Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından sunulan, üniversite tercih döneminde sık sık faydalarından söz edilen YÖK Atlas nedir? Bu sorudan hareketle YÖK Atlas ile ilgili cevabı merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında temel yeterlilik sınavı (TYT) ile alan yeterlilik sınavına (AYT) giren üniversite öğrencisi adayı olarak tercih listesini doldurmadan önce bu araca da mutlaka bir göz atmak gerekiyor.
Daha önceden söz konusu yazılım hakkında hiç bilginiz yoksa merak etmeyin. Bu yazıda bilmeniz gerekenleri öğreneceksiniz.
YÖK Atlas Nedir?
YÖK Atlas, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından üniversite sınavına girip tercih döneminde sıralamasına göre üniversite ve bölüm tercihi yapacak olan kişilerin doğru kararı vermesine yardımcı olmak üzere geliştirilen bir yazılımdır.
YÖK Atlas isimli bu araçla Türkiye’deki üniversiteler ve bölümler hakkında son derece kolay bir şekilde bilgi edinebilirsiniz. Size taban puan ve başarı sırası istatistikleri dahil olmak üzere son derece kapsamlı bilgi sunar.
YÖK Atlas Nasıl Kullanılır?
YÖK Lisans Atlası kısmından üniversite seçerseniz belirli bir üniversitedeki tüm bölümleri görebilirsiniz. Dahası, hangi bölüm hakkında bilgi edinmek isterseniz üzerine basarak o bölüme ilişkin şu bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz:
- Akademik kadro
- Genel bilgiler (Üniversite türü, üniversitenin ismi, fakülte, puan türü, burs türü, genel kontenjan, okul birincisi kontenjanı, toplam kontenjan, toplam yerleşen, boş kalan kontenjan, ilk yerleşme oranı, yerleşenlerin ortalama diploma notu, 2023 tavan puanı, 2023 tavan başarı sırası vb.)
- Kontenjan, yerleşme ve kayıt istatistikleri
- Yerleşenlerin cinsiyet dağılımı
- Yerleşenlerin geldiği coğrafi bölgeler
- Yerleşenlerin geldiği iller
- Yerleşenlerin öğrenim durumu
- Yerleşenlerin liseden mezuniyet yılları
- Yerleşenlerin mezun olduğu lise alanları
- Yerleşenlerin mezun olduğu lise grubu / tipleri
- Yerleşenlerin mezun olduğu liseler
- Yerleşen okul birincileri
- Taban puan ve başarı sırası istatistikleri
- Yerleşen son kişinin profili (Öğrenim durumu, liseden mezuniyet senesi, lise alanı, yerleştiği puan, yerleştiği başarı sırası, yerleştiği katsayı, ortaöğretim başarı puanı, diploma notu, cinsiyet, geldiği il)
- Yerleşenlerin YKS Net Ortalamaları
- Yerleşenlerin YKS Puanları
- Yerleşenlerin YKS Başarı Sıraları
- Ülke Genelinde Tercih Edilme İstatistikleri
- Yerleşenler Ortalama Kaçıncı Tercihlerine Yerleşti?
- Yerleşenlerin Tercih Eğilimleri – Genel
- Yerleşenlerin Tercih Eğilimleri – Üniversite Türleri
- Yerleşenlerin Tercih Eğilimleri – Üniversiteler
- Yerleşenlerin Tercih Eğilimleri – İller
- Yerleşenlerin Tercih Eğilimleri – Aynı/Farklı Program
- Yerleşenlerin Tercih Eğilimleri – Programlar (Meslekler)
- Yerleşme Koşulları
Henüz hangi üniversiteyi seçeceğinize karar vermediyseniz, sadece okumak istediğiniz bölümden eminseniz lisans programı seçebilirsiniz. Bu sefer de seçtiğiniz bölüme bağlı olarak çeşitli üniversiteler sıralanır.
Bir üniversite seçtikten sonra tıpkı bir üniversiteden belirli bir lisans programı seçmişsiniz gibi bölüme ilişkin bilgilerin olduğu sayfaya yönlendirilirsiniz. Bu sayfada ihtiyacınız olan tüm bilgilere ulaşmanız mümkündür.