Her alanda olduğu gibi yazılımda da kendinizi geliştirmeye başlarken bu alanla ilgili kullanılan temel terimlere hâkim olmanız büyük önem taşır. Yazılım terimleri, alan hakkındaki bilginizi arttırabilir ve yazılım geliştirmeye daha hızlı başlamanıza, diğer yazılımcılarla daha kolay iletişim kurmanıza yardımcı olabilir.
Daha önce hiç yazılımla ilgilenmemiş birisi olarak nereden başlayacağınız hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir. Endişelenmeyin, sizin için hazırladığımız bu liste alanda kolay ilerleme kaydetmenizi sağlayacaktır.
Bilinmesi Gereken Yazılım Terimleri
- Algoritma: Belirli bir sorunu çözmeye yönelik bir dizi talimattır. Bir kişinin borcunu hesaplamak için geçilmesi gereken adımlar, algoritmaya verilebilecek örneklerden biridir.
- Array: Değişkenleri bir arada toplamak için bir kap olarak düşünebilir. Bunları sepet yerine koyabilirsiniz. Örneğin bir sepete meyveleri, diğer sepete ise sebzeleri koymanız gerektiğini varsayalım. Meyve değişkenlerini meyve dizisine, sebze değişkenlerini ise sebze dizisine ekliyorsunuz.
- API: Sistemlerin ya da programların iletişim kurmak için kullandığı dildir. Twitter ya da Facebook gibi büyük hizmetler, diğer geliştiricilerin kendi hizmetlerini oluşturabilmesi için API erişimi sağlar.
- Boolean: Sadece doğru ya da yanlış sonuç döndüren ifadedir. Örneğin kişinin arabası varsa evet, yoksa hayır sonucu döndürülür.
- Bug: Yazılım geliştirme sürecinde beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan hata ya da kusurdur. Genellikle küçük kusurları ifade etmek için kullanılsa da bug işletmelerin ciddi zararlar etmesine neden olabilir.
- Cache: Daha hızlı yükleme süresi sunmak için verileri geçici depolama yöntemine başvurulmasıdır.
- IP adresi: İnternet protokolü anlamına gelir. İnternet üzerinden bir cihazın başka bir cihazla iletişim kurmasını sağlar.
- Sunucu: Çeşitli verilerin barındırıldığı yerdir.
- CSS: Bir web sayfasının genel görünümünü ortaya çıkaran bir işaretleme dilidir. Bir butonun renginden tutun da menünün nerede yer alacağına kadar her şey CSS kullanılarak belirlenir.
- HTML: Web sayfasını oluştururken kullanılan bir işaretleme dilidir. Yazılar, tablolar ve benzerleri HTML kullanılarak oluşturulur.
- Veritabanı: Veri depolama, düzenleme ve yönetmeyi sağlar.
- Front-end: Kullanıcıların gördüğü her şey olarak ifade edilebilir. Kullanıcının geliştirilen yazılımla etkileşimde bulunmasını sağlar.
- Back-end: Bir sistemin ya da program için verileri depolamaktan sorumludur ve kullanıcılar doğrudan erişemez.
- Full stack developer: Hem front-end hem back-end tarafında çalışan kişilere denir. Bu kişiler genel tasarım ve kodları içeren çeşitli alanlarda faaliyet yürütür.