Xiaomi Imagery Awards 2023 fotoğraf yarışması sonuçlandı. Yarışmanın birincisi Ekrem Kalkan, ikincisi Meltem Çavuşoğlu, üçüncüsü ise Mert Ozan Aydoğan oldu.
Fransa’nın Burgonya kentinde Saint-Lop-de-Varenees’deki bir malikane… En üst katta yer alan bir pencereden ilkel bir “camera obscura” saatlerdir çatıdan görünen kırı pozluyor.
Ahşap kameranın içindeki kalay levhanın üzerine sürülü bitüm uzunca bir süre güneş ışığına maruz kalmış. Karmaşık ecza işlemlerinden sonra levhanın üzerinde görüntüler beliriyor. Joseph Nicephore Niepce o günlerde adına “heliograf” (güneşle yazma) dediği dünyanın hayatta kalan en eski fotoğrafı olarak bilinen “Le Gras’taki Pencereden Görünüm”, adlı ilk fotoğrafı çekiyor.
Aradan geçen yaklaşık 200 yıl boyunca fotoğraf fizik, kimya gibi bilimlerin katkısıyla gelişti. Kalay levhaların yerini cam, camların yerini, film aldı. Büyük kameralar ufaldı, cepte taşınabilir hale geldi. Analog dönem 150 yıldan uzun sürmüş olsa da 90’lı yıllarda dijitalleşme başladı.
Artık fotoğraflar da 1’ler ve 0’lardan oluşuyordu. 2000’lere doğru fotoğraf çekebilen telefonlarla tanıştık. Yıllar geçtikçe telefonlar akıllandı, teknolojik gelişmeler fotoğrafların görsel kalitesini arttırdı. 2010 yılından itibaren sosyal medya uygulamalarının fotoğraf paylaşımını teşvik etmesiyle birlikte bir anlamda “demokratik”leşen fotoğraf yediden yetmişe herkes tarafından üretilebilir hale geldi.
Xiaomi, tam da bu dönemde kullanıcıların işlevlerini genişletmelerine ve akıllı telefonlarının arayüzlerini kişiselleştirmelerine olanak tanıyan Android işletim sisteminin özelleştirilmiş bir sürümünü oluşturarak pazara giriş yaptı. Android’in MIUI adlı Xiaomi sürümü, bugün 600 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılıyor.
Kısa bir süre içinde dünyanın en çok satan akıllı telefon markaları arasında ilk üçte yer almayı başaran Xiaomi, mobil fotoğrafçılığa verdiği önemin ilk göstergesi olarak 2019 yılından itibaren her yıl Xiaomi Imagery Awards fotoğraf yarışmasını düzenlemeye başladı.
Türkiye Ayağında 12 Binden Fazla Fotoğraf
Xiaomi tarafından 2019 yılından bu yana düzenlenen ve bugüne kadar 190 ülkeden 700 binden fazla fotoğraf katılımının olduğu Xiaomi Imagery Awards 2023’ün Türkiye ayağı sona erdi. Bu yıl yarışmanın sloganı “Senin Kameran Senin Hikayen”di ve onbinlerce fotoğraf tutkunu Xiaomi’nin üstün kamera özelliklerini kullanarak hikayelerini anlattılar.
Toplamda 12 binden fazla fotoğrafın katıldığı Xiaomi Imagery Awards 2023 Türkiye yarışmasında jüri üyeleri eski savaş muhabiri, belgesel yapımcısı Coşkun Aral, Photoline Yazıişleri Müdürü ve İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cem Kıvırcık ve Xiaomi Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Erdem Yapıcı seçimlerinde bir hayli zorlandılar.
Coşkun Aral, Xiaomi telefonlarla çekilen fotoğrafların görsel kalitesine dikkat çekerek, savaş muhabirliği döneminde, sıcak noktalarda çalışırken bu teknolojinin olmamasına biraz hayıflandığını söyledi. O günün koşullarında fotoğraf üretebilmenin ne kadar zor olduğunu belirterek, “Günümüzdeki fotoğraf tutkunlarının çok şanslı olduklarını düşünüyorum” dedi.
Cem Kıvırcık, yarışmaya katılımın bu denli yoğun olmasının Türkiye’deki mobil fotoğrafçılığın geldiği noktayı belirlediğini söyledi ve ekledi:
“Yapılan araştırmalara göre dünyada çekilen fotoğrafların yüzde 92’den fazlası cep telefonlarıyla üretiliyor. Xiaomi de dünyanın en büyük üç akıllı telefon üreticisinden biri olarak, Leica iş birliğiyle fotoğraf tutkunlarına ilham veriyor.”
Erdem Yapıcı, Xiaomi Imagery Awards 2023’ün Türkiye ayağında katılım yoğunluğu açısından ülkemizin ilk üç arasında yer almasının kendilerini memnun ettiğini söyledi ve ekledi:
“Xiaomi Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da hikayelerini fotoğrafa dönüştürmek isteyen herkes için en kaliteli kameraya sahip Xiaomi ürünlerini en hesaplı fiyatlarla sunmaya devam edeceğiz.”
Xiaomi Imagery Awards 2023’te birinci olan Ekrem Kalkan tam 50.000₺, ikinci olan Meltem Çavuşoğlu 30.000₺ ve üçüncü olan Mert Ozan Aydoğan 20.000₺ Mi Store alışveriş çeki kazandılar. Ayrıca jüri tarafından sergilemeye layık görülen fotoğraflar özel koleksiyon bir photobook haline getirilerek basılacak ve katılımcılara iletilecek. Çünkü her ne kadar dijital bir dönemde yaşıyor olsak da fotoğraflar ya asılmalı ya da basılmalıdır.
Yorum Yap