Yeni başlayan birçok içerik oluşturucusu, bir noktadan sonra şu sorunun cevabını merak ediyor: Ne kadar kaliteli içerik oluşturursam oluşturayım, YouTube videolarımı önermiyor, nedeni nedir?
Sorun her ne kadar üç kelime ile ifade edilebilse de nedenini ve çözümünü birkaç kelime ile açıklamak mümkün değil. Bunun sebebi elbette YouTube’un karmaşık algoritmasıdır.
Endişelenmeyin, bu yazıda hem videolarınızın önerilmemesinin sebebini hem de bu sorunu nasıl aşacağınızı sizinle paylaşacağız. Böylece kanalınızın büyümesinin önündeki engeli tespit edip kaldırabileceksiniz.
YouTube’un Videoları Önermemesinin Nedeni Nedir?
YouTube artık küçük YouTube kanallarının da büyümesine yardımcı olmak için onları daha fazla önerme eğilimindedir ama bunun sürekliliğini koruyup korumayacağı videolarınızın performansına bağlıdır.
Videolarınızın önerilmesi şu faktörlere bağlıdır:
- Videonun izlenme süresi
- Videonun ortalama izlenme süresi
- Gösterim tıklama oranı
- Videonun görüntülenme sayısı
İlk ikisi, en önemlisidir. Kanalınızda paylaştığınız videoların izlenme süresi ne kadar yüksek olursa YouTube da videonuzu o kadar çok önerir.
Gösterim tıklama oranı da videonun önerilmesi üzerinde çok önemli rol oynar. Bu, videonuzun gösterimden sonra ne kadar tıklandığını gösteren bir orandır. Ne kadar düşük olursa videonuzun insanlara önerilme olasılığı da o kadar düşük olur.
Videonun ortalama izlenme süresi, YouTube algoritmasının en çok dikkat ettiği husustur. İzleyiciler eğer videonuzu açıp 20 saniye sonra kapatırsa ortalama izlenme süresi inanılmaz düşük olur.
Örneğin videonun uzunluğu 10 dakika, ortalama görüntüleme süresi ise 30 saniye ise bunu epey düşük bir oran olarak kabul edebiliriz. Bu, YouTube’a videonun yeterince ilgi çekici olmadığının sinyalini gönderir. Algoritmanın gözünde bu videonun hiçbir değeri olmaz.
Videonuza tıklama oranının %20-25, ortalama izleme süresininse %60-70 olduğunu varsayalım. Yeni oluşturulmuş bir kanal için inanılmaz oran ancak görüntüleme sayısı düşük (örneğin sadece 50 kişi tıklamış) ise bu bile YouTube’un videonuzu hedef kitlenize ulaştırması için yeterli olmayabilir.
YouTube Videolarımı Önermiyor, Nasıl Çözülür?
- Etkileyici bir thumbnail hazırlayın.
- İyi bir giriş yapın.
- Videolarınızı optimize edin.
- Tutarlı paylaşım yapın.
YouTube algoritmasının nasıl çalıştığını anladığımıza göre şimdi videolarınızın önerilmesini sağlamak için neler yapmanız gerektiğine geçebiliriz.
Bu adımları doğru ve eksiksiz bir şekilde uygulamanız hâlinde YouTube’un videolarınızı daha çok önermeye başladığını göreceksiniz.
Etkileyici Bir Thumbnail Hazırlama
Bir izleyicinin videonuza tıklayıp tıklamayacağının üzerinde thumbnail büyük rol oynar. Küçük resminizin çok güzel olduğunu düşünebilirsiniz ama gösterim sayısının nispeten yüksek olmasına rağmen gösterim başına tıklama oranı %1’in altında ise herkes sizin gibi düşünmüyordur.
Küçük bir örnek: MrBeast, küçük resmi videolarının içeriğinden bile önce tutuyor.
MrBeast şu anda dünyanın en çok abonesi olan YouTube kanalı ama o bile küçük resimlere önem veriyor. Kanalını açıp filtreleme seçeneklerinden ilk yüklenenleri seçin. Büyük bir kısmında basit bir oyun görseli bulunuyor.
Başta görüntüleme sayısı o kadar da yüksek değildi. Bu videoların görüntülenme sayısının artışı özellikle YouTube’da inanılmaz büyüdüğü zamana denk geliyor. Yine de birçok videosunun görüntülenme sayısının hâlâ düşük olduğunu görebilirsiniz.
İyi Bir Giriş Yapma
İlk 5 saniye inanılmaz önemlidir. Bu 5 saniyeyi çok iyi kullanın. İzleyicinin videonun devamını merak etmesini sağlayacak ifadeler kullanın. Ne tür üzerine yoğunlaştığınıza göre yapacağınız giriş de değişir.
Eğitim kanalıysanız iddialı bir giriş yapabilir, kullanıcılara bir şeyler vadedebilirsiniz. Eğlence kanalıysanız videonun ilerleyen kısımlarında görecekleri en ilgi çekici kısmı koyabilirsiniz.
Videoları Optimize Etme
Videonuzun başlığını, açıklamasını ve etiketleri içeriğine göre optimize etmelisiniz. Kullanıcıların YouTube’da aratabileceği ifadeler kullanmalısınız. Örneğin YouTube’un algoritmasının nasıl çalıştığını anlattığınız bir video yayınlayacaksanız başlıkta “YouTube algoritması nasıl çalışır?” sorusunu mutlaka geçirin.
Başlıktaki kural, açıklama için de geçerlidir. Her videoda aynı açıklamayı kullanmak yerine video hakkında bilgi verin. Etiketlerin ise artık eskisi gibi önemi kalmadığı söylenebilir ama yeni açılan kanallarda kullanılmasında fayda var ama rastgele etiket kullanmamaya özen gösterin.
Tutarlı Paylaşım Yapma
YouTube videolarımı önermiyor diyenlerin yaptığı en büyük hata, bir video paylaşıp geri çekilmektir. Platformun algoritması, bu tür davranışları sevmez. Bir içerik takvimi oluşturmalısınız. Örneğin her hafta çarşamba günü belirli bir saatte paylaşım yapabilirsiniz. Fazla zamanınız varsa haftada iki ya da üç gün de video paylaşabilirsiniz.
Yapmamanız gereken şey, ilk hafta her gün video paylaşıp ikinci hafta hiçbir şey paylaşmamaktır. Bunu yaptığınızda YouTube’un dikkatinden kaçarsınız ve videolarınız önerilmemeye başlanır.