Windows 11 ve Windows 10 Arasındaki Farklar

Windows 10'a kıyasla Windows 11'de bilmeniz gereken her büyük değişiklik ve iyileştirme haberimizde...

Microsoft‘un işletim sisteminin en son sürümü olan Windows 11, geçtiğimiz sonbaharda uyumlu cihazlara aşamalı olarak dağıtımını başlattı. Bilgisayarınızdan henüz yeni işletim sistemini indirmesi ve yüklemesi istenmemiş olsa bile; güncellemeye değer olup olmadığını ölçmek için Windows 11’in Windows 10’a karşı nasıl ölçüldüğüne bir göz atabilirsiniz. Kararınızı vermek için aceleniz olmadığını unutmayın.

Microsoft, 2025’ten sonra Windows 10’u desteklemeyi bırakacağını söylüyor. Ayrıca Windows 10’a zaten sahipseniz; Windows 11 size ücretsiz olarak sunulacak.

Yeni işletim sistemini kurmadan önce, Microsoft’un yaptığı büyük değişiklikleri ve gerçekte nelerin farklı olduğunu inceleyelim. Ve en sevdiğimiz Windows 11 özelliklerini ve bunların nasıl kullanılacağına bakalım. Windows 11’de isteyip de alamadığımız her şeyi ve varsayılan arama motorunuzu nasıl ayarlayacağınızı kontrol ettiğinizden emin olun.

Windows 10 ve Windows 11: Yeni İşletim Sistemindeki Büyük Fark

Tasarım ve Arayüz

Windows 11, işletim sistemine yepyeni, daha Mac benzeri bir arayüz getiriyor. Yuvarlak köşeleri ve pastel tonları ile sade bir tasarıma sahiptir. İkonik Başlat menüsü, Görev Çubuğu ile birlikte ekranın ortasına da hareket eder. Ancak, isterseniz bunları Windows 10’da olduğu gibi tekrar sola taşıyabilirsiniz.

Android Uygulama Entegrasyonu

Android uygulamaları, Amazon Appstore aracılığıyla Microsoft Store’da (hemen olmasa da) Windows 11’e gelecek. Samsung Galaxy telefonunuz varsa bile, Windows 10’da Android uygulamalarına erişmenin birkaç yolu vardı. Ancak bu onu yerel yapacak. Bu, Windows kullanıcılarının yıllardır beklediği bir şey ve birleşmeye doğru başka bir hamleyi işaret ediyor. Bu özellik şu anda beta sürümündedir. Windows Insider’ların kullanımına açıktır.

Daha İyi Sanal Masaüstü Desteği

Windows 11, sanal masaüstlerini Mac’lere benzer bir şekilde kurmanıza izin verir. Kişisel, iş, okul veya oyun için aynı anda birden fazla masaüstü arasında geçiş yapılmasına olanak tanır. Windows 10’da bunu kurmak ve kullanmak daha zordu.

Monitörden Dizüstü Bilgisayara Daha Kolay Geçiş

Yeni işletim sistemi, Snap Groups ve Snap Layouts adı verilen ve aynı anda kullandığınız uygulamaların görev çubuğunda yer alan ve daha kolay görev geçişi için aynı anda açılıp küçültülebilen koleksiyonları olan özellikleri içerir. Ayrıca, açık pencerelerinizin bulunduğu yeri kaybetmeden bir monitörü kolayca takıp çıkarmanıza izin verir.

Görev Çubuğuna Microsoft Teams Eklendi

Teams bir facelift alıyor ve doğrudan Windows 11 görev çubuğuna entegre edilecek. Bu da erişimi kolaylaştıracak. Ekiplere Windows, Mac, Android veya iOS’tan erişebileceksiniz.

Widget’lar

Yakın zamanda yapılan bir Windows 10 güncellemesi de dahil olmak üzere; artık widget’lara doğrudan Görev Çubuğundan erişebilir. Ayrıca istediğinizi görmek için onları kişiselleştirebilirsiniz.

Gelişmiş Dokunmatik Ekran, Ses ve Kalem Desteği

Tabletler için Microsoft, görev çubuğundaki simgeler arasında daha fazla boşluk ve hareketler ekleyerek dokunma deneyimini iyileştirmeyi amaçladı. Windows 11 ayrıca dijital kaleminize dokunsallık ekler. Böylece not almak veya çizim yapmak için kullanırken titreşimleri duyabilir ve hissedebilirsiniz. Son olarak, işletim sistemi, sistem genelinde sesle yazma ve komutları tanıtır.

Oyun Oynamayı Geliştirmek İçin Xbox Teknolojisi

Windows 11, Windows PC’nizde oyun oynamayı iyileştirmek için Xbox konsollarında bulunan Otomatik HDR ve DirectStorage gibi belirli özellikleri alacaktır. Bu, Microsoft için PC’leri ve Xbox konsollarını entegre etmeye yönelik başka bir hamleyi işaret ediyor.

Exit mobile version