Xiaomi Artık Deprem Tahmini Yapacak

Xiaomi, deprem tahmini yapan bir sistemle geçtiğimiz günlerde karşımıza gelmişti. Şirket bu algoritmasını daha da geliştirdi. Yapay zeka kullanan sistem, hesaplamalar yaparak kullanıcıları önceden deprem için uyarıyor. İşte diğer detaylar.

Şirket, kullanıcılara gelecek bir deprem konusunda uyarı veren bir deprem uyarı sistemi geliştirdi. Son zamanlarda şirket, bu özelliğin artık Çin genelinde 25 ilde kullanıma açık olduğunu duyurdu. Şirket, deprem erken uyarı fonksiyonunun başlatılmasından bu yana, 4.0 veya daha yüksek büyüklükteki 35’ten fazla depremi başarıyla uyardığını iddia ediyor.


Benzer İçerik: Xiaomi 4 modeli için MIUI 12.5 güncellemesini yayınladı


Xiaomi, artık deprem uyarısının yanında deprem izleme özelliği de sunacak

Bugün şirket, kendi akıllı cep telefonlarının sadece deprem uyarı bilgisi almasının yanında aynı zamanda depremleri de izleyebildiğini duyurdu. Yeni deprem izleme özelliği, bir tür uç bilgi işlem teknolojisi kullanıyor. Bu sistem, sismik dalgaları algılamak için cep telefonunda yerleşik olarak mevcut düşük güç sensörünü kullanıyor. Sonrasında AI algoritması sismik bilgileri etkili bir şekilde hesaplıyor. Ardından, gelecek bir deprem olduğunda kullanıcılar ilk uyarıyı alıyorlar.

Şirket, bu teknolojinin deprem izleme maliyetinden tasarruf sağladığı iddia ediyor. Aynı zamanda izleme sayısını da büyük ölçüde artırdığını iddia ediyor. Şirket, bunun ulusal deprem izleme ve erken uyarı ağını daha eksiksiz kıldığını iddia ediyor.

Xiaomi deprem tahmini
Xiaomi deprem tahmini

Deprem tahmini özelliği ilerleyen zamanlarda tüm telefonlara gelecek

Xiaomi’nin açıklamasına göre şirket, deprem izleme işlevi, Chengdu Yüksek Teknoloji Afet Azaltma Araştırma Enstitüsü ile birlikte ortaklaşa geliştirdi. Bu işlev sonunda Xiaomi’nin tüm telefonlarına gelecek. Şu anda, bazı Xiaomi/Redmi telefonları ve MIUI sistemleri bu özelliği desteklemekte. Fakat gelecekte kademeli olarak daha fazla cihaza gelecek.

Şu an itibariyle MIUI deprem fonksiyonlarının tahminlerinin ne kadar doğru olduğunu doğrulayamıyoruz. Deprem tahmini çok karmaşık bir süreç olduğu için küresel olarak depremlerin çok doğru ve başarılı tahminleri mümkün olmuyor.

Ancak yine de, bu özellik özellikle de deprem bölgelerinde yaşayan insanlar için yararlı olacak gibi duruyor. Çünkü depremin 20 saniye öncesinden bile bilinmesi, depremin etkisini yüzde 63 oranında azaltabiliyor.

Exit mobile version