YouTube Telifsiz Videolar Nasıl Bulunur?

YouTube telifsiz videolar bulmakta zorlananlar, bu süreci kolaylaştıracak rehberdeki birkaç basit adımı incelemek isteyebilirsiniz.

YouTube Telifsiz Videolar Nasıl Bulunur?

YouTube telifsiz videolar ya da başka bir deyişle telif hakkına tabi olmayan, belirli koşullar çerçevesinde kullanıma açık olan videoları bulmanıza yardımcı olacak bir filtreleme özelliğine sahiptir.

İnternet kullanıcıları, video paylaşım platformu üzerinden arama yaparken platformun sunduğu filtreleme özelliğinden yararlanarak telif hakkı sahibinin belirli amaçlar doğrultusunda kullanılmasına izin verdiği videolara ulaşabilirsiniz.

YouTube Telifsiz Videolar Bulma Adımları

Video paylaşım platformunda yer alan, telif hakkına tabi olmayan, kullanıma açık videoları bulmak için “CC” (Creative Commons) lisansına sahip videoları filtrelemek gerekiyor.

Bu filtrelemenin ardından sıralanan sonuçların tamamının kullanıma açık olmama ihtimalini göz önünde bulundurmayı da unutmayın. Bazı videolar, CC lisansına sahip olsa bile telif hakkının videoyu yayımlayan kişide olmaması durumunda kullanılamaz.

YouTube’da telif hakkı ile korunmayan videoları bulmak için en iyi yol, CC filtrelemesinin ardından sıralanan videoların açıklamasını kontrol etmektir. Videonun açıklama kısmında eğer videonun Creative Commons lisansı altında kullanılabileceğine dair bir ibare yer alıyorsa video muhtemelen herkes tarafından kullanılabilen bir videodur.

Tabii, video üzerinde yapılacak düzenlemelerle ilgili birtakım sınırlamalar söz konusu olabilir. Bunları tüm ayrıntıları ile alıp değerlendirmek, telif hakkına ilişkin bir sorun yaşamamak adına atılabilecek en iyi adımlardan biri olacaktır. Bunlara ek olarak videonun sahibi ile iletişime geçmek gibi bir seçeneğiniz de vardır.

Creative Commons Lisansı Nedir?

Creative Commons Lisansı , telif hakkı içeren bir eserin ücretsiz olarak kullanılmasına imkân sunan bir lisanstır. Bir eser üzerinde hak sahibi olan kişi eğer eserinin dağıtılmasına izin veriyorsa CC lisansını tercih edebilir.

CC lisansının çeşitli türleri vardır. Örneğin bir türünde eser ancak sahibine atıfta bulunarak dağıtılabilir. Bir diğerinde ise eser sadece ticari olmayan bir amaç doğrultusunda kullanılabilir.

Bu lisans büyük bir çoğunlukla eserinin daha hızlı bir şekilde yayılmasını sağlamak, içerik üreticilerine destek olmak isteyen sanatçılar, yazarlar, fotoğrafçılar, müzisyenler ve yayıncılar kullanır. Bu lisans altında yayımlanan eserler, içeriklerin daha geniş bir kitle ile paylaşılmasına yardımcı olacağından eserin tanıtımı açısından iyi bir seçenek olduğu söylenebilir.

Exit mobile version