410MB olacak.

9-  iPhone yeni amiral gemilerini tanıttı 

iPhone, mobil cihaz kategorisinde bir ilke imza atarak dünyanın üç lense sahip ilk akıllı telefon ve phablet’lerini görücüye çıkardı. iPhone 11 serisinin devlerini temsil eden iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max, A13 Bionic işlemcisi ile üstün performansa eriştiği gibi ön ve arka kameraları ile eş zamanlı 4K çekim yapabilen eşsiz “FilMic Pro” kamera moduna sahip. Deep Fusion ve Super Res Zoom gibi ek görüntü kalite eklentilerine sahip iPhone 11 Pro serisi, A12 işlemcili geçmiş modellere oranla %20 daha hızlı şarj oluyor.

10- Google’dan yeni oyun hizmeti: Stadia

Google, video oyun alanındaki en büyük yatırımlarından birini yaparak Stadia hizmetini sundu. Bir oyun konsolunu ve oyun mağazasını temsil etmeyen Stadia, video oyunları sunucularında çalıştırarak oyun severlerin erişimine sunacak. Oyun severlerin hiçbir donanım almasını gerektirmeyecek Stadia, Chromebook, Chromecast ve Pixel cihazları aracılığıyla kullanılabilecek. Chrome tarayıcısı ile her türlü PC’de kullanılabilen Stadia, aynı zamanda PS4, Xbox ve Nintendo Switch ile uyumlu.

11- İnternet-uydu ağı Starlink ilk uydularını gönderdi 

SpaceX, yaklaşık 12,000 küp uydudan oluşması beklenen uydu-internet ağı Starlink’in ilk uydularını başarıyla ateşledi. Özel yüksek hızlı internet erişimi sunan uydulara kıyasla küresel alanda kamuya sunulacak Starlink, yörüngeye ateşlenen demo uyduları Microsat-2a ve Microsat-2b ile resmen hayata geçmiş oldu. Yere yakın mesafede konulacak Starlink uyduları, 2020’li yılların sonunda dünyanın dört bir noktasına miminum gecikme hızı ile internet ulaştırmayı hedefliyor.

12- Dijital dünyanın yeni büyük endişesi: Deepfake 

Makine öğreniminin manipülasyon amazı ile kullanıldığı en gelişmiş yöntem olarak beliren Deepfake, 2019’da sosyal medyanın ana gündeminde yer alan gelişmelerden biri oldu. Görüntü dışında ses, hareket, manzara, hayvanlar dahil birçok ögenin değiştirilebildiği deepfake, üretken çekişmeli ağlar (GAN) teknolojisine dayanıyor. Sosyal medyada kontrol edilemeyen ve birçok uygulama ile kullanılabilen deepfake’in tespiti ve önlenmesi için yapay zekaya dayanan birçok yeni yazılım geliştirilmesi gerekiyor.

13- Sosyal medyanın 2019 çılgınlığı: FaceApp 

Rusya merkezli FaceApp uygulaması 2019’da her gün milyonlarca kişinin fotoğraf yüklediği bir fenomen haline geldi. Yapay zekanın yüz tanıma teknolojisi alanında ne kadar ilerlediğini gözler önüne seren FaceApp, aynı zamanda sosyal medyanın “gizlilik” tanımlarını da gözden geçirmemizi sağladı. FaceApp her ne kadar topladığı fotoğrafların 48 saat içinde silindiğini ileri sürse de lisans atadığı fotoğrafları ileride belli amaçlar için satmaması için de bir sebep bulunmuyor. Nihayetinde, sosyal medya kullanıcıları “bedava kullandıkları uygulamalara para kazandırmak için bir gün satılıyor.” Kısaca bir gün stok görsellerinde yer alabilir, sayısız algoritma deneylerinde kullanılabilirsiniz.

14- Intel grafik kartı sektörüne giriş yapıyor 

Donanım alanındaki en heyecan verici gelişmelerden biri Intel’in Xe grafik kartını resmen denemeye başladığını duyurması oldu. DG1 ve DG2 prototip ekran kartları üzerinde çalıştığını duyuran Intel’in Xe serisi ilk ürününü 2020 ortalarında piyasaya sunması bekleniyor. Bilişim devinin ekran kartını AMD ve Nvidia’ya karşı düşük bütçeli bir video oyun donanımı olarak sunacağı söylentiler arasında.

15- Dünyanın ilk 108 megapiksel akıllı telefonu

iPhone 11 serisi ile gelen 4k üç lens akıllı telefonların ardından kamera teknolojisinde bir diğer atılım Çin merkezli Xiaomi ile gerçekleşti. Çin adıyla CC9 Pro, küresel adıyla da Mi Note 10 olarak sunulan telefon, 108 megapiksel kameraya sahip. Mi Note 10, toplamda beş kameraya sahip. Selfie kamerasının çözünürlüğü 32 megapiksel olan telefonun DxoMark kamera puanlamasında Huawei Mate 30 Pro ile aynı seviyede belirmesi, kalitesinin sadece gösteriş olmadığını kanıtlıyor.

16- GoPro’ya en iyi alternatif yine DJI’dan geldi 

Drone piyasasında egemenliğini ilan eden DJI, bu yıl içinde GoPro’nun göz dolduran yeni aksiyon kameraları Hero 7 Black ve Hero 8’e karşı son derece başarılı bir alternatif sunmayı başardı: Osmo Action. Selfie delileri ve vlogger’lar için özel olarak tasarlanan Osmo Action, ön panelinde LCD ekran bulunduruyor. Doğal yoğunluk (ND) filtreleri ile parlaklık altında çok daha iyi görüntü elde edebilen Osmo Action aynı zamanda rakiplerinden daha ucuz.

17- Akıllı telefon piyasasında yeniden Çin üstünlüğü 

ABD ile Çin arasında yaşanan ticari gerginliğe ve yapılan ambargo tehditlerine rağmen Huawei 2019’un amiral gemisi P30 Pro ile yükselişine devam etti. Metal ve camın bir araya geldiği en göz alıcı tasarım olarak nitelendirilen P30 Pro, “SuperSpectrum” görüntü sensörü ve periskop sistemi ile mobil cihazların kamera rekabetinde kendi eşsiz kozunu ortaya koydu. Telefon benzersiz gece manzaraları çekebildiği gibi 50x zoom özelliği sunan tek model.

18- Kamera rekabetinde bir diğer oyuncu: OnePlus 7 Pro

Çin’den çıkan bir diğer akıllı telefon üreticisi One Plus, 2019’un akıllı telefonlarda rekabet alanını belirleyen kamera teknolojilerinde yenilikler sunan bir diğer marka oldu. OnePlus 7 Pro çerçeveden arınmış 90Hz yenilene hızına sahip canlı ekranının yanı sıra, arka panelinde üç lens sistemi bulunduruyor. Geniş, ultra geniş ve telefoto olmak üzere kullanılan lensler ek olarak bir de telefonun tepesinden fırlayan türünün ilk örneği selfie kamerası da mevcut.

19- Oculus Quest 

Mobil teknolojiler ve yazılım alanında gelişmelerin öne çıktığı 2019’da donanım piyasasının dikkat çeken ürünlerinden biri Oculus Quest sanal gerçeklik (VR) başlıkları oldu. PC veya akıllı telefonlardan bağımsız olarak kafa hareketlerini minimum gecikme süresi ile takip edebilen Oculus Quest, VR video oyun alanındaki dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Quest, önümüzdeki yıldan itibaren video oyun piyasasını ele geçirmeye başlayan yeni donanım olabilir.


2019’da özellikle donanım alanında birçok yeni ürün ve atılımla karşılaşıldı.

Exit mobile version