6 Ocak 2021’de WhatsApp, platformun güncellenen politikaları (hizmet şartları ve gizlilik) hakkında bilgi veren şaşırtıcı bir uygulama içi bildirimle uyandı. Bildirimde “WhatsApp şartlarını ve gizlilik politikasını güncelliyor” yazıyordu. Kullanıcı verilerinin işlenmesinden ve işletmelerin WhatsApp sohbetlerini depolamak ve yönetmek için Facebook’ta barındırılan hizmetleri nasıl kullanabileceğinden bahsetti. WhatsApp’ın yeni politikasını kabul etmeyi seçmediyseniz, artık hizmetlerini 8 Şubat’tan itibaren kullanamayacaksınız. Yeni WhatsApp politikasının bu ani gelişi, yalnızca sosyal medyada çok fazla tepkiye neden olmakla kalmadı. Aynı zamanda birçok kullanıcı da endişeliydi. WhatsApp’ı kullanmayı bırakmak ve başka bir platforma geçmek isteyenler için pek fazla seçenek yok gibi görünüyor.
WhatsApp yeni güncellemesi Facebook veri paylaşımını zorunla hale getiriyor
İşte WhatsApp’ın en iyi 5 alternatifi
Resmi web sitesine göre Signal, Signal Foundation ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirilen çapraz platform şifreli bir mesajlaşma hizmetidir. WhatsApp gibi Signal uygulaması da dosyaları, sesli notları, resimleri ve videoları içerebilen bire bir ve grup mesajları göndermek için kullanılır. Bu uygulamanın android sürümü isteğe bağlı olarak bir SMS uygulaması olarak çalışabilir. Web sitesine göre, kar amacı gütmeyen Signal Foundation, daha önce Yahoo’da çalışan ve (Jan Koum ile birlikte) kurucu ortağı olan Amerikalı İnternet Girişimcisi Brian Acton’dan 50 milyon dolarlık ilk fonla Şubat 2018’de bu uygulamayı başlattı.
Artıları
Uçtan uca şifreleme
Açık kaynaklı şifreleme
Tüm büyük platformlarda mevcuttur
Kaybolan mesajlar
Eksileri
Animasyonlu emoji yok
Telegram
Resmi web sitesine göre Telegram ücretsiz, platformlar arası, bulut tabanlı anlık mesajlaşma ve görüntülü arama hizmetidir. İlk olarak 2013’te iOS için ve ardından uygulama sunucuları dünya çapında yayılmıştır. Ancak uygulama şu anda Dubai’de bulunmaktadır. Express.co.uk’de yer alan bir rapor, uygulamanın kalitesi konusunda WhatsApp ile Telegram arasında aslında pek bir fark olmadığını ortaya koyuyor. Ancak asıl endişeleri gizlilik olan kullanıcılar Telegram’ı tercih etmekten daha iyidir.
Discord
Discord artık sadece oyuncu arkadaşlarınızla sohbet etmek için bir platform değil. Şimdi çok daha fazlasına sahip. Kullanıcılar, ilgi alanlarıyla ilgilenmek için çeşitli Discord sunucularını keşfedebilir. Platformda ayrıca Direkt Mesaj işlevi de çoğu kişi tarafından göz ardı edilmektedir. Mesajlar, emojiler, ifadeler (Discord Nitro’nuz varsa), GIF’ler, resimler ve hatta belgeler göndermek için Discord’un kişisel mesajlar özelliğini kullanabilirsiniz. Ayrıca, ekranınızı paylaştıktan sonra sesli arama, video görüşmesi yapabilir ve hatta birlikte göz atabilirsiniz.
Wire
Resmi web sitesine göre Wire, uçtan uca şifrelemeye sahip güvenli bir mesajlaşma uygulamasıdır. Avrupa veri saklama yasalarıyla korunmaktadır. Ek destek ve özelliklerle ücretsiz kişisel hesaplar ve ücretli iş planları sunar. Aynı zamanda net ses ve video iletişimine sahiptir.
Artıları
Güvenli sohbetler
Zamanlanmış mesajlar
Aynı anda 8 cihaz kullanabilme
Eksileri
Ücretli uygulama
Threema
Threema, tam gizlilik vaat eden başka bir WhatsApp alternatifidir. Kullanıcının kişi listeleri ve grup bilgileri, uygulamada değil, yalnızca telefonunda saklanır. İletiler teslim edilir edilmez silinir. Ek olarak, sizi bir telefon numarası yerine 8 basamaklı Threema Kimliği kullanan kişilere bağlayarak kullanıcının gizliliğini daha da korur. Threema ayrıca uçtan uca şifreleme sağlar.