WhatsApp Programlama Dili Olarak Ne Kullanıyor?

WhatsApp programlama dili nedir, geliştirme aşamasında hangi dil kullanıldı? Birçok kişinin merak ettiği soruyu yanıtladık.

WhatsApp Programlama Dili Olarak Ne Kullanıyor?

WhatsApp programlama dili birçok uygulama geliştiricisi ve normal kullanıcının merak ettiği bir dildir. Siz de WhatsApp’ın hangi programlama dili ile geliştirildiğini merak ediyorsanız doğru yere geldiniz.

Bu yazının sonunda sadece WhatsApp’ın hangi dille geliştirildiğini değil, neden bu programlama dilini kullandığını da öğreneceksiniz.

WhatsApp Programlama Dili Nedir?

WhatsApp’ın kullandığı programlama dili Erlang’dir. İki ya da daha fazla kullanıcının eş zamanlı olarak mesaj alıp göndermesini kolaylaştıran Ejabberd’ı kullanır. WhatsApp’ın Ejabberd’ı kullanmasının sebebi ise yoğun trafik altında dahi olsa akış tarafında hiçbir sorun yaşanmamasını sağlamasıdır.

Anlık mesajlaşma uygulamasında her gün milyarlarca mesaj alınıp iletilir. Karşı tarafa bir mesaj gönderildiğinde o mesaj sunucuda saklanmaya başlar. Mesaj, alıcıya ulaşana kadar saklanmaya devam eder. Bu mesaj teslim alındığında ise sunucudan silinir.

Mesajın alıcı tarafından teslim alınır alınmaz silinmesi, WhatsApp’ın minimum seviyede kaynak tüketmesini sağlar. Konum paylaşma gibi bazı özellikler için Google ürünleri ile entegreli olarak çalışma yoluna gider.

Uçtan uca şifreleme ise metin tabanlı mesajların ya da medya içerikli mesajların güvenli bir şekilde gönderilmesine ve teslim alınmasına olanak tanır. Mesaj gönderildiğinde otomatik olarak şifrelenir. Daha sonra WhatsApp sunucusuna gönderilir. Mesaj sunucuya gönderildiğinde şifrelenip alıcıya gönderilir. Alıcı tarafından teslim alındığında mesajın şifresi çözülür ve alıcı tarafından görüntülenebilir hâle gelir.

Erlang, geliştiriciler tarafından o kadar yaygın kullanılan bir dil değildir ama iletişim ve eş zamanlılık söz konusu olduğunda iyi bir çözüm geliştirmede etkili bir seçenektir. İnternet kullanımı daha yaygın bir hâle geldikçe bu tür programlama dillerinin önemi daha iyi anlaşılıyor. WhatsApp, bunu diğerlerinden farklı olarak çok daha önceden anladı.

Erlang gibi başka bir dil de Golang’dir. Tahmin edebileceğiniz üzere Google’a aittir. 2009 yılında çıkan dil, Erlang gibi eş zamanlılığa dayanır. Bu da onu sohbet uygulamaları söz konusu olduğunda mutlaka göz atılması gereken seçeneklerden biri yapar.

Dil aynı zamanda açık kaynaklıdır. Otomatik veri toplama sayesinde kaynak yönetim sürecini kusursuz hâle getirir. Golang’i kullanan çevrim içi hizmetlere örnek vermek gerekirse Slack’in önemli bir kısmı için Golang kullanılmıştır.

Exit mobile version