2022, uzay misyonları için büyük bir yıldı; NASA nihayet devasa yeni Ay roketini yerden kaldırdı, James Webb Uzay Teleskobu ilk görüntülerini teslim etti ve Dünya’nın ilk gezegen savunma görevi başarıyla bir asteroide karşı geldi.
Gelecek yılın da bir o kadar çığır açıcı olması bekleniyor, bu nedenle önümüzdeki aylar boyunca sabırsızlıkla bekleyeceğiniz heyecan verici uzay görevlerine bir göz atacağız.
1- Psyche Görevi
Dünyanın kayalık kabuğunun ve viskoz mantosunun derinliklerinde metalden yapılmış bir çekirdek bulunur. O çekirdeğe gerçekten ulaşamadığımız için hakkında fazla bir şey bilmiyoruz ve bizimki gibi karasal gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair bilgilerimizde bir boşluk var.
Psyche görevi bu boşluğu kapatabilir. Ekim 2023’te fırlatılması planlanan NASA yörünge aracı, gökbilimcilerin erken bir gezegenin açığa çıkmış çekirdeği olabileceğinden şüphelendikleri metal açısından zengin asteroit Psyche’ye yaklaşık 186 milyon mil yol kat edecek ve bize Dünya’nın kayalık yüzeyinin altında ne olabileceğine dair ilk doğrudan bakışımızı sağlayacak.
2- OSIRIS-REx’in Dönüşü
OSIRIS-REx, ABD’nin ilk asteroit örneklerini toplama görevi için 2020’de Bennu’nun yüzeyine indikten sonra bu yıl gezegene geri dönmesi bekleniyor.
Asteroit parçaları şu anda Dünya’ya doğru yola çıktı ve Eylül 2023’te inerek teslim edilmesi bekleniyor. Bilim adamlarının numuneyi asteroit gözlemlerinin doğruluğunu iyileştirmek için kullanabilecekleri umut ediliyor.
3- VICTUS NOX Misyonu
Bilim kurgu gerçek mi oluyor? Bu görevin detaylarını okuyunca yanıtınız netlik kazanacak. VICTUS NOX misyonu, uzay savunması temasını sürdürmeyi esas alıyor, ancak bu girişim, Dünya’yı bir asteroitten korumak yerine sadece ABD’yi, değerli uydularımızdan birini yok ederek Dünya dışı bir savaş başlatmaya karar veren herhangi bir düşmandan korumak için tasarlandı.
Görev bir test şeklinde: 2023’te bir noktada Space Safari (ABD Uzay Kuvvetlerinin bir parçası), Firefly Aerospace’e bir uydu fırlatması gerektiğini söyleyecek. Fırlatma hizmeti sağlayıcısının daha sonra onu yörüngeye oturtmak için sadece 24 saati olacak ve bu da ABD’nin düşen bir uyduyu hızla değiştirme yeteneğini gösterecek. İlginç olacağına şüphe yok.
4- 3D Baskılı Roket
Los Angeles merkezli Relativity Space, dünyanın ilk 3D baskılı roketi olan Terran 1’i bu yıl fırlatmayı planlıyor.
Terran 1 için başarılı bir ilk uçuş, Relativity’nin 2024’te Mars’a ilk ticari yükü teslim etmek için kullanmayı umduğu daha büyük bir roket olan Terran R’nin geliştirilmesinin önünü açacak.
5- Avustralya’nın Hibrit Roketi
Uzay sahnesindeki bir başka ‘yeni yüz’ Avustralyalı Gilmour Space Technologies, Nisan- 2023’te ilk roketi Eris’i fırlatmayı planlıyor. Başarılı olursa Avustralya, kendi inşa ettiği bir roketi kullanarak uzaya ulaşan 12. ülke olacak.
Aynı zamanda başarılı bir fırlatma Eris’i, yakıt ve oksitleyici maddenin farklı hallerde olduğu hibrit bir motorun gücü altında uçan ilk roket yapacak ve bu da potansiyel olarak daha güvenli, daha ucuz uzay uçuşlarına kapı açabilecek.
6- Starship
Birkaç büyük havacılık şirketi de 2023 için türünün ilk örneği lansmanları planlıyor ve belki de hiçbiri, şimdiye kadar uçulmuş en büyük roket olarak NASA’nın SLS’sini geçmeye hazırlanan SpaceX’in Starship’inden daha fazla beklenmiyor.
Kasım ve Aralık 2022’de SpaceX, devasa roket motorları üzerinde birkaç statik yangın testi gerçekleştirdi ve Elon Musk’ın şirketi, Starship’in ilk yörünge test uçuşu için bir tarih belirlemese de uzmanlar bunun 2023’ün ilk yarısında gerçekleşeceğini tahmin ediyor.
7- Jeff Bezos’un Roketi
Musk’ın milyarder rakibi Jeff Bezos‘un kendi havacılık şirketi Blue Origin var ama SpaceX gibi o da yalnızca yörünge altı uçuş yapabilen bir roket sunabildi. Şirket, 2023’ün sonlarında ilk yörünge roketi New Glenn’in ilk uçuşuyla bunu değiştirmeyi umuyor.
Ağır yük roketinin geliştirilmesi on yıl önce başladı ve ilk lansmanı zaten üç kez ertelendi, ancak New Glenn 2023’te uçarsa Blue Origin, NASA sözleşmelerinde SpaceX ve United Launch Alliance (ULA) ile rekabet etmeye başlayabilecek.
8-Vulcan Centaur
ULA’dan bahsetmişken, 2006’da kurulduğundan beri, havacılık devleri Lockheed Martin ve Boeing’in ortak girişimi olan şirket; NASA, ABD Savunma Bakanlığı ve diğer müşteriler için 150’den fazla Atlas ve Delta roketi fırlattı.
Ve iddialı şirket, yeni nesil roketi Vulcan Centaur’u ilk kez 2023’ün başlarında fırlatmayı planlıyor ve ilk uçuşu, Pittsburgh’s Astrobotic Technologies tarafından geliştirilen bir iniş aracını Ay’a gönderecek. Yılın merakla beklenen görevlerinden…
9- Ispace’in Ay Görevi
Vulcan Centaur fırlatmasının zamanlamasına bağlı olarak, Astrobotics’in Peregrine’i Ay yüzeyine ulaşan ilk özel araç olabilir (Houston’s Intuitive Machines tarafından inşa edilen bir Ay’a iniş aracı olan Nova-C de ödülü alabilir – Mart 2023’te piyasaya sürülmesi bekleniyor.)
Bununla birlikte özel bir arazi sahibi, rekabette önde başlıyor: Japon startup ispace’den HAKUTO-R. 11 Aralık’ta bir SpaceX roketiyle fırlatıldı, ancak yakıt maliyetlerini azaltmak için Dünya’nın ve güneşin yerçekiminden yararlanan dolambaçlı bir yol sayesinde Nisan 2023’e kadar Ay’a ulaşamayacak. Ay konusunda rekabetin bu sene kızışacağını belirtelim.
10- Hindistan’ın İkinci Ay’a İniş Girişimi
ispace’in göreviyle ilgili her şey yolunda giderse Japonya, Ay’a başarılı bir şekilde yumuşak iniş yapan ülkeler listesine katılacak. Öte yandan Hindistan da 2023’te Chandrayaan-3 Ay’a iniş aracının Haziran ayında gelişiyle kendisini bu listeye eklemeyi umuyor.
Bu görev, Hindistan’ın Ay’a iniş için ikinci girişimi olacak – ilk deneme olan Chandrayaan-2, 2019’da uzay aracının Ay’a inişi, yazılımsal bir hata nedeniyle gerçekleşemedi, ancak ülkenin uzay ajansı, güncellenen mühendisliğin bu görevin başarıyla sonuçlanmasını sağlayacağına inanıyor. Merakla bekliyoruz…
11- JUICE
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) 2023 için planlanan bir Ay görevi var, ancak bu bir değil üç farklı görevi hedefliyor – Jüpiter’in uyduları Ganymede, Callisto ve Europa da hedefte.
Nisan 2023’te hazır olması beklenen ESA’nın Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), 35 farklı yakın geçiş boyunca uyduları incelemek için 10 araçtan oluşan bir ekip kullanacak. Bu sofistike görev ile evrende yaşamın nasıl ve nerede var olabileceğine dair bilgilerimizi daha iyi hale getirmesi hedefleniyor.
12- Çin’in Uzay Teleskobu
Çin için her şey planlandığı gibi giderse 2023, 2021’deki gibi sona erecek: yepyeni bir uzay teleskobunun fırlatılmasıyla. Ancak kızılötesi dalga boyları için optimize edilmiş NASA’nın Webb’inden farklı olarak, Çin’in Xuntian teleskobu morötesine yakın ışığı da gözlemleyecek.
Bu, yeni teleskopu ölmekte olan Hubble’ın halefi gibi bir şey yapıyor – ancak Hubble’ınkinden 350 kat daha büyük bir görüş alanıyla Xuntian, yaşlanan Hubble’ın %0,8’inden daha azına kıyasla on yıl içinde evrenin %40’ını inceleyebilecek. Hubble, 32 yıl boyunca Dünya çevresinde gezinmişti.
Yorum Yap