Yılın ilk büyük teknoloji fuarı CES 2019’da öne çıkanlar

CES 2019’da öne çıkanlar

Teknolojide en son akımlar, 5G, IoT, robotlar, gelecek, yapay zeka ateşi, özgün ürün ve hizmetler ABD’nin Las Vegas şehrindeki bu fuardaydı. Yerinden takip ettik…

 

2019 yılı teknolojide rengini belli etti; daha fazla çığır açan yenilik. Bu noktada kıyasıya yarışın yaşandığı ilk gövde gösterisi etkinliği, Ocak ayının hemen başında ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES 2019’du.

CES, Consumer Electronics Show yani Türkçe karşılığıyla tüketici elektroniği şovunun kısaltması. Her yıl düzenleniyor ve Ocak ayının ilk günlerinde, adeta yeni ‘teknoloji sezonuna’ hızlı bir başlangıç anlamı taşıyor.

Fuarda yılın devamında öne çıkacak teknolojilerin ilk işaretleri veriliyor. Çok sayıda ürün ve hizmet, ya nihai haliyle ya da prototip şeklinde gözler önüne seriliyor.

Karakteristik özellik olarak mümkün olduğunca yenilikçi teknolojilerin yer aldığı CES fuarlarının bu yıl ki serüveni de sona erdi. Peki fuarda neler öne çıktı, en çok hangi konu başlıkları ele alındı, Las Vegas’ta hangi tatlar kaçmaz, nereleri görmek gerek gibi merak ettiğiniz birçok soruyu yanıtladık.
İşte renkli ayrıntılarıyla yılın ilk büyük fuarı CES 2019 hakkında her şey…

2019’a taze bir başlangıç:

CES’i tanıyalım

Tüketici teknolojilerinde başarılı şirketlerin dünyanın her yerinden gelen on binlerce ziyaretçiyle temas ettiği, en yeni teknolojilerini gözler önüne serildiği bir zemin. Fuarın geçmişi 50 yıl öncesine dayanıyor.

CES 2019; donanımı üreticileri, geliştiriciler, tedarikçiler, yazılım endüstrisi ve daha fazlasını kapsayan 4 bin 500’den fazla şirkete ev sahipliği yaptı.

250’den fazla konferans ve oturumla birçok marka, ciddi seviyede yüksek sayıda katılımcıyla gelecek vizyonu ve daha birçok farklı konuda bilgilerini paylaşarak temas kurdu. CES 2019 kapsamında 150 ülkeden 200 bine yakın katılımcı ağırlandı.

24 farklı ürün kategorisi için 2,5 milyon metrekare alan üzerinde stant alanları yer aldı. Söz konusu alanlar; Tech East, Tech West ve Tech South olmak üzere üç bölgede gezilebildi. Açık söyleyelim bu kadar geniş bir alanı karış karış gezmek neredeyse imkansız ama sizin için elimizden geleni yaptık.

Ürün kategorileri

CES 2019’da öne çıkan bazı kategoriler şöyle sıralandı;

3D baskı, AR, VR, oyun, yapay zeka, robotik, ses, video, bebek teknolojileri, spor teknolojileri, tasarım, kripto para, drone’lar, kurumsal çözümler, aile/çocuk teknolojileri, fitness, sağlık, ev sineması, IoT, otonom araçlar, uyku teknolojisi, akıllı ev, akıllı şehirler, giyilebilir cihazlar, turizm, kablosuz cihazlar.

İlk’lerin fuarı CES

İlk CES 1967 yılında New York’ta gerçekleştirildi. O zamandan beri hayatımızı değiştiren birçok ürün CES’te lanse edildi. İşte bunlardan bazıları;

İlk video kaset kaydedici (VCR) 1970’te CES’te tanıtıldı.

İlk kamera ve CD oynatıcı 1981’de, ilk CD 1990’da, ilk dijital uydu sistemi 1994’te, ilk DVD 1996’da, ilk HDTV 1998’de, Microsoft Xbox ve Plazma TV 2001’de, Blu-Ray DVD 2003’te, IP TV 2004’te, ilk OLED TV 2008’de, 3D yazıcılar 2014’te, 4K TV’ler 2015’te tüm dünyanın karşısına çıktı.

CES’te ‘SES’ getiren teknolojileri şu başlıklarda inceleyeceğiz;

Ses

Parti zamanı!

LG XBOOM serisi

CES’te görücüye çıkan yeni XBOOM modellerinden XBOOM mini CL98’in 3.500W’lık sağlam ses çıkışı ve yüksek frekanslarda daha net, ayrıntılı ses üretmek için Compression Horn özelliği ön planda. XBOOM OL100’de ise akustik ses basıncı oluşturmak için tasarlanmış Blast Horn ile 2.000W çıkış sunuyor. Bu model maksimum taşınabilirlik için Grab & Move tutma sapıyla da dikkat çekiyor.

İçecekler emin ellerde!

Sony GTK-PG10

Bardak tutuculu Sony GTK-PG10, Bluetooth destekli bir parti hoparlörü. Sempatik ve fonksiyonel tasarımıyla ciddi bir ayrım noktası oluşturan modelde 13 saate varan pil dayanıklılığı ve dahili tweeter’ları sayesinde daha geniş bir ses dağılımı söz konusu. Mikrofon girişi (karaoke için) ve FM alıcısı da bulunan modelin yanı sıra tanıtılan bir diğer Sony marka dış mekan hoparlörü olan XB32’nin 24 saati bulan şarj dayanıklılığı da size, ‘yok artık’ dedirtiyor.

 Ev teknolojileri

Şaşırmak serbest

Artırılmış gerçeklik özellikli fırın 

Tanınmış ev elektroniği üreticilerinden Whirlpool, artırılmış gerçeklik özellikli konsept fırınıyla CES 2019’un adından çokça söz ettirenleri arasındaydı. Tanıtılan akıllı fırın konseptinde kruvasan ya da pizzanın nereye yerleştirilmesi gerektiği, artırılmış gerçeklik teknolojisi ile ön kapakta yer alan ekranda görülebiliyor. ‘Bir ilk’ olan akıllı fırının model ismi Whirlpool Connected Hub Wall Oven. Benzersiz.

Geleceğin gardırobu

LG Siyah Renkli Aynalı Cam Kapı

 

Gardıroplarda ‘uzay çağı’na hazır mısınız? LG tarafından geliştirilen bu inovatif dolap, British Allergy Foundation’a göre gündelik çamaşırlarda bakterilerin yüzde 99,9’unu ortadan kaldırabildiği kanıtlanan TrueSteam teknolojisi ile geliyor. Gentle Dry özelliği hassas kumaşların daha hızlı ve daha nazik bir şekilde kurutulmasını sağlarken, ‘Pantolon askısı bakım fonksiyonu’ kırışıklıkları ortadan kaldırıyor. Kıyafetlerin hijyenik kalmasını sağlayan LG Siyah Renkli Aynalı Cam Kapı, geleceğin yatak odalarına dair çarpıcı bir işaret adeta.

Mutfaktaki iletişim üssünüz

Family Hub 2019

Yeniden tasarlanan ekran deneyimiyle yeni Family Board, aile üyelerinin buzdolabının önünde yer alan yaratıcı alanda iletişim kurmasını ve anı paylaşmasını sağlıyor. CES 2019 İnovasyon Ödülü alan Family Hub 2019, yeni Bixby sayesinde kullanıcıların konuşarak karmaşık sorularına cevap almasını, fırını ayarlamasını, tarif aramasını ve hatta Uber çağırmasını sağlıyor.

 Akıllı başucu saati

Lenovo Smart Clock

Yatak odanız için özel olarak tasarlanmış olan Lenovo Smart Clock sabah güne daha rahat başlamanıza, akıllı evinizi kontrol etmenize ve çoklu oda ses gruplaması ile en sevdiğiniz müzikleri dinlemenize yardımcı oluyor.

  Görüntü

Süper büyük!

Sony ZG9 8K HDR Full Array LED TV

98 inç gibi olağanın biraz dışında ‘dev’ ekran boyutuyla gelen Sony ZG9 8K HDR Full Array LED TV, gerçek hayatta karşılaşılan bir düş gibi. Daha fazla detay ve kontrast için son nesil Picture Processor X1 Ultimate işlemciyle gelen modelde sesin konumunu aslına uygun olarak yeniden üreten yeni Sound-from-Picture Reality özelliği de kulaklarınız için harika bir gelişim anlamı taşıyor.

4K akıllı ev eğlence sistemi

Optoma P1

 

Hepsi bir arada akıllı projektör Optoma P1, kısa mesafeden 4K çözünürlükte görüntü yansıtabilen sofistike bir aygıt. 3000 lümen parlaklıkla 8,3 milyon piksellik net görüntüler, HDR10 ve HLG (Hybrid Log Gamma) özelliklerine ek olarak Dolby Digital 2.0 destekli üst düzey NuForce marka dahili hoparlörlerle geliyor. En yeni akıllı özelliklerle donatılan projektörde Amazon Alexa, Google Assistan desteği, IoT cihazları ile ev otomasyonu için IFTTT desteği ve Netflix gibi popüler yayın servislerine kolay erişim özellikleri öne çıkıyor.

Modüler izleme deneyimi

Samsung 75 inç Micro LED ekran

 

Samsung; CES kapsamında her yıl düzenlenen geleneksel ‘First Look’ etkinliğinde Micro LED ekran teknolojisindeki son yenilikleri tanıttı. Bu kapsamda ilk kez duyurulan yeni 75 inç Micro LED ekran, dönüşebilen modüler özellikleriyle dikkat çekti. Kendi kendine ışıma yapabilen Micro LED modüllerinden oluşan ekranda; inorganik kırmızı, yeşil ve mavi renklerin benzersiz bir görüntü kalitesi sunduğuna tanıklık edildi. Micro LED, etkileyici bir gelecek vaat ediyor; çünkü modüler işlevleri ile kullanıcıların 9×3, 1×7 veya 5×1 gibi sıra dışı ekran boyutları oluşturabilmelerine olanak tanıması bekleniyor.

Yapay zeka ve 8K bir arada

LG Z9, W9, E9 ve C9

TV endüstrisinin öncü üreticileri arasındaki LG’nin Z9, W9, E9 ve C9’dan oluşan yeni OLED TV serisinde kullanılan ikinci nesil α9 işlemci (bir milyondan fazla görsel veriden oluşan geniş bir veri tabanında geliştirilen), derin öğrenme algoritması sayesinde görüntü ve ses kalitesini yükseltiyor, içeriğin doğru tanınması ve optimum görsel çıktının elde edilmesini mümkün kılıyor. Ayrıca Google Assistant ve Amazon Alexa desteği ile sesli komutlar gönderilebiliyor, sorgulara cevap alınıyor.

Kıvrılabilen OLED TV

Öte yandan LG, dünyanın ilk kıvrılabilen OLED TV’sini tanıttı. LG SIGNATURE OLED TV R (65R9) model ismine sahip TV sihirli bir şekilde görünüp kaybolabiliyor; 3 farklı görüntüleme seçeneği sunuyor: ‘Tam Görünüm’, ‘Yarı Görünüm’ ve ‘Sıfır Görünüm.’ Ünitedeki hoparlör sistemindeki kılıfların Danimarkalı ünlü tekstil tasarımcısı Kvadrat tarafından tasarlandığını da belirtelim.

Soundbar

LG ayrıca yeni soundbar modellerini de tanıttı. SL10YG, SL9YG ve SL8YG model kodlarıyla gelen zarif modeller, ses teknolojileri şirketi Meridian iş birliği ile geliştirildi. Google Assistant desteği sayesinde “Hey Google, ses seviyesini arttır!” gibi komutları gerçekleştirebilen soundbar’ları an itibarıyla teknoloji raflarında görmek mümkün.

Mobil

Mütevazı fiyatlı Android’ler

Alcatel 1X ve Alcatel 1C

Yeni Alcatel 1 serisinin yeni üyeleri 1X ve 1C, CES 2019 kapsamında tanıtıldı. Global Satış ve Pazarlama Genel Müdürü Peter Lee’nin ‘Modern bir akıllı telefona sahip olmanın cebinizdeki paraya bağlı olmadığını kanıtlıyoruz’ diyerek açıkladığı modeller Avrupa pazarı için 70 Euro gibi bütçe dostu fiyatlarla satışa sunuluyor. Alcatel 1X’te 5.5 inç ekran ve 13MP + 2MP çift kamera, 1C’de 5 inç ekran ve Android Oreo işletim sistemi dikkate değer.

2’si 1 arada tablet

 Lenovo Smart Tab

 

Lenovo, Amazon Alexa uygulamasını içeren ve tam işlevli akıllı ekranlara dönüşen ikisi bir arada tablet olan Lenovo Smart Tabs ile birlikte Lenovo Smart Dock’u da ücretsiz olarak sunuyor, bu standa yerleştirdiğinizde tabletiniz tam ekran görseller ve tüm odayı saran, canlı ses ile odanın neredeyse her yerinden Alexa’nın yanıtlarını algılayan “Show Mode” özellikli bir akıllı ekran cihazına dönüşüyor.

Bilgisayar

Performanslı ve hafif

Yeni Acer Swift 7

Yüzde 92’lik ekran/gövde oranıyla sektör adına bir ilk olan Yeni Acer Swift 7, CES 2019’un yıldızları arasındaydı. 1 cm’den ince ve 1 kg’den hafif Windows 10 notebook, 10 saate varan şarj dayanıklılığıyla da ön planda. 8. Nesil Intel Core işlemciler, 14 inç Full HD ekran, 512 GB PCIe depolama ve 16 GB RAM modelin teknik özellikleri arasında yer alıyor.

‘Yarını’ düşünen oyun dizüstü bilgisayarı

Alienware Area-51m

Segmentin sükse yaratmaya her daim hazır markalarından Alienware’in en yeni bombası Area-51m, “dünyanın en güçlü oyun dizüstü bilgisayarı” olarak tanıtıldı. 9. nesil Intel i7-8700, i7-9700K veya i9-9900K, 12.2 inçlik ekran öne çıkan özellikleri. Fark yaratan noktası ise işlemcisinden RAM’ine, pilinden grafik kartına kadar tüm kritik parçalarının geliştirilebilirliği. Bugünün oyun bilgisayarıyken sonraki yıllarda işe yaramaz bir hal alabiliyor klişesine adeta karşı duruş sergilercesine.

‘Oyunun’ kuralı yeniden yazıldı!

Asus ROG Mothership

Geliştirme inisiyatiflerini sürekli olarak ‘daha iyisi’ için kullandığına tanıklık ettiğimiz Asus’un ROG serisi oyun notebook’larının en yenisi ile tanışmalısınız. 144Hz’de çalışan Full 17 inç ekranlı bu model, 4.78 GHz maksimum saat hızında çalışan 9. nesil Core i9-8950HK işlemcisi, 64 GB’ye kadar yapılandırılabilir DDR4 RAM’i, RTX 2080 Max-Q grafik kartı ve üç adet 512 GB NVMe SDD depolama birimiyle tamamen çarpıcı bir füzyon.

Modüler başkaldırı

Acer Predator Triton 900

4K çözünürlüklü 17 inçlik dönüştürülebilir ekranı ve hardcore performans argümanlarıyla yılın ‘en’leri arasında yer almaya aday Acer Predator Triton 900, hava akımını artıran 4. Nesil AeroBlade 3D metal fanları, NVIDIA GeForce RTX 2080 grafikleri, 6 çekirdekli 8. Nesil Intel Core i7 işlemcileri ve 32 GB’ye kadar DDR4 RAM’iyle birkaç yıl boyunca en zorlu oyunlarla dans etmeye hazır.

Gadget’lar

Çıta en yukarıda!

SanDisk’ten 4 TB’lik flash bellek

Cebe sığan 4 TB artık gerçek. SanDisk, USB-C kablosuyla gelen devasa kapasiteli taşınabilir flash belleğini tanıttı. Şimdilik prototip olduğu bildirilen cihazın 2 TB kapasiteli versiyonları halihazırda satışta. 4 TB’lik olası bir SanDisk flash belleği için beklenen fiyatın 10 bin TL’nin üzerinde olabileceğinin altını üzülerek çizmemiz gerekiyor.

 

Modern şıklık

Kate Spade Scallop Smartwatch 2

 

Fossil alt markalarından Kate Spade’in ikinci akıllı saat modeli Scallop Smartwatch 2, CES’te görücüye çıktı. İlk modelden farklı olarak GPS, NFC ve nabız sensörü gibi ‘olmazsa olmaz’ giyilebilir teknoloji özellikleri ile gelen akıllı saatin 2 güne varan şarj dayanıklılığı, Android-iOS uyumluluğu ve pek tabii zarif tasarımı satın alınmasını daha kolay hale getirebilir. Bir detay; şık mı şık ‘giyilebilir’ teknolojilerin tanıtıldığı CES 2019’da rekabetin artık iyiden iyiye ‘tasarım’ odağında şekillenmeye başladığına tanıklık ettik.

10 saniyede dişleri fırçalıyor

FasTeesH Y-Brush

Geleneksel yöntemin zahmetli ve sıkıcı olduğunu düşünenler için geliştirilen FasTeesH Y-Brush, 45 derecelik açıyla dişlerin üzerine yerleştirildikten sonra bir düğmeye basılmasının ardından kısa sürede dişleri temizliyor. Fantastik değil mi? 3 farklı titreşim ayarı ve 4 farklı boyutu bulunan inovatif ürünün klinik incelemelerinin devam ettiği, bu yıl içerisinde satışlarına başlanmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Otomobil

Las Vegas’ta gerçekleşen CES 2019 teknoloji fuarında bu sene de birbirinden ilginç konsept otomobiller tanıtıldı. Bu araçlardan en dikkat çekenleri ise şüphesiz otonom sürüşü destekleyen modeller oldu. Ünlü Alman firması Mercedes’in fuarda sergilediği Urbanetic Van isimli konsept aracı da bu otonom araçlardan biriydi.

Geleceğe ışık tutan bir tasarım anlayışı ile yaratılan Urbanetic Van, adından da anlaşılabileceği üzere Van altyapısı üzerine geliştirilmiş bir konsept. Elektrik gücüyle çalışan Urbanetic Van’ın en ilgi çeken özelliklerinden biri ise değiştirilebilir gövdelere sahip olması. İstenildiği taktirde bir kargo ya da yolcu taşıma aracına dönüştürebilen model, yolcu taşıma konseptinde 12 kişiye kadar oturma alanı sunabiliyor. Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi duran Mercedes Urbanetic Van, fuardaki en yenilikçi ve fütüristik araçlardan bir tanesi olarak göze çarptı.

Mercedes-Benz standında dikkat çeken diğer bir araç ise yeni versiyonuyla CLA modeliydi. 4 kapılı coupe formundaki araç, önceki nesline göre daha uzun ve geniş olacak şekilde tasarlanmış. Üstün sürüş dinamiklerini güncel teknolojik donanımlarla harmanlayan yeni CLA’da ayrıca, güncel S serisinde kullanılan aktif fren asistanı, şerit takip asistanı ve Pre-safe Plus gibi sürücü destek sistemlerine de yer verilmiş. Araçta Mercedes Benz User Experience sisteminin de yeni bir versiyonu kullanılıyor.

Japon bir firma olan Aisin’in Type C isimli otomobili ise fuarda iki versiyonuyla sergilendi. Otonom sürüşe sahip normal bir araç ve limuzin konseptinde tanıtılan Type C, birbirine dönük yolcu koltukları yüzünden bir araçtan ziyade daha çok küçük çaplı bir yaşam alanını andırıyordu.

Fuarın otonom sürüşü destekleyen otomobil konseptlerinden bir tanesi de Kia R.E.A.D. Emotion’dı. Araç içinde yerleşik bulunan kameraları vasıtasıyla yüz ifadelerinizden duygu durumunuzu analiz edebilen ve ruh halinize göre içerisinde bulunan ışıkların renklerini ya da televizyon içeriğini değiştirebilen ya da stresliyseniz oturduğunuz koltuğun titreşim özelliğini açarak sizi rahatlatan Kia R.E.A.D. Emotion fuarın en çok ziyaretçi çeken modellerinden biri oldu.

Nerede NE yenir, içilir?

Las Vegas’ta mutlaka tadılması gereken şeylerin başında Picadillo gelir. Sığır eti ve sebzeyle yapılan bu leziz çorbaya birçok yerde rastlamanız mümkün.

Her ne kadar denize kıyısı bulunmasa da burada yılın her döneminde taze deniz mahsüllerini keşfe çıkabilirsiniz. Şehirde özellikle yengeç ve ıstakoz efsane.

Ve bir Las Vegas olmazsa olmazı, yumurtalı salatalar. Salata mutlaka yumurtayla geliyor, eğer istemezseniz bunu önceden belirtmelisiniz yoksa default olarak servis ediliyor.

Şehrin gözde yeme-içme mekanlarından bazılarıysa şöyle (hepsini test ettik, onayladık):

Mr. Mamas

Ekonomik ve lezzetli. Ayrıca hizmet kalitesiyle ön planda.

Kabuto

Şık ve sofistike ambiyans, ilginç tatlar.

Le Cirque

Muazzam atmosferi ve lezzetiyle 1 numara. Unutmadan; biraz lüks.

Juan’s Flaming Fajitas & Cantina

Et yemekleri ile ünlü, üzerinde bir şeylerin piştiği ateşin kol gezdiği bir restoran. Gayet mütevazı fiyatlı olduğunu da belirtelim.

Omelet House

Kahvaltı dendiğinde akla ilk gelen birkaç lokasyon arasında. Adından da anlaşılacağı gibi omlet çeşitleri saymakla bitmeyecek kadar fazla. Bu arada Mükemmellik Sertifikası sahibi.

Steak ‘n Shake

Gayet iyi bir fast food restoranı. Patates kızartması mutlaka tadılmalı.

Nerede kalmalı?

Las Vegas’ta bulabildiğiniz yerde kalın, dünyanın en ‘dolu’ şehirlerinden biri.

İstanbul – Las Vegas uçakla kaç saat?

İstanbul – Las Vegas arası 10 bin 699 km uçuş mesafesine sahip ve yolculuk süresi yaklaşık 15 saat 30 dakika.

Gelecek…

CES 2020, 7-10 Ocak 2020’de, CES 2021 6-9 Ocak 2021 tarihlerinde düzenlenecek.


 

Exit mobile version