XML Dosyası Açma Nasıl Yapılır?

XML dosyası açma işlemi nasıl yapılır? İşte XML uzantısına sahip olan dosyalarını açabilmek için uygulamanız gereken adımlar!

XML dosyası açma işleminin nasıl yapılacağını merak eden bilgisayar kullanıcıları için bir rehber hazırladık. Hazırladığımız rehberde yer alan adımları uygulayarak XML dosyalarını kolayca açabilirsiniz.

Bilgisayarınızdaki İndirilenler klasöründe yer alan dosyalara göz atarken XML uzantısına sahip olan bir dosya ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bunun üzerine muhtemelen söz konusu dosyanın ne olduğunu ve nasıl açılacağını merak etmişsinizdir.

XML Nedir?

XML, Extensible Markup Leanguage yani Genişletilebilir İşaretleme Dili anlamına gelir. 90’lı yıllarda W3C (World Wide Web Consortium) tarafından oluşturuldu. HTML bir web sayfasının yapısını ve içeriğini tanımlarken XML ise verilerin yapısını gözler önüne serer.

XML her ne kadar artık verileri düzenlemek ve iletmek için pek tercih edilmiyor olsa da hâlâ birçok eski sistemde kullanılmaya devam ediyor. Peki, XML dosyalarını açabilmek için hangi adımlar uygulanmalıdır?

XML Dosyası Açma Adımları Neler?

XML Dosyası Açma-1

XML Dosyalarını açabilmek için tercih edebileceğiniz birden fazla seçenek mevcut. Buradaki en önemli soru, söz konusu dosyalardaki verileri düzenlemek mi yoksa yalnızca görüntülemek mi istediğinizdir.

Eğer dosyayı düzenlemek istiyorsanız ilk olarak dosyanın üzerine sağ tıklayın. Bu adımı uygulamanız durumunda bir pencere açılacak. Açılan pencerede çeşitli seçenekler göreceksiniz. Bu seçenekler arasından “Birlikte aç” seçeneğini seçin. Daha sonra Not Defteri uygulamasının üzerine tıklayın. Bu işlemi gerçekleştirmeniz hâlinde dosya açılacaktır.

Not Defteri yerine kullanabileceğiniz çeşitli uygulamalar mevcut. Windows, Linux ve Mac platformları üzerinden kullanılabilecek hizmetler arasında Leafpad, Sublime Text, VSCode ve Atom gibi programlar bulunuyor.

Programların yanı sıra JSON Formatter, Code Beautify ve Tutorialspoint gibi çevrim içi hizmetler de yer alıyor. Bilgisayarınıza program yüklemekten pek hoşlanmıyorsanız çevrim içi hizmetleri tercih edebilirsiniz.

Eğer dosyayı yalnızca görüntülemek istiyorsanız bilgisayarınızda bulunan tarayıcıyı da kullanabilirsiniz. Chrome dahil çoğu tarayıcı XML dosyasını destekliyor. Bunun için dosyayı tarayıcının üzerine sürükleyip bırakabilir veya dosyaya sağ tıklayıp tarayıcıyı seçebilirsiniz. Hazırladığımız yazıda bulunan adımları uygulayarak XML dosyalarını kolayca açabilirsiniz. Ayrıca HEIC dosyası açma ve JPEG dönüştürme yazımıza da bakabilirsiniz.

Exit mobile version