Asus, 2009 yılında arayışına başladığı, kompakt, ince ve kolay taşınabilir laptopunu Zenbook adı altında ilk olarak 2011 yılında Computex Fuarı’nda kullanıcıları ile buluşturdu. Asus’un Zenbook serisindeki tüm laptopların uymasını istediği kompakt, ince ve gerçek taşınabilirlik temel özellikleriyle birlikte, yönetici Jonney Shih de seriye zen felsefesinin ilkelerini yansıttığı için Zenbook adını veriyor. Baş tasarımcı Loewy Chen ise, serinin hatlarını elmas kesim tekniği ile incelterek, laptopun açık halde yandan bakıldığında lüks bir saatin akrep ve yelkovanını andırmasını sağlayarak günümüzdeki 15.6”-13.3” tüm Zenbook ailesini bugünkü görünüşüne getirmiş.
Asus ZenBook 13 OLED UM325 Laptop Teknik Özellikleri:
- Boyut: 13.3 İnç
- Panel Tipi: OLED
- Çözünürlük: 1920×1080 Piksel
- İşlemci: AMD Ryzen 5 5500U
- Ekran Kartı: AMD Radeon Graphics
- Bellke: 16 GB
- Depolama: 512 GB (SSD)
İncelemesini yaptığımız ZenBook 13 OLED UM325’de seyahat arkadaşınız olmaya dünden hazır bir Zenbook üyesi. Zira 13.3” ekranı %88 ekran/gövde oranı ve ona eşlik eden ince nano kenarları ile sadece 13.9mm kalınlıkta ve 1.14kg ağırlıkta. Bu özellikleri ile dünyanın en ince OLED AMD dizüstü bilgisayarını yanınızda taşımak oldukça zahmetsiz olacaktır. Kutusundan çıktığı anda hem kendisi hem de cep telefonu adaptörünü andıran küçük Type-C şarj aleti ile kendisine hayran bıraktıran ZenBook 13 OLED UM325, taşırken size kolaylık olsun diye bir de kutusunda hediye bir kılıf ile geliyor. Batarya süresi olarak yaptığımız testlerde Wi-fi kapalı, %50 parlaklık ve %100 ses açıklığı ile oynatılan 720p video ile 16:05dk süre aldık. Asus’un 16 saatlik laboratuvar verilerini doğruladıktan sonra farklı bir senaryoda daha bilgi vermek ve OLED ekrandan faydalanmak için ZenBook 13 OLED UM325 ile Netflix’te kablosuz ağa bağlı ve %50 parlaklık ile 1080p tam ekran bir şeyler izlerken 6.5W’lik saatlik tüketim ölçtük ve 10 saatten biraz fazla şarj süresi sunduğu ikinci bir batarya testi yaptık. Toplamda 67 Wh ile güçlü bir bataryaya sahip olan model, 65W USB Tip-C PD şarj aleti ile 2 saatte tam şarj olurken, 49 dakikada ise %60 oranında şarj oluyor.
Modelin adına koyacak kadar önemli olan bir diğer bileşen ise elbette OLED ekran. Bir önceki incelememizde ZenBook Flip 13 OLED ile başka bir ZenBook ne Asus’ta ne de diğer markalarda ilk kez görmesek de OLED ekranlı laptopların yaygınlaşması video izlemeyi sevenler için bir nimet. Asus bunu bildiği için ekran koruyucu olarak koyduğu video ile bu şöleni her an size hatırlatıyor. Çünkü bu ekran teknolojisi ile Pantone onaylı, %100 DCI-P3 renk gamutlu ve VESA 500 sertifikalı bir ekrana sahip oluyorsunuz. Gözünüz bu şekilde bayram ederken aynı zamanda %70 daha az mavi ışığa maruz kalmış oluyor ve laptop başında saatler geçirseniz de göz sağlığınız bundan olumsuz etkilenmiyor. Ekrandaki renklerin parlaklığı 422nit parlaklık ile birleşince, dokunmatik olmadığını bilseniz de ekrana dokunup renkleri hissetmek istiyorsunuz. Ekran camının parlak oluşu ise güneş altında biraz rahatsız edici olabiliyor. OLED bir ekrandaki 422nit parlaklık normal bir LCD ekrandaki 550nit parlaklığı denk geliyor ve 250-300nit parlaklığın hemen hemen standart hale geldiği laptop piyasasında bu değerin oldukça hatırı sayılır bir değer olduğunu hatırlatalım.
Kullanım kısmına geçtiğimizde metal kasanın göze çarpan ilk özelliği tam boy klavyeye sahip olması. Özellikle 13.3” bir laptop alıyorsanız tuşlar arasındaki mesafe ve tuş boyları sizin için önemli olmalı. ZenBook 13 OLED UM325 tam boy klavyesi ile oldukça ergonomik bir yazım kolaylığı sunuyor. Yine bir ASUS ürünü bütünleşmiş LED aydınlatmalı sayısal tuş takımına sahip çift işlevli bir dokunmatik yüzey olan ASUS NumberPad 2.0 ile düşünüldüğünde bu boydaki bir laptop için mükemmele yakın bir yazım deneyimi alabileceğinizi söyleyebiliriz.
Cihazın bir tarafında 2 adet USB 3.2 Gen 2 Type-C, tam boy HDMI, diğer tarafında da bir adet USB 3.2 Gen 1 Type-A ve microSD yuvası var. ErgoLift ile ekranı açık konuma getirdiğinizde gövdenin laptopun bulunduğu yüzeyden biraz havaya kalkması ile hem daha ergonomik bir yazım deneyimi hem alt kısımdan daha güçlü hoparlör sesi hem de daha iyi bir ısı dağılımı sağlamış oluyorsunuz. İşlemci olarak AMD Ryzen 7 5800U ultra mobil işlemci kullanan ZenBook 13 OLED UM325’e 16GB ram ve 1TB SSD hafıza eşlik ediyor. WiFi6 ile güncel kablosuz teknolojileri takip eden laptop, çevrimiçi içeriği göz açıp kapayıncaya kadar yüklemenizi sağlıyor.
Laptop, ASUS WiFi Stabilizer ve ASUS WiFi SmartConnect’i içeren ASUS WiFi Master teknolojileri ile daha da iyi hale getirilmiş. WiFi bağlantılarınızda sağlam bir kararlılık için WiFi Stabilizer, kablosuz paraziti filtreler; böylece her zaman mümkün olan en yüksek hızların keyfini çıkarırsınız. WiFi SmartConnect, en iyi WiFi kaynağını otomatik olarak seçiyor; böylece dizüstü bilgisayarınız en iyi WiFi sinyaline ve bilinen mobil erişim noktalarına sorunsuz bir şekilde bağlanıyor. Harman/Kardon ses sistemi ve OLED ekran ile çevrimiçi video izlerken hiç bölünmeden tek şarjla birçok filmi gününüze sığdırabilirsiniz.
MyASUS yazılımı ile cihazın birçok ayarına tek bir menüden ulaşabiliyorsunuz. Performans ve güç, görsel ve işitsel ayarlar, bağlantı ayarları ve giriş aygıtları seçeneklerini özenle açıklanmış bir menüden halletmek, kullanım tipinize göre cihazın pil ve ekran kullanımını önceliklendirmesi birçok kullanıcının hayatını kolaylaştıracaktır.
Artıları:
- OLED 4K ekranı ve %100 DCI-P3 renk gamutu
- İşlemci gücü
- Pil süresi
Eksileri:
- Kulaklık girişinin olmaması
- Ethernet girişinin olmaması (kutudan USB dönüştürücü aparat çıkıyor)
İnceleme: Mustafa Kemal METİN
Yorum Yap