Yapay zeka alanındaki ilerlemeler sayesinde gerçek ile sahte fotoğrafların ayırt edilemeyecek seviyeye her geçen gün biraz daha yaklaşılıyor. Bu nedenle büyük çapta hizmet veren şirketler ise sorumlulukları gereğince yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri nasıl ele alacağını belirlemeye başladı.
Dünya çapında en çok kullanılan hizmetlerden biri olan YouTube, yapay zekâ ile oluşturulan gerçekçi videoları belirlemek için yeni kurallar belirledi.
Platform, şeffaflık sağlamak için üretken yapay zeka da dahil olmak üzere bu tür yollarla oluşturulan gerçekçi bir video yükleyen her içerik oluşturucusunun yeni etiketi kullanmasını gerektirecek düzenlemeyi uygulamaya geçirdi.
YouTube’da Hangi Tür Videolar İçin Etiket Kullanılacak?
YouTube, söz konusu içerikleri bir izleyicinin gerçek kişi, mekân ya da olay ile ilgili kafasında soru işaretlerine neden olacak herhangi bir şey olarak tanımlıyor. Bu kapsama giren videoları yükleyen kişilerin etiketi kullanması gerekecek.
Yeni kurallar doğrultusunda her içerik oluşturucusu, videoda gerçek bir kişinin yapay zeka ile oluşturulmuş sesini kullanıyor ya da herhangi bir insanın yüzünü başka bir insanın -örneğin bir film karakteri- yüzüne ekliyorsa etiket eklemeli.
YouTube, içerik üreticisinin bunu yapmaması durumunda özellikle yapay zekâ ile oluşturulmuş ve izleyicinin kafasını karıştırma ya da yanıltma ihtimali olan videolara bu etiketi ekleyebileceğini belirtiyor. Bununla birlikte, YouTube, yeni kuralı ısrarla ihlal etmeye devam edenlerin ceza verebilecek.