Xinput1_3.dll Hatası ve Çözümü

Xinput1_3.dll hatası mı alıyorsunuz? Bu sorunun çözümü oldukça basittir. Bu yazıda sıralanan çözüm yollarını izleyip hatayı giderebilirsiniz.

Xinput1_3.dll hatası alıyorsanız ortada Microsoft DirectX ile ilgili bir sorun vardır çünkü söz konusu dosya, DirectX’in bir parçasıdır. Windows kullanıcıları, bu hata ile genellikle bir video oyunu oynarken karşılaşır.

Kullanıcılara gösterilen hata mesajında dosyanın eksik olduğu veya bulunamadığı, yeniden yüklemenin bunu düzeltmeye yardımcı olacağı gibi ifadeler yer alır.

Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1, 10, 11; kısaca hangi Windows sürümünü kullanıyor olursanız olun, bu hata ile karşılaşmanız olasıdır. Peki, sorunun çözümü nedir? Sorunu ortadan kaldıracak en etkili çözüm yollarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Xinput1_3.dll Hatası İçin Çözüm Yolları

Xinput1_3.dll Hatası İçin Çözüm Yolları

1. Bilgisayarı Yeniden Başlatma

Başlangıç olarak bilgisayarı yeniden başlatmak iyi bir adımdır. Bu işlem, birçok sorunun çözümünde önemli bir rol oynar. Bu dosya ile ilgili hata mesajını bir daha almamanızı da sağlayabilir.

2. Microsoft DirectX’in Son Sürümünü Yükleme

Microsoft DirectX’in en son sürümünü yüklemek, belirli dosyalarla ilgili hataların çözülmesinde kilit rol oynar. Bunun yanı sıra oyunları veya programları performans iyileştirmeleri sayesinde daha sorunsuz bir şekilde oynamanıza yardımcı olabilir.

Windows Update’i devre dışı bırakmadıysanız Windows 10 kullanıyorsanız DirectX’i güncellemek için ekstra bir işlem gerçekleştirmenize gerek yoktur.

3. Hata Veren Oyun / Programı Yeniden Yükleme

Sorun dosyadan değil de oyun veya programdan da kaynaklı olabilir. Program eğer dosyayı bulamazsa bu her zaman dosyanın olmadığı anlamına gelmez. Dosya mevcut olabilir ama program algılamıyor olabilir. Sorunun dosyadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için hata veren oyun ya da programı yeniden yükleyebilirsiniz.

4. Xinput1_3.dll Dosyasını Manuel Olarak Yükleme

Yukarıdaki adımlar size yardımcı olmadı mı? Dosyayı en son sürümden alıp yüklemeyi de deneyebilirsiniz.

Sadece eksik DirectX DLL dosyasını yüklemek için DirectX’in son sürümünü indirip dosyayı içinden alabilir ya da doğrudan bu tür dosyaları indirebileceğiniz web sitelerini kullanabilirsiniz. Yine de bu tür sitelerden dosya indirirken dikkatli olmalısınız. Bu sitelerin bazıları güvenli olmayabilir.

5. Sürücüleri Güncelleme

Bu hata mesajı ile karşılaşmanızın başka bir sebebi de güncel olmayan sürücüler olabilir. Bir driver güncelleme programı kullanarak sürücülerinizin güncel olup olmadığını kontrol edin.

Exit mobile version