Neredeyse hiçbir iş yapmadan YouTube’dan pasif gelir elde edebileceğinizi biliyor muydunuz? YouTube otomasyonu nedir sorusuna kapsamlı bir yanıt arayan herkes, bu fırsatı değerlendirmek istiyor.
Tahmin edebileceğiniz gibi, YouTube otomasyonu, işleri otomatikleştirmeye dayanan bir iş modelidir ancak bunu bir iş olarak değerlendirmeye başladığınızda her şey bir anda çok karmaşık bir hâl alabilir.
Bu iş modelinde mümkün olduğunca az iş yapıyorsunuz fakat bu, ipleri tamamen elinizden bıraktığınız anlamına gelmiyor.
Bu yazıda YouTube otomasyonu hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşarak güzel bir konsept üzerinden YouTube’dan nasıl kazanç elde etmeye başlayabileceğinizi açıklayacağız.
YouTube Otomasyonu Nedir?
YouTube otomasyonu, bir ya da birden fazla YouTube kanalını yönetmek için yapılması gerekenleri tamamen bir otomasyona bağlamaktır. Bazı YouTube kanallarının sahipleri, thumbnail tasarımından script hazırlamaya, video düzenlemeden seslendirmeye kadar içerik üretiminin hiçbir aşamasında yer almazlar.
Bu geleneksel çalışma biçiminin yerine insan ve yapay zeka karışımı bir sistem kullanırlar.
Her şeyin kusursuz olması için genellikle kanal başına küçük bir ekip oluşturulur. Bu ekip tamamen insanlardan oluşur. Kanal için çalışanların görevleri şu şekildedir:
- Thumbnail tasarımı
- Script yazımı
- Video düzenleme
- Seslendirme
Bazıları biraz yapay zeka biraz kendi yaratıcılığını kullanarak içerik üretir. Şu anda piyasada çok sayıda yapay zeka aracı bulunuyor. Hatta sıfırdan kısa videolar üreten yapay zeka araçları bile mevcut ancak YouTube, bu kanalların para kazanmasına izin vermiyor.
Bunun farkında olan kanal sahipleri, yapay zekadan sadece destek alıyor. Örneğin global bir kanal açmak isteyen fakat o dili bilmeyen veya iyi bir mikrofona sahip olmayan kişiler, seslendirme için TTS hizmetlerini kullanabiliyor.
Video düzenleme sürecini çok karmaşık bulan kişiler, otomatik altyazı ekleme ve nefes aralıklarını kesme gibi önemli araçlarla donatılan yapay zeka destekli video düzenleme hizmetlerini tercih edebiliyor.
Thumbnail tasarımı için sayısız şablon ve yapay zeka destekli özellikler içeren Canva gibi tek tıkla harika görseller oluşturmayı sağlayan hizmetlerden yararlanabiliyor.
YouTube Otomasyonu Ne Kadar Kazandırır?
YouTube otomasyonu ile aylık geliriniz 1000 doların üzerine çıkabilir ama şu da unutulmamalıdır: Çalışma performansı zayıf, konsept ilgi çekici değil ve seslendirme inanılmaz yapay geliyor ise insanlar videoları izlemeyecektir.
Kanalınızdaki videoların ortalama izleme süresi 10 saniye gibi inanılmaz düşük bir seviyede olmaya devam ettikçe YouTube da kanalınızı önermemeye başlayacaktır. Bu da kanalınızın âdeta bir hayalete dönüşmesiyle sonuçlanacaktır.
Sonuç olarak asla son 365 günde 4000 bin saat izlenme süresine, son 3 ayda 10 milyon Shorts görüntülemesine ve 1000 aboneye ulaşamayacaksınızdır.
Para kazanma hiç açılmayacağından, insanlar videolarınızı asla izlemeyeceğinden ölü bir kanala içerik oluşturmaya devam edeceksinizdir. Zamanla motivasyonunuzu kaybedecek ve YouTube’da içerik oluşturma serüvenine veda edeceksinizdir.
YouTube Otomasyonu İçin Ne Kadar Bütçe Gerekiyor?
YouTube otomasyonu için ne kadar harcama yapılması gerektiği sorusuna verilebilecek net bir rakam yok. Bu soru tamamen kanal sayısına, video yayınlama sıklığına ve konsepte bağlıdır.
Bunun için bir ekip kurmayı düşünmüyorsanız, yapay zeka ve kendi yaratıcılığınızla ilerlemek istiyorsanız ücretsiz yapay zeka araçları başlangıç için ideal olacaktır.
YouTube Otomasyonu İçin Niş Nasıl Bulunur?
YouTube otomasyonuna başlamadan önce atmanız gereken en önemli adım, niş bulmaktır. Bu nişi bulurken bir pazar boşluğu yakalamaya çalışmalısınız.
Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz? Şu adımları takip ederek size güzel kazandıracak bir niş fikri elde edebilir ve kanalınızı bulduğunuz konsept üzerine inşa edebilirsiniz:
- Web tarayıcısını gizli modda açın YouTube’a gidin.
- Arama kutusuna odaklanmak istediğiniz konuyu yansıtan bir kelime (psikoloji gibi) yazın.
- Yüksek izlenme sayısına sahip ancak yeni açılan bir kanalda yayınlanan videoları bulun.
Bu 3 basit adımda harika bir nişe sahip olabilirsiniz. Yüksek izlenme sayısına sahip bir video eğer yeni oluşturulan bir kanalda yayınlanmışsa o alanda bir boşluk olması muhtemeldir.
Emin olmak adına o kanalla aynı türde içerik üreten rakip kanalları bulmaya çalışın. Çok fazla kanal bulamıyorsanız ya da 2-3 tane rakip kanal var ve bunlar da ana kanal gibi yeni açılmışsa fırsatı değerlendirmek için hemen harekete geçin.
Yorum Yap