Xiaomi 13 Pro Kamera İncelemesi

Photoline Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cem Kıvırcık, Xiaomi 13 Pro akıllı telefonunun kamerasını inceledi. İşte detaylar.

Xiaomi 13 Pro, 75 mm lens ve 3.2X optik zum desteğiyle bir fotoğraf makinesi performansı sunuyor. Her ne kadar 3.2X zum seçeneği olsa da ben 2X zum gerçekliğinden söz etmek istiyorum. Her türlü yapaylıktan uzak fotoğraf gibi fotoğraf, bokeh gibi bokeh istiyorsanız 75 mm ve 2X zum ile çekim yapın. Sonuç inanılmaz.

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında Xiaomi, dünyanın en kaliteli fotoğraf makinelerini ve lenslerini üreten Leica ile iş birliğinin bir sonucu olarak 12S Ultra ile bizi tanıştırmış, biz de Xiaomi Türkiye tarafından bize iletilen 1” sensöre sahip bu telefonla çekim deneyimimizi siz okurlarımızla bu sayfalarda paylaşmıştık. Aralık 2022’de duyurusu yapılan Xiaomi 13 serisinin amiral gemisi olan 13 Pro ile efsanenin devam ettiğini söyleyebiliriz.

Xiaomi 13 Pro’nun 12S Ultra ile aynı 6.73” ekran boyutuna sahip olmasına rağmen gözle fark edilemeyecek kadar da olsa boyutlarında bir küçülme olduğunu ve yaklaşık 15 gr hafiflediğini söyleyebiliriz. Açıkçası telefonu elime aldığımda bunu hissettim.

Xiaomi 12S Ultra ile Kamera Farkları Neler?

Ana kamerada Sony ile yapılan iş birliği sonunda geliştirilen IMX 989 yerini koruyor ama 12S Ultra’daki o mini minnacık kroplama 13 Pro’da bir seviye daha iyileştirilmiş, sensörün alanını daha fazla kullanabiliyorsunuz. 50.3 MP f/1.9 23 mm ana kamera aynı ama 12S Ultra’daki 48 MP f/4.1, 120 mm periscope telefoto sensor yerini 13 Pro’da 50 MP f/2.0 75 mm telefoto sensöre bırakmış ki, kalitesinin beni çok heyecanlandırdığını itiraf etmeliyim. Bence kamera sistemindeki en önemli gelişme bu 75 mm’lik muhteşem sensor ve sunduğu 3,2X optik zum kelimenin tam anlamıyla olağanüstü. Bir telefonda aradığım en önemli lens ultra geniş açıdır ki, birçok marka bu modülü geçiştiriyor ama Xiaomi, bu konuda da önemli bir gelişime imza atmış ve 48 MP f/2.2 13 mm’lik lensi, 50 MP f/2.2 14 mm’le yenilemiş.

Daha önce geleneksel siyah ve koyu yeşil renklere sahip olan 12S Ultra’dan farklı olarak, 13 Pro Seramik Beyaz, Seramik Siyah, Seramik Flora Yeşili ve Dağ Mavisi olmak üzere dört ayrı renkle satılıyor. Evet çok şık duruyor, malzeme kalitesi mükemmel ancak telefon herhangi bir zeminde, mesela masada inanılmaz şekilde kayıyor ve ne yazık ki parmak izi tutuyor. Aslında fotoğraf çekerken de sağlam tutmanızda yarar var. Kutudan çıkan silikon kılıfı mutlaka kullanmanızı öneririm.
Fotoğraf konusundaki deneyimimi anlatmadan önce şunu söylemek isterim ki, Xiaomi 13 Pro’ya doyamadım. Çok kısıtlı bir zaman diliminde, havaların da çok bulutlu ve kasvetli olduğu bir dönemde yapmak zorunda kaldım çekimlerimi. Sayfalarımızdaki örnek fotoğraflardan da görecek olduğunuz gibi görsel kalite fotoğraf makinelerini bile kıskandıracak nitelikte. Kamera moduna geçtiğinizde Leica dokunuşu kendini hemen gösteriyor ve size Leica Vibrant (Canlı) ya da Leica Authentic (Renk doğruluğu) seçimini yapmanızı istiyor. Default olarak canlı renkler seçili olmasına rağmen ben renk doğruluğuna önem verdiğim için otantik seçeneğini tercih ettim. Doğrusu bu seçimden de pişman değilim zira renklerde aşırı doygunluk ve abartıya neden olan görsellerden ziyade daha gerçek, daha doğal olduğu gibi fotoğrafları daha çok beğeniyorum. Ama bir de AI, yani yapay zekâ desteği seçeneğinin bulunduğunu belirtmeliyim. Dinamik aralığa ihtiyaç duyulan durumlarda yapay zekâ duruma müdahale ederek kontrast ve renk doygunluğunda önemli ayarlamalarda bulunabiliyor.

Pro Modu Çok Detaylı Ama…

Çok detaylı bir pro modu olması ve fotoğrafçıya büyük bir katkı sunmasına rağmen Xiaomi 13 Pro ile çekimlerinde sıradan bir kullanıcı gibi “bas çek” yapmayı tercih ettim. Zaten telefonun kamerası ve sistem öyle işliyor ki, hata yapmanız için özel çaba sarf etmeniz gerekiyor. Portre modundan özellikle uzak durduğumu söylemeliyim. Evet, bu mod kendisine verilen görevi mükemmel bir şekilde yerine getiriyor ve kaliteli bir bokeh, yüz çevresinde ve yüzeyinde başarılı bir rötuş yapıyor ve herkesi çok güzelleştiriyor ama ben sivilcelerin ve göz kenarlarındaki kaz ayaklarının da fotoğrafa önemli katkılar verdiğine inananlardanım. Bu nedenle bu sayfada gördüğünüz Xiaomi 13 Pro ile çekilen portreler tamamen organik ve katkısızdır. Ancak, şunu da belirtmem gerekir ki, portre modu ile çekilen fotoğraflarda modelinizi en az 10 yaş daha gençleştirmenin de ayrı bir havası var.

Her ne kadar ana kamera bana 50 MP imkânı sunsa da default olarak yapılan çekimlerde 12,5 MP bir sonuç alıyorsunuz ve bana bu miktar yetti de arttı bile. Leica otantik modu ayrıca köşelerde belli belirsiz bir vinyet etkisi yapıyor ki ben fotoğrafta özneye dikkat çekmek adına bunu seviyorum. Evet birçok kullanıcı için keskinlik, görselin alabildiğine net olması çok önemli olabilir ama Leica otantik modda bunu çok da abartmıyor ve son derece dozunda kontrast içeren görseller üretiyor.

2X Zum Gerçekliği

Telefoto birçok kullanıcının kullanmayı en çok sevdiği kamera modülü ama optik zumdan, elektronik zuma geçildiğinde görsel kalite inanılmaz düşüyor ve sulu boya etkisi denilen durum başlıyor. Ancak Xiaomi 13 Pro, 75 mm lens ve 3.2X optik zum desteğiyle bir fotoğraf makinesi performansı sunuyor. Her ne kadar 3.2X zum seçeneği olsa da ben 2X zum gerçekliğinden söz etmek istiyorum. Her türlü yapaylıktan uzak fotoğraf gibi fotoğraf, bokeh gibi bokeh istiyorsanız 75 mm ve 2X zum ile çekim yapın. Sonuç inanılmaz.

Otomatik odaklama ve özne takibi bir fotoğraf makinesinde en çok önem verdiğim özelliklerin başında geliyor. Özne takibi ve otomatik odaklama konusunda Xiaomi 13 Pro usta diyebilirim ama deklanşöre basarken mili saniyeleri de hesaba katmanızı öneririm. Çünkü bu kadar datayı 1” gibi bir sensöre yazarken çok güçlü işlemciler ve bolca bellek olmasına rağmen belli belirsiz lag’ler yaşayabiliyorsunuz. Elbette çekim yaparken düşük ışık koşulları, hareketli nesneler ve bolca ISO yükleme durumunda kalırsanız. Bu arada ISO demişken, yüksek ISO’larda kumlanma etkisi ve gürültünün bu kadar minimize edilmiş olmasından söz etmeden geçemeyeceğim. Bu konuda Xiaomi mühendisleri iyi iş çıkartmışlar ama iyinin düşmanı her zaman daha iyidir. Yazılım geliştirmeleri ve güncellemelerle bu donanımın mükemmelleştirileceğine inanıyorum.

Son olarak, Xiaomi ve Leica iş birliğinin bir ürünü olan 13 Pro’ya doyamadığımı bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Daha farklı ortamlarda nasıl bir sonuç alacağım konusunda hala kafamda yanıt bulmayan sorular var. Bir önemli detay da Xiaomi Türkiye’nin ülkemiz pazarına Avrupa’da bile olmayan en üst modeli sunmuş olması. 12 GB RAM ve 512 GB depolama alanıyla Xiaomi 13 Pro, mobil fotoğrafçılık dünyasında bir “game changer” olarak bir yıldız gibi parlıyor.

Yazı ve fotoğraflar: Cem Kıvırcık

Exit mobile version