YouTube Videolardan Beğenmeme Sayısını Kaldırıyor

YouTube, videolardaki beğenmeme sayısını kullanıcılardan gizledi.

Dünyanın en çok ziyaret edilen video izleme sitesi Youtube,  kritik bir karar aldı.

YouTube, platformdaki tüm videolarda beğenmeme sayılarını kullanıcılardan gizleyecek.  Sayılar sadece içerik üreticiler tarafından görünecek.

Beğenmeme Sayısı Görünmeyecek

Video izleme platformu YouTube, beğenmeme, yani dislike sayılarını kaldırma kararı aldı. Ancak beğenmeme düğmesi kaldırılmadı. İçerik oluşturan kullanıcılar, videolarının beğenilmeme sayısını görmeye devam edecek.

YouTube araştırmacıları ise, videoların beğenmeme sayısı görünmediğinde izleyicilerin beğenmeme sayısını artırmak isteğinin daha düşük olduğunu ifade etti.

Beğenmeme  Tuşu kalkmıyor

Şirketin bu hamleyi yapmasındaki başlıca etken ise beğenmeme saldırıları ve tacizi önlemek. Ancak bu platforma içerik üreten kullanıcıları kapsamayacak. İçerik oluşturucular YouTube Studio’da, videolarındaki beğenmeme sayısını takip edecek.

YouTube’un aldığı bu karar, beğenmeme sayısında yaptığı bir denemeden sonra resmiyet kazandı. Şirket bu denemeyle saldırılarda azalma olduğunu fark ederek alınan kararın doğru olduğunu saptadı. Bugüne kadar izleyiciler beğenme ve beğenmeme tuşlarının kaç kez kullanıldığını görebiliyorlardı. Bu durumun, izleyicilerin bir videoyu izleyip izlememe kararlarını da etkilediği görüldü.

YouTube, ‘ Deney sırasında bazılarınızın bir videoyu izleyip izlememeye karar vermek için herkese açık beğenmeme sayısını kullandığını gördük. Bu karara katılmayabileceğinizi biliyoruz, ancak bunun platform için yapılması gereken doğru şey olduğuna inanıyoruz’ diyerek paltforma bu yeniliğin geleceğini doğrulamış oldu.

Rewind Videosu mu Buna Neden Oldu?

Şirketin bu kararı almasında kendi tarihi ile ilgili yaşadığı bir olay ile ilgili olması muhtemel. YouTube, her yılın sonunda o yıla ait trendlerin ve önemli videoların yer aldığı bir Rewind adlı video paylaşıyordu. Ancak 2018 yılında paylaştığı videonun sitede en çok beğenilmeyen videolar arasına girmesiyle Rewind videolarını kaldırmıştı. 2018 yılına ait olan Rewind videosu. 3 milyon beğenme, 19 milyon beğenmeme sayısına sahipti. Bunun yanında beğenmeme sayısının kalkmasıyla izleyicileri bilgilendirici gibi görünen reklamları izlemek gibi durumlara davet edeceği de tartışılıyor.

Küçük kanalları korumak isteyen şirketin daha farklı yeniliklere de imza atması olası. Bunladan birisi videonun neden beğenilmediğinin belirtilmesi. Bununla birlikte videonun belli bir parçası izlenmeden beğenmeme tuşuna basılmaması da gündemde.

Şirketin aldığı yeni karar, bu haftadan itibaren platforma kullanılmaya başlıyor. Böylece Video içerik üreticilerinin kendilerini daha güvenli bir şekilde fikirlerini ifade etmesi için ortam yaratılacak.

Exit mobile version