Telegram’ın Kurucusundan WhatsApp Güvenlik Açığı İddiası!

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, WhatsApp güvenlik açığı iddiası ile WhatsApp Messenger kullanıcılarını endişelendirdi.

Telegram'ın Kurucusundan WhatsApp Güvenlik Açığı İddiası!

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, son yaptığı açıklamada WhatsApp güvenlik açığı iddiasına yer vererek gündeme oturdu. Bu iddia, çok sayıda WhatsApp Messenger kullanıcısının endişelenmesine yol açtı.

Pavel Durov’un açıklamasına göre WhatsApp Messenger adlı anlık mesajlaşma uygulamasında çok sayıda kullanıcıyı büyük bir tehdit altında bırakacak bir açık olduğunu söyledi. Bu o kadar korkutucu bir iddia ki Durov’a göre bilgisayar korsanları, söz konusu açık yüzünden kullanıcıların cihazında tam kontrol sahibi olabiliyor.

Telegram kanalı üzerinden açıklamada bulunan Durov, şu ifadeleri kullandı:

“Her yıl WhatsApp’ta kullanıcıların cihazındaki her şeyi riske atan sorunlar görüyoruz. Bu, uygulamada yeni bir güvenlik açığının var olduğunun neredeyse kesin olduğu anlamına geliyor. Bu tür sorunlar tesadüf eseri ortaya çıkmaz. Bir arka kapı keşfedilir ve sonra bir yenisi daha eklenir.”

WhatsApp Güvenlik Açığı mı İçeriyor?

Durov, açıklamasında WhatsApp kullanıcılarının bilgilerinin ele geçirilmesi için bilgisayar korsanının sadece o kullanıcıya kötü amaçlı bir video göndermesinin yeterli olduğunu belirtti. Bunu belirtirken WhatsApp’ın güncelleme geçmişine bağlantı verdi.

CVE-2022-27492 güncellemesinde Durov’un da dediği gibi bilgisayar korsanları alıcılara kötü amaçlı bir video gönderebiliyor ve bu videolar alınırken uzaktan kod yürütülebildiği doğrulandı.

WhatsApp zaten son güncellemesi ile bu açığı kapattı. Peki, o zaman sorun ne? Durov da bu şekilde düşünecek kişileri öngörerek paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “WhatsApp’ı en son sürüme güncellersem güvendeyim, değil mi diye düşünebilirsiniz ama tam olarak güvende değilsiniz.”

Bunun hemen ardından 2018 yılındaki benzer bir güvenlik sorununu işaret etti ama bununla sınırlı kalmadı. 2019 ve 2020 yılında da benzer sorunların yaşandığını dile getirdi.

Durov’a göre dünyanın en zengin insanı olup olmadığınızın bir önemi yok. Telefonunuzda WhatsApp yüklü ise cihazınızdaki tüm verilere erişilebilir. Durov, bu nedenle seneler önce cihazlarından WhatsApp’ı tamamen sildiğini belirtti. Ona göre WhatsApp’ı kurmak, cihaza erişmek için arka kapı oluşturuyor.

WhatsApp, Pavel Durov’un İddiası Hakkında Ne Dedi?

Durov’un açıklamasına WhatsApp’tan Will Cathcart’tan karşılık gecikmedi.

Cathcart, Pavel Durov’un açıklamasını Telegram’ın büyümeye devam etmesini sağlamak için yapılan bir dezenformasyon çalışması olarak nitelendirdi.

Pavel Durov ise açıklamasının sonunda İnsanları Telegram’a geçmeye zorlamadığını, 700 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğunu ve dolayısıyla Telegram’ın bu tür ikna yöntemlerine ihtiyacı olmadığını ifade etti.

Durov, “İstediğiniz mesajlaşma uygulamasını kullanabilirsiniz ama WhatsApp’tan uzak durun” dedi.

Exit mobile version