Windows + Shift + S klavye kısayolu, Windows 10 ve Windows 11’de ekran görüntüsü almak için çok sayıda kullanıcının tercih ettiği bir kısayoldur. Ekranın sadece belirli bir kısmının görüntüsü kaydetmeyi sağlaması ile epey pratik bir yol olduğu söylenebilir ama Windows + Shift + S çalışmıyor ise ne yazık ki bu imkândan yararlanmak mümkün olmuyor.
Peki, bu sorun tam olarak neden kaynaklanıyor? Win + Shift + S kısayolunun yeniden düzgün bir şekilde çalışması için başvurabileceğiniz çözüm yollarını olası nedenlerin üzerinde durarak önerdik.
Bu, rehberde yer alan yöntemleri uyguladıktan sonra sorunun çözüme kavuşacağı anlamına geliyor. Dilerseniz önce söz konusu yöntemleri sıralayalım ve hemen ardından nasıl uygulanacağına geçelim.
Windows + Shift + S Çalışmıyor, Çözüm Yolları Neler?
- Pano verilerini temizleyin.
- Ekran Alıntısı Aracı’nı kontrol edin.
- Ekran Alıntısı Aracı’nı sıfırlayın.
- Ekran Alıntısı Aracı üzerinden ekran görüntüsü alın.
- SFC taraması yapın.
Yukarıda yer alan yöntemleri uygulayarak Windows + Shift + S kısayolunun yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz. Şimdi bu yöntemlerin nasıl uygulanacağını detaylı olarak ele alalım.
Pano Verilerini Temizleme
Bu sorunu gidermek için sıkça başvurulan ve büyük çoğunlukla olumlu sonuç veren yöntemlerden biri, pano verilerini temizlemektir. Bu nedenle her şeyden önce pano verilerini temizlediğinizden emin olmalısınız.
Pano verilerini temizlemek için şu adımları takip edin:
- Windows + I ile ayarları açın.
- “Sistem” bölümüne girin.
- “Pano” seçeneğini bulup üzerine basın.
- “Pano verilerini temizleyin” seçeneğinin yanındaki “Temizle” butonuna tıklayın.
Ekran Alıntısı Aracını Kontrol Etme
Windows + Shift + S kısayolu, Ekran Alıntısı Aracı’na bağlıdır. Ekran Alıntısı Aracı varsayılan olarak alınan ekran görüntülerini kaydeder ancak bu çeşitli nedenlerle devre dışı bırakılmış olabilir.
Windows + S kısayoluyla arama bölümünü açın ve arama kısmına “Ekran Alıntısı Aracı” yazın. Daha sonra Ekran Alıntısı Aracı’nın üzerine basın. Araç açıldıktan sonra sağ üst köşedeki üç noktaya basın. Ardından ayarları seçin. Ayarlarda “Orijinal ekran görüntüsünü otomatik olarak kaydet” seçeneğini etkinleştirin.
Ekran görüntüsünü otomatik olarak kaydetmeyi aktif hâle getirdikten sonra hemen yanında yer alan ok simgesine basın. Bu, size ekran görüntülerinin nereye kaydedildiğini gösterecektir.
Kayıt konumunu değiştirmek için hedef yolun hemen yanındaki “Değiştir” seçeneğine basmanız yeterli olacaktır.
Ekran Alıntısı Aracı’nı Sıfırlama
Bu sorunu gidermek için başvurabileceğiniz bir diğer çözüm yolu, Ekran Alıntısı Aracı’nı sıfırlamaktır. Bunun için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Windows + I ile ayarları açın.
- “Uygulamalar” bölümüne girin.
- Yüklü uygulamaları seçin.
- Ekran Alıntısı Aracı’nı bulup yanındaki üç noktaya basın.
- Gelişmiş seçeneklere tıklayın.
- “Sıfırla” bölümüne gelin ve “Sıfırla” butonuna basın.
Ekran Alıntısı Aracı ile Ekran Görüntüsü Alma
Windows + Shift + S kısayolu işe yaramıyorsa alternatif olarak Ekran Alıntısı Aracı üzerinden ekran görüntüsü alabilirsiniz. Bunun için Windows + S kısayoluyla arama bölümünü açın. Daha sonra arama kısmına “Ekran Alıntısı Aracı” yazın. Eşleşmeden sonra Enter tuşuna basın.
Ekran Alıntısı Aracı açıldıktan sonra kamera simgesine basın ve “Yeni” seçeneğine tıklayın. Hangi kısmı kaydetmek istiyorsanız o kısmı seçip bırakın.
SFC Taraması Yapma
Bu sorunun olası nedenlerinden biri de sistem dosyalarında sorun olmasıdır. SFC taraması ile sorunlu ya da eksik sistem dosyalarını bulup onarabilirsiniz. İşlemi gerçekleştirmek için Komut Satırı’nı (Windows + R > cmd > Enter) açın ve komut satırına “sfc /scannow” yazıp Enter tuşuna basın.