Yeşil Plaka Nedir? En Yaygın Plaka Renkleri ve Anlamları

Yeşil plaka nedir? Trafikte en çok rastlanan plaka renkleri ve anlamlarını sizin için bir araya getirerek liste oluşturduk.

Yeşil plaka nedir gibi sorular özellikle trafiğe yeni çıkmaya başlayanların en çok sorduğu sorulardan biri oluyor. Bu plaka renginin yanı sıra diğer yaygın plaka renklerinin anlamlarını da öğrenmek, hangi renkteki plakanın ne anlama geldiğini anlamanızı kolaylaştıracaktır.

Pek çok plaka çeşidi bulunuyor. Bunların tamamını öğrenmek elbette ki çok gerekli değildir çünkü trafikte yalnızca belli başlı plakalar vardır. Bu listedeki çoğu plakaya bile nadiren denk gelmiş ya da geleceksinizdir.

Eğer daha önce bu tür plakalara denk geldiyseniz ve bu plakaları diğer plakalardan farklı kılan noktanın ne olduğunu merak ediyorsanız listeye göz atabilirsiniz.

Yeşil Plaka Nedir - 1

Yeşil Plaka Nedir, Diğerlerinden Farkı Nedir?

Yeşil plaka, konsolosluk ve büyükelçilik görevlilerince kullanılır. Tahmin edilebileceği üzere bu araçlar, konsoloslukların ve büyükelçiliklerin ağırlıkta olduğu Ankara ve İstanbul gibi şehirlerde çok daha fazla görülür.

Trafikteki En Yaygın Plaka Renkleri ve Anlamları

Yukarıdaki plaka türleri, trafikte en sık rastlanan plaka türleri ile sınırlıdır. Bunlar kısaca şu şekilde açıklanabilir:

1. Kırmızı Sarı Plaka Anlamı Nedir?

Üst düzey devlet görevlilerince kullanılan plakalardır. Bu plakalarda kırmızı rengin üzerinde sarı renk kullanılır. Cumhurbaşkanı, İl Valisi, TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve diğer devlet görevlilerinin makam arabalarının plakası kırmızı sarı renklidir.

2. Geçici Plaka Rengi Nedir?

Geçici plaka rengi, sarı renge sahiptir. Bu plakalar, trafiğe çıkabilmek için geçici olarak kullanılan plakalardır.

3. Engelli Plakası Nedir?

Bu plaka, bedensel engeli olan kişilere verilen bir plakadır. İl kodunun hemen solunda tekerlekli sandalye sembolü yer alır. Görünüm açısından bunların dışında normal plakadan bir farkı yoktur.

4. Resmi Araç Plakası Rengi Nedir?

Resmi araçlar siyah renge sahiptir. Bu plakalar, resmi hizmetlerde kullanılan plakalardır. İtfaiyelerin plaka rengi örnek olarak verilebilir.

5. Özel Araç Plakası Hangi Renktir?

Özel plakalarının normal plakalardan görünüm açısından hiçbir farkı yoktur. Arka planı beyaz, karakterler ise siyah renktedir. İki plaka türünü birbirinden ayıran tek unsur, özel plaka sahibinin isteğine göre karakter kullanılmasıdır.

6. Kırmızı Beyaz Plaka Ne Anlama Geliyor?

Bu renkteki plakalar, rektör, emniyet müdürü ve kaymakam gibi görevliler tarafından kullanılır. Arka plan beyaz, karakterler ise kırmızı renge sahiptir.

7. Yeşil Plaka Nedir?

En başta da belirtildiği üzere yeşil plaka, konsolosluk ve büyükelçilik görevlilerince kullanılan plakalardır. Bu tür plakalarda sayılar değişse de harfler aynı kalır ancak büyükelçi makam aracındaki harfler ile konsolos makam aracındaki harfler aynı değildir. Örneğin konsolos makam aracında “CC” harfleri kullanılır. Büyükelçi makam aracında ise “CD” harfleri kullanılır.

Exit mobile version