Gece, şehrin dinamik atmosferiyle doludur. Sokak lambaları, neon tabelalar, otomobil farları ve vitrin ışıkları… Bu unsurlar, doğru tekniklerle büyüleyici portreler yaratmak için mükemmel birer araç haline gelir. Xiaomi 14T Pro, özellikle gelişmiş gece modu, geniş diyafram açıklığı ve yapay zekâ destekli fotoğraf işleme özellikleriyle gece şehir ışıklarında portre çekmek için mükemmel bir cihaz.
Siz değerli okurlarımızın da farkında olduğu gibi bir süredir dergimizin sosyal medya fotoğrafçılığı köşesinde Xiaomi ürünlerini deneyimliyor ve izlenimlerimi burada paylaşıyorum.
Xiaomi’nin mobil fotoğrafçılık alanındaki çalışmaları asırlık Leica tecrübesi ile birleşince ortaya çıkan her yeni akıllı telefon çıtayı bir üst noktaya taşır oldu. Özellikle amiral gemisi telefonlar dışında Xiaomi’nin orta üst segment diyebileceğimiz ürünlerinde de kullanıcılara Leica kalitesi sunmasıyla mobil fotoğrafçılıkta önemli bir çağ başlamış oldu.
Işığa hükmet, geceyi yakala!
Geleneksel olarak her yılın son çeyreğine doğru Xiaomi “T” modellerini çıkartıyor. Bu modeller fiyat/performans anlamında amiral gemisi kalitesinde ama fiyat anlamında daha hesaplı ürünlerin tüketicilerle buluşmasını hedefliyor.
Fotoğrafçılık açısından değerlendirildiğinde 14 serisinin en donanımlı modeli Ultra ile T Pro arasında çok da büyük farklılıklar var diyemem. Bu nedenle fotoğrafçılık sizin için ön plandaysa 14T Pro, sizin için biraz daha hesaplı bir çözüm olacaktır.
Xiaomi 14T Pro, “Master light, capture night”, Türkçe’ye çevrildiğinde “Işığa hükmet, geceyi yakala” sloganıyla çıkış yaptı. Bundan önceki sayılarda enstantene hızını, renkli ve hareketli ortamlarda kullanım kolaylığını, siyah beyaz Leica benzetimiyle oluşturduğu kareleri deneyimlemiş ve bu sayfalarda sizlerle paylaşmıştım.
Işığa hükmetme konusunda başarısını kanıtlamıştı, şimdi sıra geceyi yakalamaktaydı. Ancak niyetim uzun gece pozlamaları yapmak yerine gecenin ışıklarında portreler çekmek ve bu portrelerde yakalamayı umduğum doğal bokehlerin gerçekliğini deneyimlemekti.
Çok kısa bir süre içinde son derece başarılı projelerde karşılacağımızdan emin olduğum fotomodel ve oyuncu dostum Beyzanur Baysan’ı aradım ve ona gece şehrin ışıklarında çekmeyi düşündüğüm portreler projemden söz ettim. Soğuk bir kasım akşamında Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde buluştuk ve ortaya bu çalışma çıktı.
Öncelikle gece portreleri konusunda genel geçer fotoğrafçılık bilgilerini paylaşmak isterim. Gece, şehrin dinamik atmosferiyle doludur. Sokak lambaları, neon tabelalar, otomobil farları ve vitrin ışıkları… Bu unsurlar, doğru tekniklerle büyüleyici portreler yaratmak için mükemmel birer araç haline gelir.
Gece şehir ışıklarını kullanarak portre fotoğrafçılığı yaparken dikkat etmeniz gereken bazı temel unsurlar vardır. Xiaomi 14T Pro, özellikle gelişmiş gece modu, geniş diyafram açıklığı ve yapay zekâ destekli fotoğraf işleme özellikleriyle gece şehir ışıklarında portre çekmek için mükemmel bir cihaz. Bu yazıda, Xiaomi 14T Pro ile çekim yaparken dikkat edilmesi gerekenleri inceleyeceğiz.
Işığın yanal açıdan gelmesinin önemi
Portre çekimlerinde en önemli yardımcım vitrin ışıkları oldu. Yanal olarak gelen vitrin ışıklarının modelim Beyzanur’un yüzünü aydınlatmasına ve istediğim cilt detayını ve parlaklığını vermesine çok özen gösterdim. Işığın alttan ve üstten geldiği durumlarda yüzde oluşan gölgelerden sakınmak son derece önemli. Bu tür gece ışıklarında modeliniz ne kadar güzel olursa olsun, ışık açısından dolayı korku filmi etkisi oluşturabilir, modelinizi de üzebilirsiniz.
Gece ışıkları “daylight” sarı sıcak, ya da “neon” mavi beyaz değişkenlik gösterebilir. Burada da çok dikkatli olmanızı öneririm. Özellikle beyaz ayarı yapmak sizi zorlayabilir. Ancak, 14T Pro’nun güçlü yapay zekâ yazılımıyla ton farklılıkları konusunda çok da büyük bir sıkıntı yaşamadım.
Xiaomi 14 T Pro’da üç adet fiziksel kamera bulunuyor. Bunlar da Leica 23 mm 50 MP, Leica 60 mm 50 MP ve Lecia 15 mm 12 MP olarak sıralanıyor. Telefoto etkisinin aradığım bokeh konusunda elimi kolaylaştıracağını düşündüğüm için imaj kalitesini de göz önünde bulundurarak Leica 60mm 50 MP telefoto kamerayı özellikle tercih ettim.
En çok istediğim modelimin arka planında boncuklaşmış, adeta gökyüzündeki yıldızlara dönüşmüş şehir ışıklarından oluşan bokehler görmekti. İşte bu nedenle özellikle Xiaomi 14T Pro’nun porte modu ve ağırlıklı olarak dikey çektiğim fotoğraflarda 60 mm’lik lens açısı ve f/2.0 diyafram açıklığı beni çok tatmin etti. Birkaç fotoğrafta 35 mm çekim yaptım ama 60 mm’lik lens açısı bana istediğim bokeh kalitesi konusunda çok daha fazla olanak sağladı.
Elbette bokeh denince, bunu sağlayabilecek sığ bir alan derinliğini de oluşturmak gerekiyor. Modelimi bir noktaya sabitlerken, diğer açıdan hemen arkasında ışıklarla bezeli bir alan derinliğinin bulunmasına özellikle dikkat ettim. Bu da 60 mm portre modunda f/2.0 diyafram açıklığı sunan Xiaomi 14 T Pro’nun çok daha gerçekçi bir bokeh üretmesine neden oldu.
Light Fusion 900 Image Sensor var, kumlanma yok
Gece fotoğrafçılığında en çok endişe edilen şeylerden birisi de düşük ışık koşullarının yarattığı ortamda sıklıkla yüksek ISO’ya başvurmak zorunda kalmaktır.
Yüksek ISO kullanımı ne yazık ki, görsel parazite yol açar ve oluşan görsellerde ciddi anlamda kumlanma etkisi yaratır. İşte burada da imdadıma Dual Native ISO Fusion Max teknolojisiyle güçlendirilmiş Light Fusion 900 image sensor kalitesi yetişti.
Xiaomi yetkililerinin açıklamalarına göre Xiaomi 14T Pro, karanlık ortamlarda diğer amiral gemilerine kıyasla 1,58 kat daha hızlı fotoğraf çekiyor. Bu hız, hareketli nesneleri düşük ışıkta bile net bir şekilde fotoğraflayabilme imkânı sunuyor.
Modelimin biraz daha hızlı hareket ettiği durumlarda bile yüksek enstantane sayesinde bir “motion blur” yani hareket netsizliği etkisi yaşamadım. Öte yandan özellikle gece fotoğrafları söz konusu olduğunda Xiaomi 14T Pro’nun Leica Summilux lensle gelen ışık geçirgenliği ve Light Fusion 900 Image Sensor sayesinde önceki modellere oran %36 daha fazla ışık alabiliyor ki, bu inanılmaz bir gelişme.
13,57 EV dinamik aralık performansı
Çekmiş olduğum bazı portre fotoğraflarında ISO’nun 2000’ler seviyesine kadar yükseldiğini görüyorum. Açıkçası bu seviyelerde profesyonel kameralarda bile ciddi anlamda kumlanma sorunu yaşandığını tecrübe etmiştim.
Durum acaba telefonda mı böyle görünüyor diye merak edip, çekmiş olduğum fotoğrafları bilgisayarıma aktardığımda kumlanmanın neredeyse “hiç” seviyesinde olduğunu görmek beni çok şaşırttı ve bu teknolojiye hayran olmama neden oldu.
Son olarak Xiaomi 14T Pro’nun sunduğu inanılmaz dinamik aralık performansından söz etmek istiyorum. En basit tanımıyla dinamik aralık, görüntünün en parlak beyazdan en siyaha kadar en açık ve en koyu kısımları arasındaki oranı tanımlar.
Gece fotoğraflarında zaman zaman ışığın başka açılardan gelmesi, örneğin modelinizin hemen arkasından vs. gibi çekiminizde istemediğiniz siluet etkileri yaratabilir. Ancak Xiaomi 14T Ultra’nın sunduğu 13,57 EV dinamik aralık performansı ile bunun da üstesinden geliyor.
Bir fotoğraf tutkunu olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Xiaomi 14T Pro ile hemen her koşulda fotoğraf çekmek son derece keyifli. Özellikle koşulları zorlayarak, ürünün kalitesini ortaya çıkartmayı çok seviyorum. Siz değerli okurlarımızın da mobil fotoğrafçılık konusundaki çalışmalarını, sorularını bekliyorum. Bir de hatırlatma yapmak isterim.
Xiaomi ile çektiğiniz fotoğrafları Xiaomi Imagery Awards Yarışması’na göndermeyi unutmayın. Son katılım tarihi 22 Aralık 2024…
Yazı ve fotoğraflar: Cem Kıvırcık
Yorum Yap