Yeni Apple Servisleri Hakkında Her Şey

 

Yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Apple News+, Apple TV+, Apple Arcade ve Apple Card tanıtıldı. Apple Card, temelde alışverişlerde kullanılmak üzere tasarlanan bir ‘sadakat kartı’ şeklinde. Apple Arcade, App Store’da iyiden iyiye artan oyunların kullanıcıya erişimi noktasındaki zorlukların hafifletilmesine odaklı inovatif özellikleri ile dikkat çekiyor. Apple News+, bir dijital dergi, gazete, yayın, vb. içerik platformu; TV+ ise bir diğer ücretli multimedya abonelik platformu. Netflix’e benziyor. Duyurulan 4 yeni özelliği tüm detayları ile ele aldık…

Apple Card

 

Apple Card, bir nevi Apple Pay’in ‘geliştirilmesi’ noktasında tasarlanmış bir ‘indirim + sadakat’ kartı. FinTech (finans teknolojileri) alanındaki kart, aynı zamanda Apple için yeni bir segment anlamı da taşıyor. Apple üzerinden gerçekleştirilecek alışverişleri teşvik edici hizmet, örneğin Apple Pay ödemelerinde tutarın yüzde 2’si kadarlık bir bölüm geri alınmasını esas alıyor. Apple hizmeti, Apple’dan satın alımlarda ise yüzde 3’lük geri ödeme sunacak. İlk bakışta düşük gibi görünse de Apple’ın yüksek profilli ürünlerinde önemli ölçüde indirim vaat ediyor.

Diğer taraftan Apple Card, inovasyonu da beraberinde getiriyor. Makine öğrenmesi teknolojisi ile gelen ürün, harcamaların kategorilendirilmesini esas alıyor. Bu sayede hangi konularda alışveriş yapıldığı bazı fonksiyonlar eşliğinde görülebiliyor.

Son olarak Apple’da söz konusu hizmette yıllık aidat yok. Gecikme ücreti de talep edilmiyor. Apple Card, ‘yaz aylarından itibaren’ kullanıma sunulacak. İlk etapta sunulacağı ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor.

Apple Arcade

Ücretli ve ücretsiz yaklaşık 300 bin oyun içeren App Store, şüphesiz dünyanın en başarılı ve canlı oyun platformu. Ne ararsam var dediğiniz türden. Reklam veya uygulama içi satın alımlarla desteklenen ücretsiz oyunlar, dünyanın dört bir tarafında milyonlarca kullanıcı tarafından oynanıyor. Ücretli oyunlar genellikle bu oyunları oynayanlar tarafından beğeniyle karşılanıyor ve seviliyor. Ancak ücretsiz oyunlarla rekabet etmeleri zor olduğu için en iyi ücretli oyunlar bile sadece küçük bir kitleyle sınırlı kalıyor. İşte Apple Arcade bu sorunun çözümüyle ilgili…

Apple Arcade, tek bir aboneliğe sahip olmanın getirdiği kolaylık sayesinde, App Store’un bir milyardan fazla oyun müşterisini bu oyunlarla buluşturuyor. Apple Arcade, App Store’da bulunan zaten son derece popüler olan ücretsiz oyun kataloğunu mükemmel bir biçimde tamamlamayı ve iOS’u her yaştan oyuncu için birincil oyun platformu haline getirmeyi hedefliyor.

Mobil, masaüstü ve oturma odası için dünyanın ilk oyun aboneliği servisi olarak lanse edilen Apple Arcade, ünlü Indie geliştiricilerden, büyük stüdyolardan birçok popüler yapımcıdan yepyeni ve orijinal oyunlar içerecek. 100’den fazla yeni ve özel oyun içerecek serviste Hironobu Sakaguchi, Ken Wong, Will Wright ve daha birçok ünlü yapımcıya ait orijinal oyunlar yer alacak.

Apple Arcade oyunları, her yaştan oyuncunun ilgisini çekecek orijinallik, kalite, yaratıcılık ve eğlence kriterlerine göre özel olarak derlenecek. Kullanıcı gizliliğine önem veren bir platform olan Apple Arcade, müşterilerine özel olarak seçilmiş oyun koleksiyonunda diledikleri oyunu deneme özgürlüğü sunacak. Tamamı oynanabilir bir şekilde sunulacak olan oyunlarda, reklam veya reklam takibi olmayacak ve hiçbir ek satın alım yapılması gerekmeyecek.

Apple, Apple Arcade’de yer alacak oyunları özel olarak seçmekle kalmayacak, aynı zamanda geliştirme maliyetlerine de katkıda bulunulacağı ve oyunları hayata geçirmek için yapımcılarla yakından iş birliği yapılacağı kaydedildi. Dünyanın en beğenilen oyun geliştiricilerinden bazıları tarafından geliştirilen Apple Arcade oyunları, müşterileri son derece eğlenceli oyun mekanikleri ve sürükleyici hikayeleriyle eğlendirecek, orijinal görselleri ve müzikleriyle de hayal güçlerini harekete geçirecek. Servis; Annapurna Interactive, Bossa Studios, Cartoon Network, Finji, Giant Squid, Klei Entertainment, Konami, LEGO, Mistwalker Corporation, SEGA, Snowman, ustwo ve daha onlarca geliştiricinin oyunlarını içerecek.

Apple Arcade, 2019 sonbaharında 150’den fazla ülkede iOS, macOS ve tvOS’taki App Store’da yeni bir sekme olarak sunulacak. Apple Arcade’de yer almak isteyen geliştiriciler developer.apple.com/apple-arcade adresini ziyaret edebilirler.

Apple TV+

Dünyanın önde gelen yaratıcı hikaye anlatıcılarının yeni platformu olarak duyurulan Apple TV+, özel orijinal programlara, filmlere ve belgesellere ev sahipliği yapıyor ve bu sonbaharda kullanıcılarla olacak.

Apple’ın abonelik sistemiyle çalışan orijinal video servisi Apple TV+; Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Octavia Spencer, J.J. Abrams, Jason Momoa, M. Night Shyamalan ve Jon M. Chu gibi dünyanın en ünlü yaratıcı sanatçılarından bazılarına ait yepyeni programları barındıracak.

Aboneler her kesimden etkileyici karakterlerle dolu, duygusal derinlik içeren ilham verici ve orijinal hikayelerden bir seçkiye diledikleri zaman reklamsız olarak Apple TV uygulamasından erişebilecekler.

Apple ayrıca Mayıs 2019’da kullanıma sunulacak Apple TV uygulamasını ve Apple TV kanallarını da duyurdu. Yepyeni Apple TV uygulaması, program, film, spor, haber ve daha fazlasını izlemenin birçok yolunu tek bir yerde topluyor. Uygulama iPhone, iPad, Apple TV, Mac, akıllı televizyonlar ve online yayın aygıtlarında kullanılabiliyor.

 

Yeni Apple TV uygulaması, kullanıcıların izlemeyi çok sevdiği içerikleri mevcut uygulama ve servislerinde kişiselleştiriyor. Görüntüleme alışkanlıklarını güvenli ve kapsamlı bir şekilde tanıyarak 150’nin üzerinde online yayın uygulamasından program ve film önerileri sunuyor. Bu uygulamalar arasında Amazon Prime ve Hulu’nun yanı sıra Canal+, Charter Spectrum, DIRECTV NOW ve PlayStation Vue gibi ücretli TV hizmetleri de bulunuyor. Optimum ve Altice’den Suddenlink de bu yıl eklenecek. Ayrıca, Apple TV uygulaması, iTunes’da satın alınabilen veya kiralanabilen yüz binlerce film ve TV programının da yeni platformu haline gelecek.

Apple News +

Dijital yayınlar, modern mobil aygıtların en popüler içerikleri arasında. Örneğin MacLine’ı Turkcell Dergilik dijital yayın platformu üzerinden son derece mütevazı fiyatlarla indirip okumanız mümkün. Bu trend, adeta yayıncılığın yeni yüzü ve Apple açısından da derinlemesine ele alınan bir konu.

Bu kapsamda Apple, 300’den fazla popüler dergiyi bir araya getiren, gazeteleri ve dijital yayıncıları Apple News uygulaması içinde güzel, kullanışlı ve küratörlü bir deneyime dönüştüren yeni bir abonelik hizmeti olan Apple News + ‘ı duyurdu. ABD ve Kanada’da bulunan Apple News +, Vogue, National Geographic Dergisi, İnsanlar, ELLE, The Wall Street Journal ve Los Angeles Times gibi ünlü yayınlardan her türlü ilgi alanını karşılamak için en iyi ve en alakalı makaleleri sunacak. Apple News +, iPhone, iPad ve Mac için optimize edilmiş, zengin tasarımlara, hareketli kapaklara, canlı fotoğrafçılığa ve koyu tipografi özelliklerine sahip oluşuyla dikkat çekici.

Apple News Genel Yayın Yönetmeni Lauren Kern, “Kaliteli gazeteciliği desteklemeye kararlıyız ve Apple News + ile dergilerin ve haber kuruluşlarının yaptığı harika çalışmaları kutlamak istiyoruz” dedi. “Apple News + ‘daki yayınların genişliğinin ve kalitesinin daha fazla insanı daha önce hiç karşılaşmadıkları hikayeleri ve başlıkları keşfetmeye teşvik edeceğini düşünüyoruz.”

Apple News + dergileri, iPhone, iPad ve Mac için optimize edilmiş animasyonlu kapaklar, canlı fotoğrafçılık ve tipografi içeren, zengin tasarımlı düzenlerde yayınlar vaat ediyor. Makaleleri okumanın daha eğlenceli, sürükleyici ve kullanışlı hale geleceği kaydediliyor. Ayrıca abonelere bireysel makalelerin sunulacağı ve hem içerik kurgusuna hem de kullanıcı gizliliğini koruyan kişiselleştirilmiş önerilerin beklentileri karşılayacağı belirtiliyor.

Apple Arcade; diğer mobil platformların ve abonelik servislerinin hiçbirinde yer almayacak yepyeni bir oyun koleksiyonuna erişmenin inovatif bir yolunu sağlıyor.

Neden Apple News +?

Dijital yayınlar, modern mobil aygıtların en popüler içerikleri arasında. Örneğin MacLine’ı Turkcell Dergilik dijital yayın platformu üzerinden son derece mütevazı fiyatlarla indirip okumanız mümkün. Üstelik son derece yüksek bir ‘tasarım’ ve ‘teknoloji’ ekseninde. Bu çığır açıcı trend, adeta yayıncılığın yeni yüzü ve Apple açısından da derinlemesine ele alınan bir konu. Apple News +’ın çıkış noktası da tam olarak bu.

Bu yazı, Macline dergisinin, Haziran sayısından alınmıştır.


 

Exit mobile version