Windows 7 kullanıcıları yükseltme yapmıyor!

Microsoft‘un uzun süredir devam eden Windows 7 desteğini resmen sona erdirmesinden bir yıl sonra, küçük ama kararlı bir PC kullanıcısı popülasyonu geçiş yapmak yerine Windows 7 için savaşmayı tercih etti. Kaç kişi? Kimse kesin olarak bilmiyor, ancak bu sayı geçen yıl önemli ölçüde azaldı.

Raporlara inanılırsa, birkaç milyon eski işletim sistemi kullanıcısı, neredeyse bir yıllık Microsoft’un on yıllık işletim sistemini kullanımdan kaldırdıktan sonra bile makinelerini daha yeni bir sürüme yükseltmedi.

Microsoft, 14 Ocak 2020’de WIndows 7’nin kurulumlarına güvenlik güncellemeleri sağlamayı durdurdu. Hareketin ardından, Microsoft’un duyurusundan kısa bir süre sonra işletim sistemi desteğini bırakan birçok üçüncü taraf satıcı tarafından hızlı bir şekilde takip edildi.

Facebook’un popüler oyunu Farmville kapandı

HALEN WINDOWS 7 KULLANIYORLAR

Şimdi, desteğin sona ermesinin birinci yıl dönümüne yaklaşırken, üretken Windows yazarı Ed Bott, İşletim sistemi kurulumlarının sayısının son on iki ayda kesinlikle azaldığını, ancak hala 100’ün üzerinde olduğunu sonucuna varmak için bazı verileri karıştırdı. Hala Windows 7 çalıştıran milyonlarca bilgisayar var. Daha da endişe verici şekilde Bott, “[gerçek] sayının önemli ölçüde daha yüksek olabileceğini” düşünüyor.

BASİT MATEMATİK DEĞİL

Bott, geçen yıl bazı analiz uzmanlarına danıştı. Dünya çapında yaklaşık 200 milyon bilgisayarın, Microsoft güvenlik güncellemeleri göndermeyi bıraktıktan sonra bile Windows 7’yi çalıştırmaya devam edeceği sonucuna vardı.

En son tahmini, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Dijital Analitik programı gibi çeşitli ölçütleri analiz ettikten sonra bu verilere dayanıyor. Program tarafından izlenen parametrelerden biri, Windows PC’lerden gelen ziyaretlerin sayısıdır.

İŞTE WINDOWS 7 KULLANMAYA DEVAM EDEN KULLANICILARIN YÜZDESİ

Aralık 2019 ile Aralık 2020 arasındaki rakamları karşılaştıran Bott, Windows 7 çalıştıran makine sayısının %18,9’dan %8,5’e düştüğünü belirtiyor. Web kullanımını izleyen NetMarketShare’deki rakamlar, Windows 7 kullanımının %31,2’den % 21,7’ye düşmesiyle benzer bir düşüş gösteriyor.

Bu makinelerin bazıları bu işletim sistemini Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU) programına kaydedilebilirken, çoğunluğu internette gizlenen her türlü tehlikeli pusuya maruz bırakan korumasız kurulumlardır.

Bott, “bu yüzdeleri tam sayılara çevirmenin basit bir bölme meselesi olmadığı” konusunda hemfikir, ancak 100 milyonluk tahmininin hala İnternet’e erişen Microsotf işletim sistemi makinelerinin sayısı ile önceki hesaplamaları arasındaki korelasyonun sonucu olduğunu kabul ediyor.

Exit mobile version